Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΕΚΛΟΓΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Στα γρήγορα τον ... διάδοχο

ΟΧΙ στη διαδικασία από την «Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαραχτήρα»

Ξεκινούν σήμερα το πρωί, στο γυμναστήριο της Αρσης Βαρών στη Νίκαια, οι εργασίες του έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες, όπως προβλέπεται, θα διαρκέσουν μόλις τρεις ώρες!

Με τις ομιλίες του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδη και του «διαδόχου» Γ. Παπανδρέου, η ...τελετή από άποψη διαλόγου και κατάθεσης θέσεων και προτάσεων θα λάβει τέλος. Στη συνέχεια, θα τεθεί σε ψηφοφορία και αναμένεται να εγκριθεί ...πανηγυρικά η αλλαγή του Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να «νομιμοποιηθεί» η διαδικασία εκλογής στη θέση του προέδρου του Γ. Παπανδρέου.

Η «φιέστα», βέβαια, θα έχει και δεύτερο επεισόδιο, το οποίο θα εξελιχθεί την Κυριακή 8 του Φλεβάρη, με το σικέ δημοψήφισμα, το οποίο, για επικοινωνιακούς λόγους, πήρε τον ...τίτλο «ανοιχτή» διαδικασία εκλογής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα, πάντως, με την επίσημη ανακοίνωση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, «η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί της Κυριακής και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 το απόγευμα. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα μέλη του ΠΑΣΟΚ και όσοι πολίτες το επιθυμούν. Οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε από τα 1.850 εκλογικά τμήματα, όπου θα στηθούν 3.000 κάλπες, αρκεί να είναι από 16 χρόνων και πάνω και να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα». Κάλπες θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία σε όλη τη χώρα. Καφενεία, πολιτιστικά κέντρα, δημοτικές αίθουσες, ακόμα και γραφεία συνδικάτων έχουν επιστρατευτεί και μετατραπεί σε εκλογικά κέντρα για την ανάδειξη του μοναδικού υποψηφίου...

ΟΧΙ από την «Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα»

Την ίδια ώρα, πάντως, που τα κομματικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία ως μια κορυφαία κίνηση της περιβόητης «συμμετοχικής δημοκρατίας», πολλές και σοβαρές ενστάσεις εκφράζονται για τη συνταγματική, δημοκρατική και πολιτική νομιμοποίηση της διαδικασίας εκλογής του Γ. Παπανδρέου, καθώς δεν τηρούνται βασικές αρχές που απαιτούνται σε μια εκλογική διαδικασία.

Τους παραπάνω προβληματισμούς ήρθαν αργά χτες το βράδυ να ενισχύσουν τα «μαντάτα» από την «Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα». Συγκεκριμένα, οι επιτελείς του κινήματος του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να τους επιτραπεί να χρησιμοποιήσουν τα προσωπικά δεδομένα, όσων θα πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη του νέου αρχηγού!

Το αίτημα υποβλήθηκε από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος προς την «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα». Χτες το βράδυ λοιπόν, συνεδρίασε η Αρχή Προστασίας και, με ψήφους 5 κατά, 2 υπέρ, απέρριψε την αίτηση του ΠΑΣΟΚ. Στο σκεπτικό της απόφασης, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο, αναφέρεται ότι προσβάλλεται η αρχή της μυστικότητας και συνεπώς τυχόν υλοποίηση του αιτήματος του ΠΑΣΟΚ θα καταστρατηγούσε τον νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Η τελευταία του Υπουργικού

Εξάλλου, συνεδρίασε χτες για τελευταία φορά το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Στη συνεδρίαση καθορίστηκαν και επίσημα όλες οι εξελίξεις, ενόψει των εκλογών και συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

Στις 10 Φλεβάρη, η Βουλή θα ψηφίσει για την κύρωση της συνθήκης διεύρυνσης της ΕΕ. Στις 11 Φλεβάρη, θα διαλυθεί η Βουλή και κατά πάσα πιθανότητα την ίδια μέρα θα παραιτηθεί από υπουργός Εξωτερικών ο Γ. Παπανδρέου και τη θέση του θα αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης. Στις 12 Φλεβάρη, θα παραιτηθούν ο υπουργοί Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, και Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππας. Στις 7 Μάρτη, θα διεξαχθούν οι εκλογές και στις 18 Μάρτη, θα συγκροτηθεί η νέα Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ