Τρίτη 23 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Φιτίλι γενικευμένης έκρηξης η δολοφονία Γιασίν
  • Για «βάρβαρο έγκλημα που προκαλεί χάος», μίλησε η παλαιστινιακή ηγεσία, απευθύνοντας νέα έκκληση για προστασία του παλαιστινιακού λαού
  • Την καταδίκη και τις ανησυχίες της, εξέφρασε σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, με εξαίρεση την Ουάσιγκτον

Οργή από τους Παλαιστινίους...

Associated Press

Οργή από τους Παλαιστινίους...
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Απρόβλεπτες διαστάσεις λαμβάνει, πλέον, η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά την προκλητική εν ψυχρώ δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της «Χαμάς», Σεΐκ Αχμάντ Γιασίν και τις έμμεσες, πλην σαφείς, απειλές και κατά της ζωής του Παλαιστινίου ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ. Τα παλαιστινιακά εδάφη φλέγονται, από άκρη σε άκρη, όπως και η αραβική κοινή γνώμη. Παίζοντας περαιτέρω με τη φωτιά, η Ουάσιγκτον έδωσε, ουσιαστικά, «πράσινο φως» στην ισραηλινή ηγεσία να συνεχίσει την πολιτική της, καθώς ήταν η μοναδική, που δεν καταδίκασε τη δολοφονία Γιασίν, αλλά, αντίθετα, συνέστησε εκατέρωθεν «αυτοσυγκράτηση».

«Να φέρουν το θάνατο στην πόρτα κάθε Ισραηλινού», απείλησαν οι οργανώσεις «Χαμάς» και «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα», μετά τη δολοφονία Γιασίν. Μάλιστα, η «Χαμάς», για πρώτη φορά, στρέφει τα βέλη της και κατά των ΗΠΑ, θεωρώντας τες συνένοχες, ενώ η ισλαμιστική «Τζιχάντ» προειδοποίησε τις αραβικές ηγεσίες ότι, αν δεν προστατεύσουν εμπράκτως, πλέον, τους Παλαιστινίους, κινδυνεύουν να ανατραπούν από τους λαούς τους.

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι κατέκλυσαν τους δρόμους των πόλεων της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης στο άκουσμα της είδησης της δολοφονίας του πνευματικού ηγέτη της «Χαμάς». Ο 67χρονος τετραπληγικός Σεΐκ Αχμάντ Γιασίν έγινε στόχος πυραύλων, που εκτόξευσαν ισραηλινά ελικόπτερα, το ξημέρωμα, βγαίνοντας από τέμενος στην πόλη της Γάζας, πάνω στο καροτσάκι του. Εκτός από τον Γιασίν, σκοτώθηκαν 2 σωματοφύλακές του, ένας γιος του και άλλοι 5 Παλαιστίνιοι, ενώ τραυματίστηκαν 17. Η κηδεία του μετατράπηκε σε πρωτοφανή διαδήλωση οργής.

Για «βάρβαρο έγκλημα» που ξεπέρασε την «κόκκινη γραμμή», μίλησε ο Γιάσερ Αραφάτ, κηρύσσοντας τριήμερο πένθος και συγκαλώντας έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο κατέληξε σε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τον παλαιστινιακό λαό. Ο πρωθυπουργός Αχμάντ Κορέι έκανε λόγο για «τρελή ενέργεια που άνοιξε την πόρτα στο χάος», τονίζοντας ότι ο Σεΐκ Αχμάντ Γιασίν ήταν μετριοπαθής διακεκριμένος ηγέτης, που μπορούσε να ελέγξει τη «Χαμάς».

Διαδηλώσεις, εκτός από τα παλαιστινιακά εδάφη, έγιναν στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Λιβάνου και της Συρίας, ενώ στο Κάιρο, χιλιάδες φοιτητές του ισλαμικού Πανεπιστημίου, «αλ Αζχάρ», όπου φοίτησε ο Γιασίν, κατέκλυσαν την πέριξ περιοχή, ζητώντας «εκδίκηση κατά των εχθρών του Ισλάμ». Κοντά στη Χεβρώνα, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά σε διαδήλωση για τον Γιασίν, ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος σκοτώθηκε στη Νάμπλους, στην Κχαν Γιούνις ένας 13χρονος.

Ρουκέτες Κασάμ εκτοξεύτηκαν κατά του ισραηλινού εδάφους και μία έπεσε στο μεθοριακό φυλάκιο Ερετζ. Στη Γιάφα, του Τελ Αβίβ, εξαγριωμένος Παλαιστίνιος μαχαίρωσε 3 Ισραηλινούς σε λεωφορείο πριν διαφύγει, ενώ ένας δεύτερος συμπατριώτης του επιτέθηκε με τσεκούρι και τραυμάτισε 3 Ισραηλινούς στρατιώτες στη στρατιωτική βάση Ράματ Γκαν. Το απόγευμα, επίθεση εξαπέλυσε η λιβανική «Χεζμπολάχ» κατά θέσεων του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη κοιλάδα Σεμπάα. Ισραηλινά μαχητικά απαντούν λίγο αργότερα.

Προκλητικός Σαρόν με αμερικανικές πλάτες

Τα συγχαρητήριά του έδωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στο στρατό για τη δολοφονία του Γιασίν, «του πρώτου ανάμεσα στους δολοφόνους». Ο Σαρόν μίλησε για «μάχη κατά της τρομοκρατίας που θα πρέπει να συμμετάσχουν όλες οι χώρες». Φέρεται, μάλιστα, να διεύθυνε προσωπικά την επιχείρηση δολοφονίας. Για «μάθημα προς όλους τους ηγέτες των παλαιστινιακών οργανώσεων που ίσως συνετιστούν», έκανε λόγο ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, που βρίσκεται στις ΗΠΑ. Ενώ ο υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, τόνισε ότι «ο πόλεμος συνεχίζεται» και ο Αμός Γκιλάντ, σύμβουλος του Σαρόν, εκτίμησε ότι ο Αραφάτ «είναι πιο επικίνδυνος από το Σαρόν», αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον επόμενο στόχο. Τα μέτρα ασφαλείας στο Ισραήλ είναι δρακόντεια, στα παλαιστινιακά εδάφη ο αποκλεισμός είναι ολοκληρωτικός.

Η Ουάσιγκτον, από την άλλη, απέφυγε επισταμένα να καταδικάσει τη δολοφονία Γιασίν. Η Κοντολίζα Ράις, μετά από συνάντηση με τον Σαλόμ, αρκέστηκε να συστήσει «αυτοσυγκράτηση εκατέρωθεν» και να διαβεβαιώσει ότι «δε γνώριζε τίποτε για τα σχέδια Σαρόν».

Καταδίκη και ανησυχία

Τον ομόφωνο αποτροπιασμό τους για το «φόνο» του Γιασίν, που προκαλεί γενική «ανάφλεξη», εξέφρασαν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ. Ορισμένοι, μάλιστα, όπως ο Γάλλος ή ο Βρετανός ΥΠΕΞ, εμφανίστηκαν σκληρότεροι, μιλώντας για «απαράδεκτη πράξη, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση». Ο δε Πολωνός ΥΠΕΞ εκτίμησε ότι η εκδίκηση θα στραφεί εναντίον όλων και όχι μόνο των ενόχων. Η Ρωσία προειδοποίησε για νέο κύμα βίας, ενώ την καταδίκη του εξέφρασε και ο ΟΗΕ.

Τη δολοφονία του Σεΐκ Αχμάντ Γιασίν καταδίκασαν απερίφραστα όλες οι αραβικές ηγεσίες, ζητώντας να τερματιστούν, άμεσα, με διεθνή παρέμβαση τα εγκλήματα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Την καταδίκη του εξέφρασε και το διορισμένο Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο, ενώ η αιγυπτιακή ηγεσία ανέστειλε την αποστολή κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο Ισραήλ για την 25η επέτειο της υπογραφής ισραηλινο-αιγυπτιακής ειρηνευτικής συμφωνίας.

Σημαίνοντες θρησκευτικοί ηγέτες σιιτών και σουνιτών, ανά τον κόσμο, κάλεσαν τον αραβο-ισλαμικό πληθυσμό να «τιμωρήσει το έγκλημα» με τον ηγέτη των σιιτών του Λιβάνου, Σεΐκ Φαντλάλα, να κατηγορεί τον Μπους ότι «ενέκρινε την εξόντωση των Παλαιστινίων». Για «κρατική τρομοκρατία με το "πράσινο φως" των Αμερικανών για κλιμάκωση», μίλησε ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ