Σάββατο 10 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Το ΚΚΕ «συζητά» με τους μετανάστες

Η ειδική έκδοση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 85χρονα του Κόμματος - απ' όπου και η φωτογραφία - στην οποία, σε τέσσερις γλώσσες, επεξηγούνται οι λόγοι της κινητοποίησης των εργαζομένων
Η ειδική έκδοση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 85χρονα του Κόμματος - απ' όπου και η φωτογραφία - στην οποία, σε τέσσερις γλώσσες, επεξηγούνται οι λόγοι της κινητοποίησης των εργαζομένων
Ειδικά αφιερωμένο στους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας είναι η μπροσούρα που εξέδωσε η ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία φιλοξενεί αποσπάσματα της διακήρυξής της για τα 85 χρόνια του Κόμματος σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, ρώσικα και αλβανικά) και φωτογραφίες της ιστορικής πορείας του από το 1918, οπότε και ιδρύθηκε, έως τις μέρες μας.

Στον πρόλογο της έκδοσης σημειώνεται πως το ΚΚΕ θέλει να έρθει κοντύτερα στους μετανάστες, να τους μιλήσει για την ιστορία του, για τους στόχους του, να κάνει γνωστή την πολιτική του πρόταση προς όλους εκείνους που είναι θύματα των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Θέλει ακόμα να ακούσει τη δική τους άποψη και σκέψη, αφού οι μετανάστες βρίσκονται ανάμεσα στους σκληρά εκμεταλλευόμενους και μάλιστα σε χειρότερη μοίρα από τους Ελληνες εργάτες.

Παρακάτω σημειώνεται πως οι κομμουνιστές αποκρούουν την πλαστή εκτίμηση ότι οι μετανάστες αρπάζουν τις θέσεις εργασίας των Ελλήνων, αντίθετα «θεωρούμε παραπάνω από βέβαιο ότι η καπιταλιστική εργοδοσία αύξησε πολύ παραπάνω τα κέρδη της, εξαιτίας της δική σας στυγνής εκμετάλλευσης». Το ΚΚΕ καταγγέλλει την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε», στα πλαίσια της οποίας εντάσσεται και το παραπάνω «επιχείρημα», ενώ χαιρετίζει τους δεσμούς που αναπτύσσονται ανάμεσα στα ταξικά συνδικάτα, στο ΠΑΜΕ και τους μετανάστες. Ενώ δηλώνει τη σθεναρή στήριξή του σε αιτήματα όπως: Νομιμοποίηση των μεταναστών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Αλλαγή της νομοθεσίας που βάζει εμπόδια. Απλοποίηση των διαδικασιών και δημιουργία ενιαίου φορέα για τη χορήγηση άδειας και παραμονής και εργασίας. Ισα δικαιώματα για όλες τις εργατικές οικογένειες στη δουλιά, στην Ασφάλιση, στην Υγεία και την Παιδεία. Διασφάλιση ημερομισθίων, μισθών, συντάξεων στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Αναβαθμισμένες κοινωνικές υπηρεσίες. Διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των μεταναστών. «Οχι» στη «μαύρη εργασία». «Οχι» στο δουλεμπόριο. «Οχι» στις διώξεις, στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.


Μεταξύ άλλων, στην έκδοση φιλοξενείται μια σύντομη ιστορική αναδρομή στις μέρες ίδρυσης του ΚΚΕ και στις συνθήκες που την επέβαλαν, στους βασικούς τους στόχους έκτοτε, ενώ αναφέρεται στο Πρόγραμμα που εγκρίθηκε στο 15ο Συνέδριό του και στο σημείο που διακηρύσσεται ότι «ο ελληνικός λαός θα απαλλαγεί από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, της ιμπεριαλιστικής καταπίεσης και εξάρτησης, όταν η εργατική τάξη, με τους συμμάχους της, πραγματοποιήσει τη σοσιαλιστική επανάσταση και προχωρήσει στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού... Στην εποχή μας, εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, η πάλη των τάξεων κατευθύνεται στη λύση της βασικής αντίθεσης κεφαλαίου - εργασίας. Η επαναστατική αλλαγή στην Ελλάδα θα είναι σοσιαλιστική».

Αμέσως μετά φιλοξενούνται αποσπάσματα του Καταστατικού του ΚΚΕ που δίνουν το στίγμα της φυσιογνωμίας του Κόμματος, των ιδεολογικών αρχών του. Ακολουθεί μια σύντομη αναδρομή στα 85 χρόνια σκληρών ταξικών αγώνων και θυσιών του Κόμματος, η οποία περιλαμβάνει βασικούς σταθμούς της ιστορίας του.

Το ελληνόγλωσσο τμήμα της έκδοσης κλείνει με την ανάλυση του ΚΚΕ της σύγχρονης πραγματικότητας που χαρακτηρίζεται από όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων και την παράθεση των βασικών στόχων πάλης του ΚΚΕ σήμερα, της κατεύθυνσης δράσης του κομμουνιστικού κινήματος. Μεταξύ αυτών, η προσπάθειά του σήμερα για τον απεγκλωβισμό λαϊκών δυνάμεων από τα «κεντροαριστερά» και «κεντροδεξιά» κόμματα, πρώτα και κύρια από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, την προσπάθεια ήττας του οπορτουνισμού, που εμφανίζεται με συνθήματα κατά του καπιταλισμού, ενώ στην πραγματικότητα βάζει πλάτη να περάσουν οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ. Επίσης, τονίζεται και η προσπάθεια δημιουργίας συσπειρώσεων που διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, αλλά και ο αγώνας του για τη δημιουργία του μεγάλου κοινωνικού - πολιτικού μετώπου της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων αγροτών και επαγγελματοβιοτεχνών, το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό μέτωπο, η νικηφόρα πορεία του οποίου θα έχει κατάληξη την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας, της σοσιαλιστικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ