Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Τα μονοπώλια ελέγχουν την πληροφόρηση

Παρέμβαση του κομμουνιστή ευρωβουλευτή σε συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την Κοινωνία της Πληροφορίας

Στα πλαίσια συζήτησης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την παγκόσμια σύνοδο του ΟΗΕ με θέμα την Κοινωνία της Πληροφορίας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης τόνισε τα εξής:

«Τη στιγμή που τα 2/3 του πληθυσμού της Γης υποφέρουν από τη φτώχεια, την πείνα και τις αρρώστιες, ακούγεται μάλλον περίεργα το γεγονός ότι ο ΟΗΕ διοργάνωσε παγκόσμια Σύνοδο στη Γενεύη για την "Κοινωνία της Πληροφορίας". Αναρωτιέται κανείς μήπως ο τελικός στόχος αυτής της συζήτησης είναι η αύξηση των πωλήσεων και των κερδών των μονοπωλίων της πληροφόρησης: της IBM και άλλων, με τους υπολογιστές, της Microsoft με τα προγράμματα και των εταιριών τηλεπικοινωνιών.

Κάτω από το βάρος αυτών των αντιθέσεων, δεν είναι καθόλου περίεργο το ότι η σύνοδος δεν κατέληξε σε τίποτα συγκεκριμένο. Οχι μόνον η διακήρυξη αρχών, αλλά και το σχέδιο δράσης που υιοθετήθηκαν είναι απλό ευχολόγιο. Ο στόχος για δυνατότητα πρόσβασης στο δίκτυο του μισού πληθυσμού της Γης μέχρι το 2015 και ο στόχος να έχουν όλοι μέχρι τότε πρόσβαση σε ραδιόφωνο και τηλεόραση δεν υποστηρίζεται από κανένα μέτρο. Επίσης δεν αντιμετωπίστηκε το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας ούτε τα ρυθμιστικά ζητήματα για το ίντερνετ.

Το πρόβλημα που έχουμε να λύσουμε δεν είναι το πώς κάποιοι άνθρωποι, τη στιγμή που δεν έχουν να φάνε, θα καθηλωθούν μπροστά σε μια οθόνη, χτυπώντας μανιωδώς πλήκτρα. Το πρόβλημα είναι η ευημερία της ανθρωπότητας και η απαραίτητη γι' αυτό προϋπόθεση, η ειρήνη. Και το πρόβλημα αυτό δε θα λυθεί όσο τα μονοπώλια εκμεταλλεύονται για λογαριασμό τους τον πλούτο του πλανήτη μας και ελέγχουν την πληροφόρηση, όσο οι ιμπεριαλιστές κατακρεουργούν τους συνανθρώπους μας. Θα λυθεί με την πάλη των λαών για ριζικό, επαναστατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ