Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2004
Στο περιθώριο οι ανάγκες του λαού

Περικοπές κονδυλιών για Υγεία, Παιδεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση κατήγγειλε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής

Τις περικοπές στο κονδύλια Υγείας, Παιδείας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης - πολλά από τα οποία βρίσκονται μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του λαού και του τόπου - στιγμάτισε χτες (δεύτερη μέρα συζήτησης του Προϋπολογισμού στην ολομέλεια της Βουλής) ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής, επισημαίνοντας πως την ίδια ώρα η κυβέρνηση τροφοδοτεί αφειδώς την αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή υπό το πρόσχημα την ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε «οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι της πόλης και του χωριού, η νεολαία, οι γυναίκες δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από αυτόν τον προϋπολογισμό. Τα μόνα δώρα είναι νέα βάσανα, νέα βάρη, νέοι καημοί»!

Υγεία: Σταγόνα στον ωκεανό οι δαπάνες

Ειδικά για το χώρο της Υγείας, ο Νίκος Γκατζής τόνισε πως «για το 2004 γίνεται μια αύξηση περίπου 4%, ενώ το σύνολο των δαπανών για την Υγεία είναι το 2,7% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Με την αύξηση αυτή θα αντιμετωπίσετε άραγε, κύριε Υπουργέ, τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, τόσο σε κτιριακή υποδομή και εξοπλισμό, όσο και τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό; Τα χρήματα δεν επαρκούν ούτε για τη συντήρηση του υπάρχοντος συστήματος και είναι πρόκληση να μιλάτε για προσλήψεις, όταν οι δαπάνες αφορούν προκηρύξεις προηγούμενων ετών και όχι νέο προγραμματισμό. Το 1,9 εκατομμύρια ευρώ στην Υγεία και το 1 εκατομμύριο ευρώ στην Πρόνοια - ακόμα και αν όλα αυτά διατεθούν - θα είναι σταγόνα στον ωκεανό για τις ανάγκες που υπάρχουν».

«Κατάντια» στην Παιδεία

Στην ίδια ρότα, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, κινούνται και οι δαπάνες για την Παιδεία. Οπως είπε, «τα στοιχεία του προϋπολογισμού καταρρίπτουν τις εξαγγελίες για δήθεν αύξηση των δαπανών για τη δημόσια εκπαίδευση. Το σύνολο των δαπανών για την Παιδεία είναι μόλις στο 3,4% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για την εκπαίδευση και την κατάρτιση βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με το 2002. Σταθερή είναι και η χρηματοδότηση του υπουργείου από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Το ΚΚΕ υποστηρίζει, έναντι αυτής της κατάντιας στην Παιδεία, τη θεσμοθέτηση ενιαίου δωδεκάχρονου βασικού υποχρεωτικού σχολείου, καθιέρωση του συστήματος δημόσιων και δωρεάν μεταλυκειακών σχολών, συγκρότηση δίχρονης υποχρεωτικής δημόσιας και δωρεάν προσχολικής αγωγής, κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης, άμεσης ή έμμεσης, με διπλασιασμό των κρατικών δαπανών». Στην ίδια κατάσταση επισήμανε ο Νίκος Γκατζής ότι κινούνται και τα κονδύλια για τον πολιτισμό, αφού «ο προϋπολογισμός αναφέρει αύξηση κατά 6,7% των δαπανών για τον Πολιτισμό. Το συνολικό, όμως, ποσοστό που πηγαίνει για τον Πολιτισμό είναι μόλις στο 0,76% των συνολικών κρατικών δαπανών του προϋπολογισμού».

Θα πληρώνουν οι δημότες

Παρόμοια η εικόνα και για τους δήμους και κοινότητες σημείωσε ο Νίκος Γκατζής, επισημαίνοντας πως «τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κινούνται στο πρόγραμμα σύγκλισης. Κύριος στόχος είναι η απεξάρτηση των ΟΤΑ από τους πόρους της κεντρικής διοίκησης, η ανταποδοτικότητα σε όλες τις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι δημότες θα πληρώνουν για όλες τις υπηρεσίες και ανάλογα με την προσφερόμενη ποιότητα. Οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα χρήματα που δίνονται για τις αναγκαστικές συνενώσεις και αρμοδιότητες δεν ξεπερνούν το 3,3% του συνόλου των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού. Αν αφαιρέσουμε τα ποσά που αφαιρούνται απ' αυτά για το ΕΠΤΑ, τότε μειώνεται στο 2,93%».

Ολυμπιάδα: Γλέντι για τα μονοπώλια

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων, τονίζοντας πως «προετοιμάζεται ένα ξεφάντωμα των χορηγών και άλλων εμπλεκόμενων μονοπωλίων που τίποτα κοινό δεν έχει με τις λαϊκές ανάγκες για φυσική αγωγή, άθληση και υγεία. Τίποτα κοινό δεν έχει με τις ανάγκες παραγωγής και ανασυγκρότησης της οικονομίας σε όφελος των εργαζομένων». Επισήμανε ότι «οι Ολυμπιακοί Αγώνες από εθνικός στόχος έγιναν Ολυμπιακοί των μονοπωλίων και ιμάντας για επιβολή αντιδημοκρατικών και κατασταλτικών μηχανισμών». Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στο θέμα του κόστους της ασφάλειας των Αγώνων, λέγοντας πως οι δαπάνες «τα τελευταία χρόνια ανεβαίνουν αλματωδώς. Το 2004 προβλέπεται να φθάσουν στο ιλιγγιώδες ποσό των 2,19 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μεγάλο μέρος αυτών των δαπανών πάνε για τη λεγόμενη ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και για προμήθειες εξοπλισμών, ενώ συνεχίζει να διατηρεί μισθούς λιτότητας, ιδιαίτερα στους χαμηλόμισθους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς. Η πολιτική της κυβέρνησης κινείται προς την κατεύθυνση κατασταλτικών ιδίως μέτρων που οδηγούν κυρίως στην αστυνομοκρατία και τις αυθαιρεσίες σε βάρος των πολιτών. Το ΚΚΕ στηρίζει την ανάγκη αναπροσανατολισμού των δαπανών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και την ανάγκη εκδημοκρατισμού και αναδιάταξης των Σωμάτων Ασφαλείας στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος, τη μη εφαρμογή δεσμεύσεων που προβλέπουν η Σένγκεν και η EUROPOL».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ