Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Η Τουρκία ξαναζεσταίνει τη «σούπα»

Στάσιμο παραμένει το Κυπριακό, παρά την καλλιεργούμενη αισιοδοξία, κύρια στην Αθήνα, για σημαντικές αλλαγές μετά τις πρόσφατες εκλογές στα κατεχόμενα. Οι δυνάμεις που στηρίζουν Ντενκτάς δεν υπέστησαν την πολυδιαφημισμένη «μεγάλη ήττα». Η δε τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση αναγνωρίζει και αυτή τον «πρώτο» λόγο στην Αγκυρα, που ετοιμάζει «νέο» σχέδιο επίλυσης, επαναφέροντας στο προσκήνιο πάγιες θέσεις της. Κατά τα λοιπά, οι ΗΠΑ, η τουρκική και η ελληνική κυβέρνηση, όπως και η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση συνεχίζουν να θεωρούν το σχέδιο Ανάν ως καλή βάση διαπραγμάτευσης.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία και την κατεχόμενη Κύπρο πληθαίνουν οι διαρροές σχετικά με «πρωτοβουλία» που θα λάβει η κυβέρνηση Ερντογάν για επίλυση του Κυπριακού. Π.χ. ότι η Αγκυρα επεξεργάζεται φόρμουλα για διεξαγωγή των συνομιλιών στο Κυπριακό από Εθνική Επιτροπή με επικεφαλής τον Ραούφ Ντενκτάς (αρνείται συζητήσεις με βάση το σχέδιο Ανάν), αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου. Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν όσα κόμματα συναπαρτίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία αναμένεται να σχηματιστεί στα κατεχόμενα.

Αλλωστε η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να επιθυμεί κυβέρνηση από όλα ή έστω τρία από τα τέσσερα κόμματα που μπήκαν στην τουρκοκυπριακή Βουλή μετά τις πρόσφατες ψευδοεκλογές στην κατεχόμενη Κύπρο. Διαχέεται ότι οι αποφάσεις της Επιτροπής θα λαμβάνονται κατά πλειοψηφία, θα υποβάλλονται στην Αγκυρα για έγκριση και θα εκτελούνται βάσει τουρκικών οδηγιών.

Αλλα σημεία της τουρκικής πρωτοβουλίας που έχουν δει το φως της δημοσιότητας:

  • Χορηγείται η δυνατότητα στους Ελληνοκυπρίους να εγκατασταθούν στο βόρειο τμήμα του νησιού και να αποκτήσουν ακίνητα. Ομως ο αριθμός τους δε θα είναι 60.000, όπως προβλέπεται στο Σχέδιο Ανάν, αλλά 5.000.
  • Με το σχέδιο προβλέπονται δύο ξεχωριστά κυρίαρχα κράτη στο νησί.
  • Το τουρκοκυπριακό και το ελληνοκυπριακό κράτος θα ρυθμίζουν μόνα τους τις σχέσεις τους με την ΕΕ στα θέματα που τους αφορούν αποκλειστικά.
  • Η Κύπρος θα εκπροσωπείται στο εξωτερικό από το «κράτος - στέγη» που θα ιδρυθεί από κοινού.
  • Θα συνεχιστεί η εγγύηση της Τουρκίας.
  • Οι συζητήσεις να γίνουν σε τετραμερή βάση (Ελλάδα, Τουρκία, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι), έξω δηλαδή από την αιγίδα του ΟΗΕ, κάτι που έχουν ήδη αρνηθεί η ελληνική και η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά την τουρκική θέση για δύο ξεχωριστά κυρίαρχα κράτη στο νησί, προσθέστε και την πρόσφατη δήλωση Ερντογάν ότι «το μοναδικό ζήτημα που έχει στην ημερήσια διάταξή της η Τουρκία για το Κυπριακό, είναι η υπόσταση της "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου" και η αναγνώριση των δύο κρατών». Και συμπλήρωσε: «Εμείς δεχόμαστε να αναγνωριστούν και τα δύο κράτη. Αν όμως η άλλη πλευρά δεν το δέχεται, τότε και η δική μας στάση θα είναι η ίδια». Κατά τα λοιπά, ο Ερντογάν συνεχίζει να χαρακτηρίζει το σχέδιο Ανάν ως καλή βάση συζήτησης, όπως οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση Σημίτη.

Κατόπιν τούτων, ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και ΓΓτου ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αναμένει τίποτε σημαντικό στο Κυπριακό από τα όσα θα συζητήσει η τουρκική ηγεσία αυτές τις μέρες. «Το πρώτο που αναμένεται πως θα συζητήσει η ηγεσία της Τουρκίας είναι τα εσωτερικά της και η αντιπαράθεση μεταξύ κατεστημένων και παραγόντων που εμφανίζονται στον ορίζοντα κατά καιρούς» είπε, συμπληρώνοντας ότι «αυτή η αντιπαράθεση βγαίνει προς τα έξω ένεκα και της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και των μέτρων που λαμβάνονται για εκδημοκρατικοποίηση της κοινωνίας της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ