Σάββατο 13 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εξελίξεις στου Μακρυγιάννη

Το μηχάνημα βρίσκεται πάνω στην «κόκκινη ζώνη»
Το μηχάνημα βρίσκεται πάνω στην «κόκκινη ζώνη»
Σε ενδιαφέρουσα φάση βρίσκεται η υπόθεση της καταστροφής των αρχαιοτήτων στου Μακρυγιάννη για την ανέγερση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΝΜΑ), μετά την απόφαση αναστολής των εργασιών στη λεγόμενη κόκκινη ζώνη του χώρου από το ΣτΕ, αλλά και την ανάληψη καθηκόντων του Πέτρου Τατούλη (υφυπουργού στο ΥΠΠΟ). Διότι ο τελευταίος, ως βουλευτής, είχε κάνει μηνυτήρια αναφορά κατά της συγκεκριμένης χωροθέτησης.

Τώρα «ενεργοποιήθηκε», και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών να ασκηθεί δίωξη εναντίον όλων, ουσιαστικά, των εμπλεκομένων φορέων και προσώπων στην καταστροφή στου Μακρυγιάννη. Η δίωξη αφορά, με τη μομφή της παράβασης καθήκοντος, τα μέλη της κριτικής επιτροπής του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που ανέθεσε το ΝΜΑ στους αρχιτέκτονες Τσουμί και Φωτιάδη. Ποινική δίωξη θα ασκηθεί εναντίον όσων συνέταξαν τη σχετική εισήγηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αλλά και όσων μελών του συμβουλίου γνωμοδότησαν υπέρ της οριστικής μελέτης.

Επίσης, ζητείται η άσκηση δίωξης κατά των υπευθύνων της καταστροφής των ευρημάτων με τις εκσκαφές και αντιστηρίξεις, η άδεια των οποίων εκδόθηκε βάσει προμελέτης, την οποία έκρινε παράνομη το ΣτΕ. Ακόμη και την ίδια τη διαδικασία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού βάζει στο «μικροσκόπιο» η δικαστική έρευνα, η οποία θα ελέγξει τη νομιμότητα των αμοιβών και των βραβείων. Να σημειωθεί ότι η μηνυτήρια αναφορά του Π. Τατούλη στηρίζεται σε υλικό φορέων αλλά και καταθέσεων ειδικών, οι οποίοι αποδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής που θα σημάνει η ανέγερση του ΝΜΑ στου Μακρυγιάννη. Η προκαταρκτική εξέταση διήρκεσε περίπου ένα χρόνο, στη διάρκεια του οποίου κατέθεσαν περίπου 50 μάρτυρες.

Ο Ζυλ Ντασσέν, ως πρόεδρος του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», εξέδωσε χτες ανακοίνωση με αφορμή την παραπάνω δίωξη. Μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στον Π. Τατούλη, σημειώνει πως «αυτή του η ενέργεια εναντίον του μουσείου είναι σοβαρό χτύπημα εναντίον της επιστροφής των Μαρμάρων, αλλά ίσως να μην τον ενδιαφέρει τόσο αν τα Μάρμαρα δεν επιστραφούν». Ανακοίνωση εξέδωσε και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, με την οποία ασχολείται, μεταξύ άλλων, και πάλι με τη Δικαιοσύνη (όποτε τον ενοχλεί...) λέγοντας πως τα δικαστικά όργανα «έχουν την υποχρέωση να ελέγχουν όλα τα δεδομένα με μόνο γνώμονα το νόμο και όχι προσωπικές αισθητικές ή άλλες αντιλήψεις».

Ο ίδιος ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, σε χτεσινή του ανακοίνωση δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση. Για τις διώξεις λέει ότι «είναι πάγια αρχή μου η πολιτεία να μην εμπλέκεται στο έργο της Δικαιοσύνης», ενώ για τις μηνυτήριες αναφορές που είχε καταθέσει λέει ότι «κινήθηκαν στο πλαίσιο των βασικών μου υποχρεώσεων αναφορικά με την άσκηση εξορθολογισμένου κοινοβουλευτικού ελέγχου στην παρελθούσα κυβέρνηση» και ότι η παρέμβασή του «ανάγκασε την τότε ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού να είναι πιο προσεκτική και συγκρατημένη στις εκτιμήσεις της» (σ.σ.: άραγε, με ποιο τρόπο;). Σε αυτό που απαντά κατηγορηματικά είναι στις «αστήρικτες και εν μέρει φαντασιόπληκτες εικασίες για μη προσωπική μου επιθυμία επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στο φυσικό τους χώρο», σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει Ελληνας που να μην επιθυμεί την επιστροφή των Μαρμάρων στην Αθήνα, καθώς επίσης και ότι δεν υπάρχει Ελληνας που να μην επιθυμεί η πρωτεύουσα της χώρας να αποκτήσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό μουσείο Ακροπόλεως» (σ.σ.: χωρίς να λέει πού).

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν χτες οι εργασίες στου Μακρυγιάννη, στα σημεία που επιτρέπει η απόφαση αναστολής του ΣτΕ. Ωστόσο, τα μηχανήματα βρίσκονται στην επιχωμάτωση με χαλίκι της «κόκκινης ζώνης» για να δουλεύουν στις υπόλοιπες! Οπως έχει επισημάνει και το ICOMOS, η χρήση της επιχωμάτωσης από τέτοια βαριά μηχανήματα αποτελεί επίσης κίνδυνο για τις αρχαιότητες που βρίσκονται από κάτω.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Ακρόπολη... στο Μουσείο Περγάμου (2008-03-04 00:00:00.0)
Νέα «όχι» στην καταστροφή (2004-06-03 00:00:00.0)
«Τα κεφάλια μέσα»... (2004-04-07 00:00:00.0)
«Κοινή εμπορική επιχείρηση» (2004-03-27 00:00:00.0)
Στην Ευρωβουλή το πολιτιστικό έγκλημα (2004-01-24 00:00:00.0)
Τρυπάνια... «στην υπηρεσία του πολιτισμού»... (2002-11-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ