Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Οι αγρότες έδειξαν τα δόντια τους

Με μπλόκα και μαχητικές κινητοποιήσεις οι αγρότες της Πελοποννήσου έστειλαν το αγωνιστικό τους μήνυμα στην κυβέρνηση

Αποψη από το μπλόκο που απέκλεισε την Εθνική Οδό Αθηνών - Πατρών

ICON

Αποψη από το μπλόκο που απέκλεισε την Εθνική Οδό Αθηνών - Πατρών
ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας Νίκου ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ).-

Με πολύωρα μαζικά, μαχητικά, οργισμένα και συντονισμένα αγροτικά μπλόκα στην Πάτρα, στην Ηλεία και στη Μεσσηνία και συλλαλητήριο στα Δολιανά Αρκαδίας απάντησαν χτες αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Πελοπόννησο, κλιμακώνοντας έτσι τις κινητοποιήσεις τους, στο συνεχιζόμενο εμπαιγμό της κυβέρνησης και στην επιμονή της για την εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής που εκπορεύεται από την ΕΕ και ειδικότερα για την αυθαίρετη περικοπή της επιδότησης στο ελαιόλαδο στο 40% της παραγωγής σε 107.000 ελαιοπαραγωγούς. Ταυτόχρονα, στο κενό έπεσαν οι υπονομευτικές και διασπαστικές ενέργειες των ΠΑΣΟΚοΣΥΝεταίρων, που όλο το προηγούμενο διάστημα προσπαθούσαν να αποτρέψουν τους αγρότες να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Τα κεντρικά αιτήματα των αγροτών είναι η κατάργηση της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, η ανατροπή της περιοριστικής πολιτικής της ΕΕ, η άμεση καταβολή της περσινής επιδότησης του λαδιού στο σύνολο της παραγωγής και η ακύρωση της απόφασης για υποχρεωτική τυποποίηση σε 5κιλα ώστε η διακίνηση του ελαιολάδου να είναι ελεύθερη για τους παραγωγούς.

Το χορό των αγροτικών μπλόκων από το αγωνιστικό προσκλητήριο της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) άνοιξε η Μεσσηνία, όπου εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, με ορμή και αποφασιστικότητα, αψηφώντας το πρωινό τσουχτερό κρύο, απέκλεισαν τη διασταύρωση στο Σουληνάρι με τρακτέρ, αγροτικά αυτοκίνητα και μηχανήματα περισσότερο από δύο ώρες. Τη σκυτάλη πήραν αμέσως μετά οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηλείας, όπου έστησαν το δικό τους μπλόκο στη Ζαχάρω, για να ακολουθήσει η Αχαΐα και συγκεκριμένα στην Πάτρα, όπου κι έγινε το μεγαλύτερο μπλόκο.

Στην Πάτρα, οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στην Περιφέρεια, όπου και απέκλεισαν τα δύο ρεύματα του εθνικού δρόμου και αντιπροσωπεία των αγροτών ζήτησε να συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Γιάννη Παπατσάκωνα και να του παραδώσει το ψήφισμα. Ο περιφερειάρχης, αν και γνώριζε το συλλαλητήριο των αγροτών, απουσίαζε και προτίμησε να παρευρίσκεται στην Αθήνα για... δουλιές της Περιφέρειας, όπως εξήγησε αργότερα στους αγρότες. Οι αγωνιζόμενοι ξωμάχοι, εξοργισμένοι από τον εμπαιγμό του κυβερνητικού υπαλλήλου, πήραν ακαριαία και ομόφωνα την απόφαση να προχωρήσουν σε μπλόκο στα διόδια του Ρίου.

Το κομβόι των αγροτών, καθώς κατευθυνόταν προς τα διόδια του Ρίου, μπλοκαρίστηκε από περιπολικά της Αστυνομίας. Οι αγρότες κατέβηκαν και απαίτησαν από τους αστυνομικούς να τα αποσύρουν. Οι αστυνομικές δυνάμεις αρνήθηκαν και οι αγρότες τα παραμέρισαν σηκώνοντάς τα με τα χέρια τους. Στη συνέχεια, οι αστυνομικές δυνάμεις λίγο πριν τα διόδια, ακριβώς στην είσοδο της πόλης, απέκλεισαν το δρόμο και παρέταξαν δυνάμεις των ΜΑΤ με πλήρη εξάρτυση, δύο κλούβες και ένα ειδικό γερανοφόρο όχημα της Αστυνομίας, προκειμένου να εμποδίσουν τη μετάβαση των αγροτών στα διόδια. Οι αγρότες με τη σειρά τους «στρατοπέδευσαν» ακριβώς απέναντι από τις αστυνομικές δυνάμεις και απαίτησαν την άμεση παρουσία του περιφερειάρχη, αποκλείοντας ταυτόχρονα όλες τις εισόδους προς την πόλη της Πάτρας.

Ο περιφερειάρχης, μετά την αποφασιστική και αγωνιστική στάση των αγροτών, αποχώρησε μεσούσης της σύσκεψης στην οποία συμμετείχε και πήρε το δρόμο της επιστροφής, όπου τον περίμεναν οι αγρότες. Μάλιστα, νωρίτερα, ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων Νίκος Μπίκος, παρουσία και του διοικητή της Ασφάλειας Πατρών, προσπάθησε να τρομοκρατήσει τους αγρότες, λέγοντάς τους πως αν δεν αποσυρθούν σε πέντε λεπτά, θα αναλάβουν δράση οι ειδικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν φορέσει τις αντιασφυξιογόνες μάσκες και είχαν παραταχθεί μπροστά στο μπλόκο με πλήρη εξάρτυση. Οι αγρότες δεν υποχώρησαν, απαίτησαν την άμεση απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων και τον προειδοποίησαν πως για ό,τι συμβεί, η ευθύνη θα είναι δική του, καθώς ακριβώς στο σημείο του μπλόκου είχε εγκλωβιστεί φορτηγό βυτιοφόρο με καύσιμα. Κάτι που προφανώς έκανε τον Ν. Μπίκο - πέρα από την αποφασιστική στάση των αγροτών - να το ξανασκεφτεί.

«Αγρότη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα»

Με αυτό το σύνθημα υποδέχτηκαν, λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα τον περιφερειάρχη, που κατέφτασε ασθμαίνοντας από την Αθήνα. Στη συνάντηση που είχαν μαζί του οι αγρότες, ακριβώς στο σημείο του μπλόκου, φάνηκε για μια ακόμη φορά ο εμπαιγμός της κυβέρνησης. Ο περιφερειάρχης υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης και της τακτικής του υπουργείου Γεωργίας, αλλά στα κρίσιμα ερωτήματα των αγροτών δεν έδωσε καμιά πειστική απάντηση. Οτι, δηλαδή, η κυβέρνηση ευθύνεται για το γεγονός ότι αυθαίρετα δήλωσε στην ΕΕ την παραγωγή του ελαιολάδου τον περασμένο Σεπτέμβρη στους 458.000 τόνους, ενώ η παραγωγή έφτασε τους 540.000 τόνους, με αποτέλεσμα τώρα η κυβέρνηση ετσιθελικά να κόβει το 40% της προκαταβολής της επιδότησης του ελαιολάδου σε 107.000 ελαιοπαραγωγούς. Οτι οι έλεγχοι για τυχόν πανωγραψίματα έπρεπε να έχουν γίνει από τον Ιούνη με βάση τις δηλώσεις των αγροτών και πως τώρα η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει ήδη αποδώσει, από το Νοέμβρη τουλάχιστον, τις περσινές επιδοτήσεις των ελαιοπαραγωγών.

Στη συνέχεια, οι αγρότες παρέδωσαν το ψήφισμά τους στον περιφερειάρχη, με την απαίτηση την προσεχή Δευτέρα 22 Δεκέμβρη στις 10 το πρωί - όπου αντιπροσωπεία αγροτών θα συναντηθεί μαζί του - να έχει εξασφαλίσει θετική απάντηση στο σύνολο των αιτημάτων των αγροτών. Σε αντίθετη περίπτωση, θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και θα ανανεώσουν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τη Δευτέρα 12 Γενάρη, όπως ακριβώς έχουν εξαγγείλει - για την ώρα - οι αγρότες της Μεσσηνίας και της Ηλείας, αλλά και οι κτηνοτρόφοι όλου του Μοριά, που έχουν δώσει αγωνιστικό ραντεβού την ίδια ημέρα στην Τρίπολη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ