Τετάρτη 28 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ -ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ
Πέρασε το αντιδραστικό νομοσχέδιο

Φοιτητές διαδηλώνουν ενάντια στο νομοσχέδιο

Associated Press

Φοιτητές διαδηλώνουν ενάντια στο νομοσχέδιο
ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Το πιο κρίσιμο 48ωρο, όπως χαρακτηρίστηκε, για την πολιτική καριέρα και επιβίωση του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ ήδη έχει περάσει. Η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων ολοκληρώθηκε με «νίκη», έστω και οριακά. Απομένει το πόρισμα του λόρδου Χάτον για την αυτοκτονία του δρ. Ντέιβιντ Κέλι, αυτοκτονία που ήταν η θρυαλλίδα στην αξιοπιστία του Τόνι Μπλερ. Εκτιμάται, πάντως, ότι εάν τελικά ο Τόνι Μπλερ κατορθώσει να βγει αλώβητος και από τις δύο προκλήσεις, τότε θα αναδειχτεί ακόμη δυνατότερος... πιθανότητα πάρα πολύ ισχυρή πλέον.

Χτες, η μέρα ήταν «δύσκολη», αφού το νομοσχέδιο για την Παιδεία, που έχει ονομαστεί και «μωρό» του Τόνι Μπλερ, κρινόταν στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η πολιτική ήττα που διαφαινόταν μερικές ώρες πριν την ψηφοφορία συνιστούσε τη σοβαρότερη δοκιμασία του κύρους του ως πρωθυπουργού.

Πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος απειλούσαν ότι θα καταψηφίσουν, για λόγους αρχής, τις προτάσεις της κυβέρνησης να επιτραπεί στα πανεπιστήμια να αυξήσουν τα δίδακτρά τους ως το όριο των 3.000 λιρών στερλινών ετησίως, δηλαδή περίπου 4.500 ευρώ. Η πλειοψηφία του Εργατικού Κόμματος είναι πολύ μεγάλη, όμως οι 155 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που είχαν υπογράψει τη διακήρυξη, με την οποία εναντιώνονταν στο νομοσχέδιο, καθιστούσε την ψήφισή του αδύνατη. Ομως τις πιθανότητες του Μπλερ να αποφύγει την ήττα ενίσχυσαν η μεταστροφή της στάσης του επικεφαλής των «ανταρτών» βουλευτών Νικ Μπράουν - που κατά το BBC σήμαινε και τη μεταστροφή ακόμη 30 βουλευτών - που τάχθηκε τελικά στο πλευρό του Βρετανού πρωθυπουργού. Τελικά, με ψήφους 316 υπέρ και 311 κατά, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε και η πολιτική ήττα αποσοβήθηκε...

Σήμερα η ώρα του Χάτον

Η ψήφος στο Κοινοβούλιο ήταν το πρώτο εμπόδιο στη βδομάδα των σκληρότερων δοκιμασιών για τον Βρετανό πρωθυπουργό. Σήμερα το μεσημέρι, όπως αναμενόταν και άνευ απροόπτου, ο λόρδος Χάτον θα δημοσιεύσει το από καιρό αναμενόμενο πόρισμα της έρευνάς του σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του δόκτορος Ντέιβιντ Κέλι, συμβούλου της κυβέρνησης σε θέματα όπλων μαζικής καταστροφής, που κατά τα φαινόμενα αυτοκτόνησε τον περασμένο Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι ο Κέλι ήταν πηγή ρεπορτάζ του BBC που αποκάλυπτε πως η βρετανική κυβέρνηση είχε υπερβάλει τα στοιχεία που είχε από τις υπηρεσίες πληροφοριών σχετικά με τα όπλα του Ιράκ.

Η έκθεση του λόρδου Χάτον, αντίγραφο της οποίας θα δοθεί μέσα στην ημέρα στον Τόνι Μπλερ, αναμένεται να είναι επικριτικό και για την κυβέρνηση και για το BBC.

Την ίδια ώρα, ψευδείς χαρακτηρίζονται, για ακόμη μία φορά, οι πληροφορίες της Βρετανίας για το οπλοστάσιο του Ιράκ. Οπως αποκάλυψε χτες η εφημερίδα «Guardian», ομάδα Ιρακινών εξορίστων, που φέρεται πως είχε παράσχει στους Βρετανούς σημαντική πληροφορία για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, παραδέχτηκε ότι αυτή ήταν αναμφίβολα ψευδής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ