Τετάρτη 28 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Απόπειρες αποκλιμάκωσης

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Την πεποίθηση ότι η πολιτική κρίση που μαίνεται στο Ιράν θα αντιμετωπιστεί με θετικό τρόπο μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα εξέφρασε ο πρόεδρος της ιρανικής Bουλής Μεχντί Καρούμπ. Ο Ιρανός αξιωματούχος συμμετείχε σε μυστική συνάντηση, αργά το βράδυ της Δευτέρας, τοy Προέδρου Μοχάμαντ Χαταμί και του υπουργού Δικαιοσύνης Μαχμούντ Χασεμί Σαχρούντι με τον θρησκευτικό ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, στον οποίο φέρονται να έθεσαν επιτακτικά το αίτημα να παρέμβει στις εξελίξεις κατευναστικά προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση.

Κατόπιν τούτου, ο Χαμενεΐ ανακοίνωσε, χτες, ότι επιφορτίζει 4 υπουργούς της κυβέρνησης (τους υπουργούς Πετρελαίου, Πληροφοριών, Εμπορίου και Βιομηχανίας) που θεωρούνται «ουδέτεροι», χωρίς να υποστηρίζουν ούτε τους «μετριοπαθείς» ούτε τους «σκληροπυρηνικούς», να μελετήσουν την κατάσταση και να προτείνουν εφικτή λύση αποκλιμάκωσης μέχρι την Πέμπτη το βράδυ. Παράλληλα, προφανώς σε ένδειξη καλής θέλησης, το Συμβούλιο των Φρουρών ανακάλεσε άλλες 550 απορρίψεις αιτήσεων υποψηφιότητας από «μεταρρυθμιστές» πολιτικούς.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε, χτες, και ο Πρόεδρος Χαταμί, ο οποίος απέρριψε τις παραιτήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, και δήλωσε ότι είναι βέβαιος για την ομαλή διεξαγωγή δίκαιων και ελεύθερων εκλογών, αποκλείοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναβολής ή ματαίωσής τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ