Τρίτη 17 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΕΛΑ»
Εισαγγελέας: Αρμόδιο το δικαστήριο

Πρότεινε να απορριφθεί η ένσταση αναρμοδιότητας

Προς απόρριψη βαίνει και η 3η κατά σειρά ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων για την υπόθεση του «ΕΛΑ». Ο εισαγγελέας Ελ. Πατσής πρότεινε την απόρριψη της ένστασης περί αναρμοδιότητας του δικαστηρίου. Οι κατηγορούμενοι ζητούν να κηρυχτεί αντισυνταγματικός ο τρομονόμος (2928/2001), να κρίνει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον εαυτό του αναρμόδιο και να παραπέμψει την υπόθεση σε μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι ο τρομονόμος είναι συνταγματικός, γιατί, κατά την άποψή του, δε στερεί από τους κατηγορούμενους το φυσικό τους δικαστή και ότι τα αδικήματα, για τα οποία βαρύνονται οι Χ. Τσιγαρίδας, Κ. Αγαπίου, Αγ. Κανάς, Μ. Κασίμης και Ειρ. Αθανασάκη, δεν είναι πολιτικά εγκλήματα. Ωστόσο, ο Ελ. Πατσής τόνισε ότι το δικαστήριο πρέπει να επιφυλαχθεί και το πολιτικό έγκλημα να ξανασυζητηθεί, εφόσον προκύψει από τη διαδικασία λόγος, που θα οδηγήσει το δικαστήριο να κρίνει εαυτόν αναρμόδιο.

Η τοποθέτηση αυτή του εισαγγελέα για πρώτη φορά θέτει έστω και υπό ελάχιστη αμφισβήτηση την έννοια του πολιτικού εγκλήματος, όπως ορίζεται από τον τρομονόμο. Πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι τελικά το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα απορρίψει την ένσταση περί αναρμοδιότητας του δικαστηρίου.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν χτες ότι τα εγκλήματα του «ΕΛΑ» έχουν πολιτικό χαρακτήρα και αυτό απορρέει από το γεγονός ότι διακινούνταν έντυπα της οργάνωσης, με τα οποία προπαγανδίζονταν οι πολιτικοί στόχοι της, ενώ μετά από κάθε χτύπημα του «ΕΛΑ» είχαμε προκηρύξεις, που αποδεικνύουν ότι οι πράξεις ήταν πολιτικές.

Ο Σπ. Φυτράκης, αναφερόμενος στην έννοια του πολιτικού εγκλήματος, έκανε λόγο για «τάση απολιτικοποίησης του πολιτικού εγκλήματος» και για καταχρηστική αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τα Μεικτά Ορκωτά Δικαστήρια. Επίσης, σημείωσε ότι υπάρχει μια ανεπίτρεπτη διεύρυνση των κατηγοριών στο παραπεμπτικό βούλευμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι κατηγορούμενοι να απαντήσουν στις κατηγορίες που τους προσάπτει το κατηγορητήριο.

Αλλά και ο Δ. Μπελαντής ανέφερε ότι με τον τρομονόμο 2928/01 επέρχεται «συστολή και έκπτωση του πολιτικού εγκλήματος». Πρόσθεσε ότι μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη έχουμε μια επεκτατική τάση του πολιτικού εγκλήματος.

Η Τ. Χριστοδουλοπούλου προανήγγειλε ένσταση κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος και μίλησε για μια πρωτοφανή για τα νομικά χρονικά αοριστία, που καθιστά το βούλευμα απολύτως άκυρο. Η κατηγορία συγκρότησης και ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση, συνέχισε, δεν αιτιολογείται με συγκεκριμένες πράξεις και ανθρώπινη συμπεριφορά.

Το δικαστήριο έχει απορρίψει μέχρι τώρα δύο ενστάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Η πρώτη ένσταση ήταν περί κακής σύνθεσης του δικαστηρίου. Η δεύτερη ένσταση απορρίφθηκε χτες και αφορούσε στη δημοσιότητα της δίκης με ραδιοφωνική και τηλεοπτική κάλυψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ