Τετάρτη 28 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες επιθέσεις κατά των ΝΑΤΟικών

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Ενας Καναδός στρατιώτης και ένας πολίτης σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι τρεις Καναδοί στρατιώτες και τουλάχιστον οκτώ πολίτες, ανάμεσα στους οποίους και ένας Γάλλος, τραυματίστηκαν στην «επίθεση αυτοκτονίας» κατά φάλαγγας των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, χτες το πρωί. Την ευθύνη της ενέργειας, που σημειώθηκε μία ημέρα μετά την επίσημη κύρωση του «Συντάγματος» της χώρας, φέρονται, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», να ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, με τηλεφώνημα του Μουλά Χακίμ Λατίφι. Μόνο μέσα στο Γενάρη, υπολογίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, έχουν χαθεί πάνω από 60 ζωές. Δεν ήταν σαφές πάντως αν ο νεκρός πολίτης ήταν ο 22χρονος «βομβιστής αυτοκτονίας»Χαφίζ Αμπντάλα, που σύμφωνα με τον Λατίφι έκανε την ενέργεια.

Ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν δήλωσε από τηλεφώνου ότι η επίθεση αυτοκτονίας σηματοδοτεί την «έναρξη» μιας εκστρατείας επιθέσεων αυτοκτονίας, που «θα συνεχιστεί ώσπου οι δυνάμεις της συμμαχίας εγκαταλείψουν τη χώρα μας». Ο Αμερικανός πρεσβευτής - αυτό είναι το τελευταίο πόστο του Αφγανοαμερικανού πρώην προστατευομένου του Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι και ανθρώπου-κλειδί (και) της κυβέρνησης Μπους στην Ευρασία - στην Καμπούλ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, εκτίμησε ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας «δείχνουν το πόσο απελπισμένοι είναι οι τρομοκράτες, καθώς το Αφγανιστάν σημειώνει πρόοδο». Σχετική δήλωση έκανε επίσης ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, ο οποίος τόνισε από τις Βρυξέλλες ότι η επίθεση «δε θα μας οδηγήσει να μειώσουμε τη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε το Αφγανιστάν» (σ.σ. όπου «βοήθεια», βλ. «κατοχή»).

Βομβιστική επίθεση σημειώθηκε και στην αμερικανική βάση του Οργκούν με τρεις Αμερικανούς τραυματίες, ενώ σε άλλο επεισόδιο τρεις Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυρών με ενόπλους.

Ο νέος διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν υποστράτηγος Μπάρνο δήλωσε επίσης χτες ότι «η πολιτική διαδικασία» που εγκαινιάζεται στη χώρα «θα ταρακουνήσει» πολλούς πολεμάρχους, αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, καθώς η «πολιτική» διαδικασία δεν έχει μέχρι στιγμής αλλοιώσει ούτε κατ' ελάχιστον τις ισορροπίες.

Τέλος, χτες έγινε γνωστή η ημερομηνία της νέας διάσκεψης των διεθνών «δωρητών» για το Αφγανιστάν: 8-9 Μάρτη στη Βόννη, όπου ο Χάμιντ Καρζάι θα αιτηθεί 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ