Παρασκευή 23 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Χωρίς επίδομα οι εποχιακοί εργάτες!

Κατάληψη του ΟΑΕΔ την ερχόμενη Τετάρτη 28 Γενάρη και καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

Πρόκληση μεγίστου βαθμού αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης να αποκλείσει το Νομό Λάρισας από το επίδομα των 1.000 ευρώ που χορηγεί ο ΟΑΕΔ ως έκτακτη ενίσχυση στους εποχικά απασχολούμενους στα εργοστάσια κονσερβοποιίας, τα οποία πέρσι υπολειτούργησαν, λόγω της καταστροφής των δεντροκαλλιεργειών. Το επίδομα θα δοθεί μόνο σε όσους εργάζονται σε βιομηχανίες των Νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, αλλά όχι και στους συναδέλφους τους της Λάρισας που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και παρά το γεγονός ότι η Λάρισα έχει ενταχθεί στους πληγέντες, από τον παγετό, νομούς.

Το πρόβλημα αφορά 3.500, περίπου, εποχιακούς που εργάζονται στις βιομηχανίες φρούτων της Λάρισας «Ντελμόντε», ΕΛΒΑΚ, ΑΣΕΠΤ, «Ιντερκόμ», «Φρόζα» κ.ά.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και των εργαζομένων του κλάδου, οι οποίοι ύστερα από πρόσκληση του Συνδικάτου Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη του κτιρίου ΟΑΕΔ, την ερχόμενη Τετάρτη, 28 Γενάρη, στις 10 π.μ.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, καταγγέλλοντας την εξαίρεση των εργαζομένων του νομού από τη χορήγηση του επιδόματος, τονίζει: «Η απόφαση του ΟΑΕΔ δίνει 1.000 ευρώ έκτακτη ενίσχυση στους εποχικά απασχολούμενους στα εργοστάσια επεξεργασίας φρούτων... αλλά μόνο σε όσους εργάζονται στους Νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας. Αποκλείουν το Νομό Λάρισας και στερούν από τους ανέργους 1,8 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Να σημειωθεί ότι ο Νομός Λάρισας έχει ενταχθεί στους πληγέντες νομούς από τον παγετό του περασμένου Απρίλη και οι βιομηχανίες που επεξεργάζονται φρούτα πήραν επιδοτήσεις 15.000.000 ευρώ, μεταξύ αυτών και βιομηχανίες της Λάρισας».

Και υπογραμμίζει: «Η κατάπτυστη, αυτή, απόφαση του ΟΑΕΔ είναι ενταγμένη στα προεκλογικά παιχνίδια των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών για να εξυπηρετήσουν τις πελατειακές σχέσεις του κ. Χρυσοχοΐδη και του κ. Τσερτεκίδη, που είναι από τους παραπάνω νομούς. Αποκαλύπτεται το μέγεθος του παρασκηνίου και της υποκρισίας. Η απόφαση αυτή, 50 μέρες προ των εκλογών, αποκαλύπτει στην πράξη πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους ανέργους και ότι τα "κροκοδείλια δάκρυα" που χύνει προεκλογικά για τις "ευπαθείς" κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού είναι μόνο και μόνο για να τους υφαρπάξει για μια ακόμα φορά την ψήφο τους και τίποτα παραπάνω».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ταξικό Εργατικό Κέντρο της Λάρισας από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε το πρόβλημα με τους εποχιακούς εργαζόμενους στις βιομηχανίες επεξεργασίας φρούτων πρωτοστάτησε στην οργάνωση των αγώνων, καλώντας και τα Εργατικά Κέντρα των άλλων νομών όπου παρουσιάστηκε το ίδιο πρόβλημα, για τη διεκδίκηση επιδόματος 1.500 ευρώ και μια σειρά άλλων αιτημάτων που είναι:

  • Να ενταχθούν όλοι οι εποχικώς απασχολούμενοι στο νόμο 1836/1989, άρθρο 22.
  • Να υπάρξει ειδική ρύθμιση για όσους βρίσκονται στην τελευταία πενταετία πριν τη σύνταξη.
  • Να μειωθεί ο αριθμός των ενσήμων που απαιτούνται για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας, σε 20 ημέρες για το 2003 και να παραταθεί η διάρκεια του ταμείου ανεργίας σε όλους τους ανέργους του κλάδου που επιδοτούνται αυτή την περίοδο.
  • Να υπάρξει ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για το 2004.

Η κυβέρνηση ακολούθησε επιλεκτική τακτική, εκτός των άλλων και για να βοηθήσει προεκλογικά τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδη που εκλέγεται στην Ημαθία και τον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης Γ. Τσερτεκίδη που εκλέγεται στην Πιερία - αλήθεια, οι τρεις υφυπουργοί της κυβέρνησης και ένας ακόμα κυβερνητικός βουλευτής, καθώς και οι τρεις βουλευτής της ΝΔ που εκλέγονται στη Λάρισα δεν ενδιαφέρθηκαν για τους συμπολίτες τους εργαζόμενους - προκαλώντας τους 3.500 εργαζόμενους, οι οποίοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τη δικαίωση και θα τιμωρήσουν όπως αρμόζει τους υπεύθυνους για την τραγική τους κατάσταση, στις ερχόμενες εκλογές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ