Τετάρτη 28 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
«ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ»
Επιδημία και στην Κίνα...

ΠΕΚΙΝΟ-ΑΝΟΪ-ΓΕΝΕΥΗ.--

Ενα τετράχρονο αγόρι απ' την Ταϊλάνδη αναφέρθηκε χτες πως συγκαταλέγεται στους οκτώ έως τώρα Ασιάτες που «χτυπήθηκαν» από τον ιό της «γρίπης των πουλερικών». Αλλα 36 ύποπτα κρούσματα αναφέρθηκαν χτες σε νοσοκομεία της περιφέρειας της πρωτεύουσας του Βιετνάμ. Επιπλέον, ένα τρίχρονο κοριτσάκι από το Μπαλί της Ινδονησίας παρουσιάζει από το περασμένο 24ωρο «ύποπτα» συμπτώματα. Εάν επιβεβαιωθεί ότι το παιδί πάσχει απ' τη συγκεκριμένη μορφή γρίπης τότε θα πρόκειται για το πρώτο ανθρώπινο κρούσμα της ασθένειας στην Ινδονησία, η οποία παραδέχτηκε επισήμως πριν τρεις μέρες πως έχει πληγεί από την επιδημία...

Σύμφωνα με νεότερες ανακοινώσεις εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, χρειάζονται τουλάχιστον επτά μήνες μέχρις ότου ευοδωθούν οι ερευνητικές προσπάθειες για την εύρεση αποτελεσματικού εμβολίου στον άνθρωπο.

Κρούσματα και στην Κίνα...

Στο μεταξύ, χτες, και η Κίνα μπήκε στη λίστα των ασιατικών χωρών που ταλανίζονται απ' τη συγκεκριμένη μορφή γρίπης, η οποία πλήττει πουλερικά και μεταδίδεται (έως σήμερα) στον άνθρωπο μόνον όταν αυτός έρθει σε άμεση επαφή με άρρωστο ζώο.

Τα κρούσματα της «γρίπης των πουλερικών» αναφέρθηκαν σε πτηνοτροφικές μονάδες με πάπιες στην περιφέρεια της πόλης Ντινγκντάνγκ της νοτιοδυτικής επαρχίας Γκουάνσι κοντά στα σύνορα με το Βιετνάμ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο κρατικού εργαστηρίου, οι πάπιες πέθαναν από τον ιό H5N1. Υποπτα κρούσματα σε πτηνοτροφικές μονάδες εξετάζονται απ' τις αρμόδιες κινεζικές αρχές στις επαρχίες Χουνάν και Χουμπέι. Κινέζοι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως (έως χτες βράδυ) δεν είχαν αναφερθεί ύποπτα κρούσματα της γρίπης σε ανθρώπους.

«Υπάρχει ελπίς»...

Οι εξελίξεις γύρω απ' τη «γρίπη των πουλερικών» διαφαίνονται ανησυχητικές, ωστόσο, όπως επισήμαναν και χτες ιολόγοι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, μπορεί να αποτραπεί ο κίνδυνος μίας γενικευμένης επιδημίας διεθνών διαστάσεων. Η μετάλλαξη του ένοχου ιού - ώστε να είναι δυνατή η μετάδοση της συγκεκριμένης μορφής γρίπης από άνθρωπο σε άνθρωπο - μπορεί να αποτραπεί «εάν υπάρξει συνεργασία και άμεση πληροφόρηση σε κάθε επίπεδο μεταξύ των χωρών που πλήττονται απ' τη γρίπη και των αρμόδιων διεθνών υγειονομικών οργανισμών».

Η «γρίπη των πουλερικών» στον άνθρωπο μεταδίδεται απ' τους ιούς H5N1 και H9N2 και τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά μίας κοινής γρίπης, όπως υψηλός πυρετός, βήχας, πονόλαιμος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ