Παρασκευή 16 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η χτεσινή τετράωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέδειξε περίτρανα την ουσιαστική ταύτιση των απόψεων της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΣΥΝ σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα της αποδοχής του σχεδίου Ανάν. Το ξεκάθαρο «όχι» στο σχεδιασμό που οδηγεί στη διχοτόμηση της Κύπρου ακούστηκε χτες μόνο από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

Τα τρία «ναι» στο σχέδιο Ανάν από τον Κ. Καραμανλή, τον Γ. Παπανδρέου και τον Ν. Κωνσταντόπουλου «ντύθηκαν» με δηλώσεις συμπαράστασης για την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος ανεξαρτήτως, όπως υποστήριξαν και οι τρεις, «αποτελέσματος»...

Χτες για τέσσερις ολόκληρες ώρες οι πολιτικοί αρχηγοί παρουσίασαν τις θέσεις των κομμάτων τους για το σχέδιο Ανάν. Η αναμενόμενη αποδοχή - έστω και με έμμεσο τρόπο - του σχεδίου από τον πρωθυπουργό, ήρθε να προστεθεί στις ειλημμένες αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ και στη συγκρότηση ενός «μπλοκ» το οποίο το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσει να διαμορφώσει εκείνες τις συνθήκες που θα οδηγήσουν σε ένα κλίμα... αποδοχής. Εξάλλου, η κριτική που σύμφωνα με πληροφορίες άσκησαν ο Ν. Κωνσταντόπουλος και ο Γ. Παπανδρέου στους χειρισμούς του Τάσσου Παπαδόπουλου, στον οποίο χρέωσαν τις «αρνητικές εξελίξεις» όπως τις χαρακτήρισαν, φανερώνουν τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, στήριξε ένα έμμεσο «ναι» υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία και δυσκολίες στο σχέδιο Ανάν, αλλά ουσιαστικά στήριξε την επίλυση με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο αναφέροντας «τα θετικά σημεία μπορούν να αποδειχτούν υπέρτερα των αρνητικών».

Ο Γ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε πλήρως τη στάση του ΠΑΣΟΚ καθ' όλη την προηγούμενη περίοδο, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για «αρνητική στάση» και «ουδετερότητα», η οποία όπως είπε επέτρεψε την «καταστροφολογία» και δε δίστασε να κινδυνολογήσει υποστηρίζοντας ότι εκτός από το Κυπριακό «διακυβεύονται και δικά μας συμφέροντα» από τις εξελίξεις.

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ εκφράζει ένα συνειδητό «όχι στο σχέδιο Ανάν» και τόνισε ότι «το σχέδιο Ανάν συγκροτεί ένα διεθνές προτεκτοράτο στο δρόμο του πετρελαίου στη Μεσόγειο, προς τη Μέση Ανατολή. Ενα διεθνές προτεκτοράτο τριχοτομημένο».

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος στήριξε το «ναι» και υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο Ανάν «δεν είναι το χειρότερο από εκείνα τα οποία προτάθηκαν». Μάλιστα ο ίδιος βρήκε και «προβλέψεις» μέσα σ' αυτό οι οποίες, όπως είπε, «μπορούν να αναπτύξουν θετική δυναμική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ