Τρίτη 17 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟ ΕΥΔΑΠ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μόνη λύση η πάλη για Δημόσια ΕΥΔΑΠ

«Για μια ακόμη φορά ο λαός της Αττικής βρέθηκε σε δυσχερή θέση με αφορμή τις χιονοπτώσεις. Αυτή τη φορά ο λαός βρέθηκε χωρίς νερό (μεγάλες περιοχές) και με πρόβλημα στην ποιότητά του. Και για μια ακόμη φορά οι κυβερνώντες προσπάθησαν να καλύψουν τις ευθύνες τους μέσα από τα λεγόμενα έκτακτα καιρικά φαινόμενα».

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση της ΕΥΔΑΠ του ΚΚΕ και προσθέτει: «Η αλήθεια είναι:

  • Υπήρξε αυξημένη κατανάλωση, σε καμία περίπτωση όμως τέτοια που ανακοινώνουν (2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα). Σκόπιμα τη διογκώνουν προκειμένου να καλυφθούν πίσω από αυτή.
  • Η κυβέρνηση μαζί και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ δεν πήραν τα κατάλληλα μέτρα για να έχει την αναγκαία ποσότητα διυλισμένου νερού. Ο λόγος είναι ότι τα 2 βασικά διυλιστήρια (Γαλάτσι - Μενίδι) δεν ήταν σε πλήρη λειτουργία λόγω των αναγκαίων ανακαινίσεών τους που όμως καθυστερούν σημαντικά. Το Γαλάτσι δούλευε στο μισό της δύναμής του και το Μενίδι περίπου στο 1/3 της δύναμής του. Τα διυλιστήρια έπρεπε να ήταν έτοιμα αφού υπήρχε από την Τρίτη ανακοίνωση για τα καιρικά φαινόμενα. Μάλιστα από την Πέμπτη το βράδυ τα στοιχεία έδειχναν μείωση του αποθηκευμένου νερού του διυλιστηρίου Μενιδίου.
  • Δεν υπήρξε συντονισμός και καλή οργάνωση της διαχείρισης του νερού, σημειώθηκε καθυστέρηση των ενεργειών που απαιτούνται από τη μεριά της διοίκησης. Το κανάλι του Μόρνου έφερε το αναγκαίο νερό παρά το ότι λειτουργεί χειροκίνητα (εδώ και 4 χρόνια δε λειτουργεί η δυναμική ρύθμιση του καναλιού του Μόρνου παρά τα πολλά εκατομμύρια που δόθηκαν για τον εκσυγχρονισμό του) αλλά τα διυλιστήρια δεν ήταν έτοιμα να το δεχτούν. Η λειτουργία όλου του διυλιστηρίου Μενιδίου ολοκληρώθηκε το Σάββατο το βράδυ.
  • Ακόμη και αν τα διυλιστήρια ήταν έτοιμα, αν η κατανάλωση φτάσει το 1,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (που προβλέπεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες) το υφιστάμενο δίκτυο δεν μπορεί να αντεπεξέλθει όσον αφορά τα ψηλά σημεία του Λεκανοπεδίου λόγω του ότι απαιτούνται έργα υποδομής (δεξαμενές αυξημένης διαμέτρου, τροφοδοτικοί αγωγοί κ.ά.)
  • Οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ έδωσαν και πάλι τον καλύτερο εαυτό τους παρά τις σκόπιμες ελλείψεις σε εργατικό και τεχνικό προσωπικό. Ομως ο προσανατολισμός της κυβέρνησης και της διοίκησης, η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, είναι η αιτία τέτοιων φαινομένων. Κυβέρνηση και διοίκηση λειτουργούν την ΕΥΔΑΠ σαν εμπορική επιχείρηση με στόχο το κέρδος και την "ανταποδοτικότητα" και δεν προχωρούν σε ενέργειες που θα βελτιώσουν την ΕΥΔΑΠ (κατάργηση των εργολαβιών και αξιοποίηση του έμπειρου προσωπικού της ΕΥΔΑΠ, καλύτερη οργάνωση, φθηνό και καλής ποιότητας νερό για το λαό κ.ά.)».

«Αυτή η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στηρίζει η ΝΔ - καταλήγει η ανακοίνωση - είναι σε βάρος του λαού και εξυπηρετεί το κεφάλαιο. Σοβαρές ευθύνες έχει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση που ελέγχεται από τα κόμματα αυτά και το μόνο μέλημά της είναι πώς θα χαρατσώσει τους καταναλωτές.

Καλούμε το λαό να αγωνιστεί για μία ΕΥΔΑΠ που να ανήκει 100% στο Δημόσιο και να έχει χαρακτήρα λαϊκής περιουσίας. Να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Για να γίνει αυτό χρειάζεται τα λαϊκά στρώματα να κάνουν ένα βήμα μπροστά. Να εγκαταλείψουν και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Να ψηφίσουν τώρα ΚΚΕ ώστε να βγει πιο ενισχυμένο από αυτή την εκλογική μάχη, να αγωνίζεται από καλύτερες θέσεις για τη Λαϊκή συμμαχία και Εξουσία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να καταργηθεί η τροπολογία για την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού (2021-07-06 00:00:00.0)
Ρεκόρ αποθεμάτων, αλλά και... τιμολογίων! (2003-04-22 00:00:00.0)
Ξεπουλούν την ΕΥΔΑΠ εν μέσω ερειπίων... (1999-09-10 00:00:00.0)
Στη φάκα της ιδιωτικοποίησης η ΕΥΔΑΠ (1999-09-07 00:00:00.0)
Θα αποζημιωθούν (1997-09-17 00:00:00.0)
Από το Ταμείο Συνοχής προσδοκά η ΕΥΔΑΠ (1996-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ