Σάββατο 10 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περί σχέσεων ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ...

«

Και οι απόψεις του κ. Παπανδρέου, όπως και οι απόψεις του κ. Σημίτη, αναφέρονται σε μια πολιτική με την οποία ο ΣΥΝ δεν έχει σχέση. Αναφέρονται σε μια πολιτική νεοφιλελεύθερης προσαρμογής, η οποία από θέσεις Αριστεράς αμφισβητείται». Αυτά μεταξύ πολλών άλλων είπε χτες ο Ν. Κωνσταντόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Σκάι». Η μνήμη του προέδρου του ΣΥΝ μάλλον τον απατά, ας του τη φρεσκάρουμε λίγο.

Με ποια πολιτική δεν έχει καμία σχέση ο ΣΥΝ; Ποια πολιτική αμφισβητεί; Την πολιτική του Μάαστριχτ που το ψήφισε με χέρια και με πόδια; Την πολιτική που απορρέει από την ΕΕ στην οποία με ευλάβεια υποκλίνεται; Τις μεθόδους που επιδιώκουν να την καθαγιάσουν στα μάτια των εργαζομένων όπως για παράδειγμα ο κοινωνικός διάλογος στα τραπέζια του οποίου παρακάθισε από τους πρώτους;

Ας θυμηθούμε εμείς για λογαριασμό του προέδρου του ΣΥΝ. Στις 15/12/1999 πραγματοποιήθηκε στη Βουλή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με υπουργό Εξωτερικών τον Γ. Παπανδρέου. Στο «πρόσωπο» του ΣΥΝ η κυβέρνηση βρήκε έναν ένθερμο υποστηρικτή της εξωτερικής της πολιτικής και όχι μόνο.

Από το βήμα της Βουλής ο Ν. Κωνσταντόπουλος είπε «ναι» στην ΟΝΕ, με μια κριτική τόσο «μικρή» όσο και η φράση με την οποία τη διατύπωσε: «Μπορούσε να γίνει αλλιώς».

Ας δούμε όμως, πώς σχολίασε ο Ν. Κωνσταντόπουλος τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι. Είπε: «Χωρίς μεμψιμοιρίες και χωρίς μικροψυχίες, χαρακτηρίσαμε θετική κατ' αρχήν την εξέλιξη (...). Δεν είναι η ίδια πολιτική αυτή την οποία σηματοδοτεί η καμπή στο Ελσίνκι με την πολιτική που ακολουθούσε το ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα. Αλλαξε. Και μεις από την πλευρά του Συνασπισμού λέμε ότι σωστά άλλαξε».

Τι χαρακτήρισε θετικό ο πρόεδρος του ΣΥΝ; Τις αποφάσεις που νομιμοποίησαν τους ισχυρισμούς της τουρκικής ολιγαρχίας περί ύπαρξης συνοριακών διαφορών, ανοίγοντας έτσι τους ασκούς του Αιόλου για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Αλλωστε, ήταν τόσο εξόφθαλμες οι προθέσεις της ΕΕ που και ο ίδιος αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι «η Τουρκία, αξιοποιώντας τις διατυπώσεις του Ελσίνκι, θα θελήσει να μετατρέψει τις παράνομες αξιώσεις της στο Αιγαίο σε υπαρκτές διαφορές» και ότι «σ' αυτή της την επιδίωξη θα διευκολυνθεί από την αναβάθμιση της θέσης της λόγω της υποψηφιότητάς της προς ένταξη»!

Θετικές χαρακτήρισε τότε και τις αποφάσεις που άνοιξαν το δρόμο και στην «ντε γιούρε» διχοτόμηση της Κύπρου, αφού νομιμοποίησαν τον «Αττίλα», αποδιεθνοποίησαν το Κυπριακό και το μετέτρεψαν από ζήτημα εισβολής και κατοχής εδαφών της Κύπρου, σε διμερή πολιτική διαφορά μεταξύ των δύο «ανεξάρτητων κρατών». Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, με τις εξελίξεις στο Κυπριακό φαίνεται πόσο θετικές ήταν οι αποφάσεις του Ελσίνκι.

Μάλιστα, τότε ο πρόεδρος του ΣΥΝ είχε διεκδικήσει για λογαριασμό του κόμματός του και μερίδιο της «επιτυχίας», λέγοντας «εμείς από καιρό φωνάζαμε για συνολικό αναπροσανατολισμό στην πολιτική της Ελλάδας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης»!

Τέλος, ο Ν. Κωνσταντόπουλος επικρότησε ακόμα και την απόφαση για συγκρότηση ευρωπαϊκού στρατού («να αποκτήσει η ΕΕ και στρατιωτικά μέσα και δύναμη (...) και πιστεύουμε ότι αυτή η προοπτική είναι θετική για τη χώρα μας»), καταγγέλλοντας μάλιστα και όσους δε συμφωνούσαν λέγοντας πως θέλουν την «Ευρώπη κάτω από την ομπρέλα των ΗΠΑ, δορυφορικά εξαρτημένη από τις στρατηγικές προτεραιότητες των ΗΠΑ»!

Είναι πασιφανές πόσο αμφισβητήθηκε η πολιτική του ΠΑΣΟΚ από το ΣΥΝ...


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα ίδια ακριβώς (2004-12-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-04-16 00:00:00.0)
Οι αυταπάτες και οι συνέπειές τους (2000-12-07 00:00:00.0)
Ες αύριον τα νεότερα (2000-05-13 00:00:00.0)
«Δέκα με τόνο» στην εξωτερική πολιτική (1999-12-25 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ