Τετάρτη 28 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ξαφνικό διαμεσολαβητικό «ενδιαφέρον»

Το «τείχος» όλο και περικυκλώνει...

Associated Press

Το «τείχος» όλο και περικυκλώνει...
ΡΑΜΑΛΑ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Με Ισραηλινούς αξιωματούχους είχαν, χτες, συναντήσεις οι Αμερικανοί διπλωμάτες Τζον Γουλφ και Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, που επέστρεψαν στην περιοχή για πρώτη φορά μετά το Σεπτέμβρη, σε μια νέα προσπάθεια του Λευκού Οίκου να δείξει «ενδιαφέρον» για την περιοχή, χωρίς, όμως, ιδιαίτερες προοπτικές προόδου. Οι δύο αξιωματούχοι, ο πρώτος ως ειδικός απεσταλμένος του Μπους για τον «οδικό χάρτη» και ο δεύτερος εκ μέρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκτός από τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ, Σιλβάν Σαλόμ, και τον γραμματέα του Αριέλ Σαρόν, Ντοβ Βάισγκλας, δεν αποκλείεται, μέχρι τα τέλη της βδομάδας που θα μείνουν στην περιοχή, να συναντηθούν και με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Αχμάντ Κορέι.

Σε διαμεσολαβητικό πυρετό έχει εμπλακεί, για άλλη μια φορά, και η Αίγυπτος. Ο ΥΠΕΞ, Αχμάντ Μάχερ, και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σουλεϊμάν, βρέθηκαν, χτες, στη Ραμάλα, όπου συναντήθηκαν με τον Γιάσερ Αραφάτ σε μια προσπάθεια να τον πείσουν να δώσει νέα ώθηση στο διάλογο με τις παλαιστινιακές οργανώσεις για την επίτευξη εκεχειρίας.

Ολες αυτές οι αφίξεις, πάντως, δε φαίνονται να είναι εντελώς άσχετες με την επικείμενη επίσκεψη του Αριέλ Σαρόν στην Ουάσιγκτον, κατά την οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να παρουσιάσει στον Τζορτζ Μπους «συγκεκριμένα σχέδια» για το πώς προτίθεται να προχωρήσει «μονομερώς» σε περίπτωση που «δεν υπάρξει πρόοδος με τους Παλαιστινίους». Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνει η ισραηλινή κυβέρνηση, στενοί συνεργάτες του Σαρόν συναντήθηκαν με το συμβούλιο των εποίκων «Yesha» και τους ενημέρωσαν ότι σε περίπτωση που ληφθούν μονομερή μέτρα θα διαλυθούν οι 7 πιο απομακρυσμένοι εποικισμοί, των οποίων τα ονόματα τους παρουσίασαν, διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν πρόκειται να διαλυθεί κανένας άλλος εποικισμός αν δεν υπάρξει οριστική συμφωνία. Οι έποικοι φέρονται να απέρριψαν την πρόταση. Ο ίδιος ο Σαρόν, πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει αυτήν την είδηση όπως επίσης και τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων που τον θέλουν έτοιμο να παραιτηθεί σε περίπτωση που του ασκηθούν διώξεις για το γνωστό σκάνδαλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ