Τρίτη 23 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΟΣΣΟΒΟ
Ευθύνες σε ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και ΕΕ αποδίδει η Ρωσία

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας: «Η ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανησυχεί πολύ για τις εξελίξεις στο Κόσσοβο. Η απότομη έκρηξη βίας, που προκάλεσαν οι εξτρεμιστές σ' αυτήν την περιοχή, αποκάλυψε τη συνειδητά ακολουθούμενη πολιτική της εθνοκάθαρσης του μη αλβανικού πληθυσμού από το Κόσσοβο, πρώτα απ' όλα των Σέρβων του Κοσσόβου. Η Ρωσία επανειλημμένα έστρεψε την προσοχή προς τον κίνδυνο μιας παρόμοιας εξέλιξης των γεγονότων. Ομως στις ανησυχητικές τάσεις, που ωρίμασαν τα τελευταία χρόνια, δε δόθηκε ανάλογη απάντηση από τη μεριά των διεθνών αποστολών στην περιοχή, της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσσοβο και των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο. Σήμερα έγινε οριστικά φανερό πως οι προσπάθειες να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των εξτρεμιστών Αλβανών από το Κόσσοβο, που άρχισαν πολιτική για τον σχηματισμό της μονοεθνικής κοινωνίας, απέτυχαν και δημιούργησαν σοβαρούς κινδύνους αποσταθεροποίησης όλης της περιοχής.

Σε τέτοιες συνθήκες δε φτάνει μόνο η αύξηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο. Οι δυνάμεις αυτές είναι υποχρεωμένες να λάβουν τα πιο σκληρά μέτρα για να καταστείλουν τις εστίες βίας, να υπερασπίσουν με ασφάλεια τους κατοίκους, μαζί με την αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσσοβο να αναγκάσουν τους Αλβανούς ηγέτες να εκτελέσουν πιστά τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις αρχές της διευθέτησης στο Κόσσοβο. Τα τραγικά γεγονότα στο Κόσσοβο άμεσα επηρεάζουν την κατάσταση σε όλη τη Σερβία καθώς και το Μαυροβούνιο. Ιδιαίτερη ευθύνη φέρει η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), η οποία άμεσα πήρε μέρος στο διακανονισμό των αρχών στις οποίες σχηματίστηκε το κράτος της Σερβίας και του Μαυροβουνίου», σημειώνει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία επιμένει στην υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ κι είναι έτοιμη για πιο στενή και ενεργητική συνεργασία με τους εμπλεκόμενους, «προς συμφέρον της συντομότερης παύσης της τραγωδίας στα Βαλκάνια».

Τέλος, χτες η Μόσχα ζήτησε να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο προγραμματισμένο για τις 2 Απρίλη συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ