Τρίτη 17 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
Καταιγίδα ανατιμήσεων

Οι καταναλωτές από μόνοι τους θα πρέπει να αντιδράσουν σε φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά, τα οποία, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι φυσιολογικά. Τα παραπάνω, με τα οποία καθαγιάζεται, αλλά και επιχειρείται να νομιμοποιηθεί στην κοινή συνείδηση η κερδοσκοπία στην αγορά, προκύπτουν από χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Γεωργίας Β. Αργύρη.

Ο υφυπουργός, σχολιάζοντας τις ανατιμήσεις που ήδη παρατηρούνται στα οπωροκηπευτικά, μετά την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών και τις καταστροφές αγροτικών προϊόντων, τις χαρακτήρισε «συνηθισμένο φαινόμενο», για να προσθέσει ότι «οι μηχανισμοί που φουσκώνουν τις τιμές βρήκαν ευκαιρία»...

Στα θέματα της επάρκειας στην αγορά τουλάχιστον μέχρι την Καθαρή Δευτέρα επικεντρώνει την προσοχή του το υπουργείο Ανάπτυξης, κάτι που σύμφωνα με τον Α. Τσοχατζόπουλο απασχόλησε χτεσινή σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της κεντρικής αγοράς της Αθήνας, χονδρεμπόρων, παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών και υπηρεσιακών παραγόντων. Αν και ο υπουργός Ανάπτυξης δηλώνει ότι προς το παρόν υπάρχει επάρκεια στην αγορά, οι τιμές των οπωροκηπευτικών εκτοξεύτηκαν χτες στα ύψη σε σύγκριση με την προηγούμενη Πέμπτη.

Ετσι χτες, οι τιμές στα περισσότερα κηπευτικά ήταν αυξημένες σε σχέση με εκείνες που εμφανίζονταν την προηγούμενη Πέμπτη στο Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης μέχρι και 67% στα καρότα. Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις σημειώθηκαν στο σπανάκι μέχρι 50%, στα αγγούρια μέχρι 40%, στα ραδίκια μέχρι 33,5%, που χτες θεάθηκαν στη λαϊκή αγορά στην τιμή των 5 ευρώ το κιλό (τιμή την οποία δεν «είδε» το Παρατηρητήριο που δίνει μέγιστη τιμή τα 3 ευρώ)!

Το κουνουπίδι και το μαρούλι ανατιμήθηκαν μέσα σε δύο εργάσιμες - εάν κανείς εξαιρέσει την Παρασκευή και το Σάββατο που η αγορά ουσιαστικά δε λειτούργησε - μέχρι και 25%, μάλιστα το μαρούλι έφτασε να πωλείται ακόμα και περισσότερο από 2 ευρώ το ένα στη λαϊκή του Ζωγράφου. Ακόμα, αυξημένες σε σύγκριση με την προηγούμενη Πέμπτη ήταν χτες οι τιμές και σε μανταρίνια, λάχανο, που έφτασε και το 1,50 ευρώ το κιλό, λεμόνια, πράσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ