Τρίτη 17 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΙΠΑΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ - ΝΕΡΑΚΙ
Λόγω ολιγωρίας και ιδιωτικοποίησης

Με ασύστολα ψεύδη κυβέρνηση και διοίκηση της ΕΥΔΑΠ προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες στους ...καταναλωτές!

Πίσω από ψεύτικα στοιχεία, περί δήθεν υπερβολικής κατανάλωσης, προσπαθούν να καλύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους κυβέρνηση και διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, που άφησαν τους κατοίκους του μισού Λεκανοπεδίου χωρίς νερό. Προσπαθούν έτσι να συσκοτίσουν την αλήθεια για το φαινόμενο της λειψυδρίας μέσα στο καταχείμωνο, η οποία οφείλεται και στην ολιγωρία τους να πάρουν έγκαιρα τα απαιτούμενα μέτρα ενίσχυσης του δικτύου με νερό, αλλά και στη γενικότερη αδιαφορία τους για τις ανάγκες του λαού, αφού μετά την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ δεν ενδιαφέρονται για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου, αλλά μόνο για τα κέρδη των ιδιωτών κατόχων των μετοχών της.

Ακόμη και χτες, τόσο η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, όσο και ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, Ε. Τζέλλας, επέμειναν ότι από την Τρίτη 10 του Φλεβάρη, που έλαβαν το σήμα από την ΕΜΥ για την επερχόμενη κακοκαιρία, έθεσαν σε λειτουργία το σύστημα της ΕΥΔΑΠ προκειμένου να καλύψουν ημερήσια κατανάλωση 1.700.000 κυβικών, ποσότητα η οποία υπερκαλύπτει τόσο την κατανάλωση που είχε σημειωθεί σε ανάλογο χιονιά στις 4 του Γενάρη 2002 (1.332.000 κυβικά), όσο και το ρεκόρ κατανάλωσης που είχε σημειωθεί στον καύσωνα (1.480.000). Υποστήριξαν, όμως, ότι η κατανάλωση το περασμένο Σάββατο ανήλθε σε 2.100.000 κυβικά, με αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα στο 30% των καταναλωτών του Λεκανοπεδίου.

Πρόκειται για ανυπόστατα ψέματα, καθώς:

  • Η ξένη εταιρία η οποία έχει μελετήσει την ικανότητα της ΕΥΔΑΠ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες προβλέπει ότι η κατανάλωση τον Αύγουστο, για να καλύψει τις ανάγκες, θα πρέπει να φτάνει τα 1.650.000 - 1.700.000 κυβικά. Τώρα μάλιστα βρίσκονται σε εξέλιξη έργα με τα οποία θα φτάσει η καταναλωτική ικανότητα στα επίπεδα αυτά. Πώς λοιπόν πριν γίνουν τα έργα αυτά έφτασε η κατανάλωση στα 1.700.000 κυβικά και, πολύ περισσότερο, στα 2.100.000 κυβικά;
  • Πολύ περισσότερο δεν είναι δυνατή μια τέτοια κατανάλωση όταν είναι γνωστό ότι στα δύο μεγάλα διυλιστήρια νερού της Αττικής (Γαλατσίου και Μενιδίου) γίνονται εργασίες αναβάθμισης, με αποτέλεσμα να δουλεύουν με το μισό της δυναμικότητάς τους.

Η πραγματικότητα είναι η εξής: Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ καθυστέρησε σημαντικά να οργανώσει τη δουλιά της διαχείρισης του νερού, ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα καθαρού διυλισμένου νερού, αφού προβλεπόταν - με βάση την ανάλογη περίπτωση του 2002 - σημαντική αύξηση της κατανάλωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το πρωί της Πέμπτης η δεξαμενή του Μενιδίου διέθετε 242.000 κυβικά (το 85% της δυναμικότητάς της) το βράδυ της ίδιας μέρας έφτανε τα 145.000 κυβικά, την Παρασκευή το πρωί τα 81.000 κυβικά και το Σάββατο το πρωί μόλις τα 16.000 κυβικά! Αντίστοιχα, η δεξαμενή του Γαλατσίου το πρωί της Πέμπτης διέθετε 120.000 κυβικά, το βράδυ της ίδιας μέρας 140.000 κυβικά, το πρωί της Παρασκευής έπεσε πάλι στα 120.000 κυβικά και το πρωί του Σαββάτου μόλις στα 23.000 κυβικά! Η ΕΥΔΑΠ, λοιπόν, αδιαφόρησε, γιατί αλλιώς πώς είναι δυνατόν να παίρνει μέτρα και η δυναμικότητα των δύο δεξαμενών να ελαττώνεται δραστικά;

Ακόμα, μέχρι και το Σάββατο το βράδυ η παροχετευτικότητα στη δεξαμενή του Μενιδίου από το Μόρνο έφτανε τα 6,5 κυβικά το δευτερόλεπτο και μόλις από τότε άρχισε να αυξάνεται φτάνοντας αρχικά τα 8 κυβικά το δευτερόλεπτο και την Κυριακή το βράδυ τα 9,5 κυβικά το δευτερόλεπτο. Γιατί δεν είχε αυξηθεί νωρίτερα, αν είχαν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα;

Οι όλοι κυβερνητικοί χειρισμοί έθεσαν και θέμα ποιότητας του νερού, καθώς σε πολλές περιοχές μετά τη διακοπή το νερό που έτρεχε στις βρύσες ήταν θολό και περιείχε διάφορα ιζήματα. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτό δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία, ωστόσο πολλοί επιστήμονες, όπως ο ερευνητής του «Δημόκριτου» Ν. Κατσαρός, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ