Παρασκευή 30 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Ενισχύονται οι κατασταλτικοί μηχανισμοί

Τον πολλαπλασιασμό των... συνεργειών ανάμεσα στους μαζικούς φορείς, τους πολίτες και την ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να παταχτεί η εγκληματικότητα, ζήτησε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Φλωρίδης. Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά από σύσκεψη με τους επικεφαλής αξιωματικούς των τμημάτων ασφαλείας, τόνισε πως «αυτή η συνεργασία θα ενισχυθεί μέσω των τοπικών συμβουλίων εγκληματικότητας». Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί στο κτίριο της ΓΑΔΑ.

Με πρόσχημα το χτύπημα της μικρής και μεσαίας εγκληματικότητας, η κυβέρνηση αναβαθμίζει και ενισχύει τους κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς. Και αντί, για μέτρα οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα λαμβάνονται και αναβαθμίζονται μέτρα αστυνομικού χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του χρόνου έχει αρχίσει η λειτουργία 68 τμημάτων ασφαλείας στην Αττική. Το μέτρο είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Νοέμβρη και «θα ασκούν αρμοδιότητες δημόσιας και κρατικής ασφάλειας», στη λογική της δημιουργίας αστυνομικών «κυττάρων» στην κοινωνία, τα οποία θα συνεργάζονται με τους πολίτες, θα «παρακολουθούν» τις ανάγκες τους, θα στήνουν δίκτυο πληροφοριών. Είναι γνωστό πως η εγκληματικότητα πλήττει κύρια τις υποβαθμισμένες λαϊκές συνοικίες, οι οποίες υποβαθμίζονται περισσότερο από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Από τους δήμους η ΕΛ.ΑΣ. έχει ζητήσει συνδρομή στην καταγραφή των εγκληματογόνων περιοχών για τη «λήψη επιπρόσθετων μέτρων».

Με τα τοπικά συμβούλια πρόληψης της εγκληματικότητας και τις δημοτικές αστυνομίες, επιδιώκεται η διάχυση της καταστολής στην κοινωνία. Στη θέση των μέτρων αντιμετώπισης των κοινωνικών αιτίων που γενούν την εγκληματικότητα, γίνεται μετάθεση μέρους της ευθύνης για την πάταξή της στην Αυτοδιοίκηση και στους πολίτες. Μάλιστα, ο υπουργός ζήτησε στα πλαίσια της... συνέργειας, να ενισχυθούν οι αναφορές των πολιτών, όπως γίνεται με την υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών, ο αριθμός κλήσης της οποίας (σ.σ. το γνωστό 109) δέχεται περίπου 3.000 κλήσεις το μήνα.

Αναφερόμενος στη στελέχωση των τμημάτων ασφαλείας, ο Γ. Φλωρίδης είπε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, παρά το ότι «το 2004, λόγω Ολυμπιακών Αγώνων, είναι στενάχωρη χρονιά από άποψη διάθεσης δυνάμεων». Φιλοδοξία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είναι «οι αστυνομικοί να πηγαίνουν στα σπίτια των πολιτών και όχι οι πολίτες στα τμήματα»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ειδικά σχέδια για την «ασφάλεια» των ομίλων του Τουρισμού (2021-06-09 00:00:00.0)
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ παίζουν «παιχνίδι» για την απόσπαση της λαϊκής συναίνεσης (2006-12-29 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-07-06 00:00:00.0)
Η «ασφάλεια του πολίτη», το ισχυρότερο αστυνομικό κράτος και η ασφάλεια του κεφαλαίου (2003-06-05 00:00:00.0)
«Ολο νόμοι κι αστυνόμοι...» (2002-04-27 00:00:00.0)
Αντιλαϊκός και σάπιος (1998-09-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ