Κυριακή 28 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστικά: Τα συν και τα πλην μιας μεστής χρονιάς

Αννα Κινδύνη
Αννα Κινδύνη
Την απαξίωση των εικαστικών δημιουργών σηματοδότησε η κυβερνητική πολιτική το χρόνο που πέρασε, σε μια σειρά τομείς, από τη στέγαση του συλλογικού φορέα τους, του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, μέχρι την κυνική αγνόηση στοιχειωδών αιτημάτων και προτάσεών τους που θα έδιναν ουσιαστικό περιεχόμενο σε διοργανώσεις όπως η «Πολιτιστική Ολυμπιάδα». «Αιχμή του δόρατος» η μεγάλη έκθεση «Outlook», για την οποία το ελληνικό κράτος πλήρωσε 2.300.000 ευρώ στον ιδιώτη «επιμελητή» που την έστησε, επιβάλλοντας την ατομική του στρατηγική προσέγγιση και υποτιμώντας τους δημιουργούς των έργων και το ελληνικό κοινό. Η αισθητική της κυρίαρχης τάξης που επιδεικνύει η κυβέρνηση, ακολούθησε και σ' αυτή τη διοργάνωση «κατά πόδας» τον κυνισμό και την παρακμή του καπιταλισμού στο ιμπεριαλιστικό στάδιο του σαπίσματός του.

Από τις εκθέσεις που λειτούργησαν το 2003 σημειώνουμε τη μεγάλη αρχαιολογική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, «Ο Ταύρος στο Μεσογειακό Κόσμο - Μύθοι και λατρείες». Επίσης, στον ίδιο χώρο φιλοξενήθηκε η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση του σημαντικού μας φωτογράφου, Κώστα Μπαλάφα, καθώς και αναδρομική έκθεση του Γιώργου Μαυροΐδη. Από τις διοργανώσεις της Εθνικής Πινακοθήκης ξεχωρίζουμε την έκθεση που εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες με τίτλο «Το φως του Απόλλωνα - Ιταλική αναγέννηση και Ελλάδα». Ακόμη, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Οκτώβρη στα Φυρά Σαντορίνης, επιστημονικό συμπόσιο με θέμα: «Η τοιχογραφία στον ελλαδικό χώρο και στις περιοχές ελληνικών επιδράσεων» (Από τους προϊστορικούς έως τους νεότερους χρόνους), στο οποίο συμμετείχαν αρχαιολόγοι, ιστορικοί, ιστορικοί Τέχνης, αρχιτέκτονες, φιλόσοφοι, κοινωνιολόγοι, εικαστικοί δημιουργοί και συντηρητές.

Σπύρος Μελετζής
Σπύρος Μελετζής
Τρεις νέοι εκθεσιακοί χώροι εγκαινιάστηκαν τη χρονιά που μας πέρασε. Πρόκειται για το νέο πολυχώρο του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς και για τη Γλυπτοθήκη της Εθνικής Πινακοθήκης στα παλιά κτίρια στο άλσος Στρατού στο Γουδί, που παρότι εικοσάχρονη η διακυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ, μόλις στο παρά πέντε των εκλογών και των Ολυμπιακών Αγώνων ανακοινώθηκε η δημιουργία της. Σε νέο κτίριο και η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα. Το νέο κτίριο, που θεμελιώθηκε το 1990, επί δημαρχίας Λαμπρούλη, στεγάζει 781 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, μεγάλης αξίας.

Το 2003 ήταν χρονιά πένθους για την εικαστική οικογένεια. Τη χρονιά αυτή «έφυγε» από κοντά μας ο Σπύρος Μελετζής, ο κορυφαίος φωτογράφος της Εθνικής Αντίστασης, ο μεγάλος δημιουργός που κατέγραψε με το φακό του τα όνειρα, τις ελπίδες, τους αγώνες και τους καημούς των Ρωμιών. Η Αννα Κινδύνη, η «έφηβος» των 89 χρόνων, που η τέχνη της, ζοφερή και συνάμα τρυφερή, κουβαλάει όλο το βάρος του προσωπικού βιώματος, βγαλμένου από το συλλογικό βίωμα της ανθρωπότητας, χωρίς χρονικά και γεωγραφικά όρια. Ο Κώστας Γραμματόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους ανανεωτές της χαρακτικής στη χώρα μας, δάσκαλος πολλών σπουδαίων χαρακτών μας. Ο ζωγράφος και χαράκτης Γιώργος Μανουσάκης, ο καλλιτέχνης μιας αυθεντικής ελληνικής έκφρασης με το απλό, λιτό, χαμηλόφωνο ύφος που διέκρινε τη δημιουργία του. Ο Γιώργος Μαυροΐδης, ο μεγάλος δάσκαλος για τους σπουδαστές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας και για πολλούς σημαντικούς Ελληνες καλλιτέχνες. Ο Πάνος Φειδάκης, που έφυγε από τη ζωή το Μάη του 2003 σε ηλικία μόλις 46 ετών. Ο γλύπτης και ακαδημαϊκός Κώστας Βαλσάμης, που πριν λίγες μέρες άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 95 χρόνων.


Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ