Σάββατο 10 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οι επιστολές Μπους προς Ερντογάν - Σημίτη - Παπαδόπουλο

Το πρακτορείο «Ρόιτερς», σε ανταπόκρισή του από τα Ηνωμένα Εθνη, αποκαλύπτει το περιεχόμενο των επιστολών του Προέδρου Μπους προς τον Πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο και τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Τουρκίας για το Κυπριακό.

Το κείμενο των επιστολών είναι ουσιαστικά ταυτόσημο, αλλά διαφοροποιείται σε μερικά σημεία, ανάλογα με τον παραλήπτη.

Στην επιστολή του προς τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν ο Πρόεδρος Μπους παρατηρεί ότι «έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για επίτευξη συμφωνίας πριν η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση την 1η Μαΐου, γεγονός που εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα τόσο της Τουρκίας όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών». «Ολα τα μέρη θα πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αμέσως και να επαναλάβουν τη συζήτηση με καλή πίστη στη βάση του σχεδίου διευθέτησης για την Κύπρο του γενικού Γραμματέα Ανάν», προσθέτει ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ο κ. Μπους σημειώνει ότι ο Κόφι Ανάν θα επαναλάβει τη μεσολάβησή του μόνο αν όλα τα μέρη «εκφράσουν την πολιτική τους βούληση να οριστικοποιήσουν το σχέδιο και να το θέσουν σε δημοψηφίσματα». «Σας καλώ να ακολουθήσετε αυτή την προσέγγιση, την οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει υιοθετήσει ομόφωνα», αναφέρει ο κ. Μπους στις επιστολές του.

Το «Ρόιτερς» σημειώνει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, και ο Πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος έχουν χαιρετίσει τη λήψη των αντίστοιχων επιστολών του Αμερικανού Προέδρου, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός, που θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπους στην Ουάσιγκτον στις 28 Γενάρη, δεν έχει παραδεχτεί δημοσίως τη λήψη της επιστολής.

Στην επιστολή του προς τον κ. Σημίτη, ο Πρόεδρος Μπους αναφέρει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ενθαρρύνει τον κ. Παπαδόπουλο να επιστρέψει αμέσως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και σημειώνει ότι ο Κύπριος Πρόεδρος είχε δηλώσει πως θα το πράξει. «Τώρα είναι η ώρα για δράση», αναφέρει ο κ. Μπους.

Στην επιστολή προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο κ. Μπους αναφέρει ότι η ηγεσία του θα είναι «ουσιαστική στην επίτευξη συνολικής, διαρκούς συμφωνίας» στην αναζήτηση μιας «ιστορικής διευθέτησης».

Παρέμβαση Ερντογάν αποκλείει Κύπριο διπλωμάτη από εκδήλωση

Με προσωπική παρέμβαση του ίδιου του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκλείστηκε χτες το μεσημέρι από την εκδήλωση «Φόρουμ Κρόιτσμπεργκ», η συμμετοχή εκπροσώπου της πρεσβείας της Κύπρου που είχε προσκληθεί, προκαλώντας έτσι μία, αν μη τι άλλο, «δυσάρεστη εντύπωση» σε όσους αντελήφθησαν το γεγονός, αλλά και ερωτηματικά σχετικά με τις διαβεβαιώσεις του Ερντογάν ότι η κυβέρνησή του «θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν, για να επιλυθεί το Κυπριακό μέχρι την 1η Μαΐου».

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, όταν ο Ερντογάν πληροφορήθηκε την προηγουμένη το βράδυ ότι στην εκδήλωση - που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην ιδιωτική κατοικία του Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Βερολίνου, Δρ. Εκαρτ Στράτενσούλτε, στη συνοικία του Κρόιτσμπεργκ - έχει προσκληθεί και ο πρέσβης της Κύπρου, «παρακάλεσε» τον οικοδεσπότη και συνδιοργανωτή του «Φόρουμ» να ανακαλέσει την πρόσκληση δεδομένου ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει διπλωματικά την Κυπριακή Δημοκρατία και γιατί η παρουσία του πρέσβη της «σε μία τέτοια εκδήλωση και σε αυτήν τη χρονική συγκυρία, θα δημιουργούσε προβλήματα»... Ο Στράτενσούλτε δέχτηκε να ικανοποιήσει την επιθυμία του Ερντογάν - «δυσφορών», όπως δήλωσε ο ίδιος αργότερα, αλλά μη θέλοντας να θέσει τον προσκεκλημένο του προ τετελεσμένων και συνυπολογίζοντας τον «ντελικάτο» χαρακτήρα του προβλήματος για τον Τούρκο πρωθυπουργό - με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από την εκδήλωση η διπλωμάτης που θα εκπροσωπούσε τον νέο πρέσβη της Κύπρου Λεωνίδα Μαρκίδη, ο οποίος βρίσκεται μόλις μερικές μέρες στο Βερολίνο.

Ο ίδιος ο Ερντογάν, μιλώντας σε εκατό περίπου προσωπικότητες του γερμανοτουρκικού «χώρου» με την παρουσία του κυβερνήτη Δημάρχου Κλάους Βόβεράιτ και την υφυπουργό Εσωτερικών Κορνέλια Ζόνταγκ - Βόλγκαστ, υπογράμμισε πως «η Τουρκία θέλει την επίλυση του Κυπριακού» και πως η κυβέρνησή του «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να το πετύχει μέχρι την 1η Μάη», σημειώνοντας ωστόσο παράλληλα ότι «προσπάθειες δεν πρέπει να κάνουμε μόνον εμείς αλλά και η άλλη πλευρά». Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι στα πλαίσια αυτών των προσπαθειών θα συζητήσει το Κυπριακό με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, με τον οποίο θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον στις 28 του Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ