Τρίτη 23 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι μάχες συνεχίζονται

ΟΥΑΝΑ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΚΑΜΠΟΥΛ και ΧΕΡΑΤ.--

Οι μάχες στα ημιαυτόνομα εδάφη του Ουαζιριστάν, όπου οι δυνάμεις του Πακιστάν - με καθοδήγηση των ΗΠΑ - φέρονται να έχουν «παγιδεύσει» κάπου 400 - 500 μαχητές της «αλ Κάιντα» και κάποιον «υψηλής αξίας στόχο» και, ακόμη, να έχουν «συλλάβει» περίπου 100 εξ αυτών, συνεχίζονταν και χτες, ωστόσο η κατάσταση δεν ήταν καθόλου σαφής. Μετά την ανακάλυψη υπόγειας στοάς μήκους τουλάχιστον 2 χιλιομέτρων στην τοποθεσία όπου διεξάγονται οι μάχες, Πακιστανοί στρατιωτικοί έλεγαν ότι από αυτήν ενδέχεται να «διέφυγε ήδη» ο υποτιθέμενος «στόχος υψηλής αξίας», που ίσως να ήταν, κατά τις ίδιες πηγές, ο Αιγύπτιος Αϊμάν αλ Ζαουάχρι. Η κυβέρνηση του Πακιστάν υποστήριζε ότι οι κάπου 100 συλληφθέντες, που «ανακρίνονται», δεν πρόκειται «να παραδοθούν στις ΗΠΑ» --τουλάχιστον μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Οι πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων παρέμεναν αντιφατικές. Οι δυνάμεις του πραξικοπηματία στρατηγού - «προέδρου» Μουσάραφ έκαναν λόγο για «έξι Τσετσένους νεκρούς» το τελευταίο 24ωρο, και συνολικά περίπου 30. Ορισμένες πηγές, όμως, ανέφεραν ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι και δεκάδες άμαχοι, κατά μία εκτίμηση έως και 25. Η είδηση της ημέρας, όμως, ήταν η άφιξη στη χώρα του Αμερικανού στρατηγού Τζον Αμπιζάιντ, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στο Πακιστάν. Επισήμως, το Ισλαμαμπάντ ανέφερε πως η επίσκεψη «δε σχετίζεται» με τις επιχειρήσεις στο Ουαζιριστάν, και ότι είναι, αντίθετα, «ρουτίνας».

Εμφύλια αλληλοσφαγή στο Αφγανιστάν

Την ίδια στιγμή, στη Χεράτ έφθαναν εσπευσμένα τουλάχιστον 1.500 άνδρες του «εθνικού στρατού» σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια ελέγχου της οξυμένης κατάστασης, μετά τις μάχες των τελευταίων 48 ωρών με πάνω από 100 νεκρούς, που πυροδότησε η δολοφονία του υπουργού Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας, Μιρουάι Σαντέκ, που ήταν ο γιος του Ισμαήλ Χαν, πανίσχυρου κυβερνήτη της επαρχίας Χεράτ, με τεράστιο προσωπικό στρατό και τρελά έσοδα από τη «φορολογία» του εμπορίου ναρκωτικών. Ο Χαν διέταξε επίθεση κατά των δυνάμεων του αντιπάλου του - επίσης «πιστού» στην «κυβέρνηση» της Καμπούλ - Ζαχίρ Ναγιέμπ Ζάντα, που φερόταν να τη διέταξε, επειδή ο Σαντέκ τον «απάλλαξε των καθηκόντων του». Ακολούθησε σφαγή, με πάνω από 100 ανθρώπους να πέφτουν νεκροί και τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις να εκκενώνουν πανικόβλητοι Γερμανούς διπλωμάτες από διπλωματική αποστολή, τους οποίους μετέφεραν με Ιταλούς διπλωμάτες σε κτίριο των ΗΠΑ στη Χεράτ.

Οι δυνάμεις του Χαν μάλλον έχουν το πάνω χέρι, ωστόσο η Καμπούλ έστελνε χτες μονάδες για να επαναφέρουν την κατάσταση στην «τάξη», ενώ η αμερικανική πρεσβεία διέταξε τους εμπλεκόμενους «να παραμείνουν ψύχραιμοι, να υπακούσουν στο νόμο και ν' αποφύγουν περαιτέρω αιματοχυσία». Το ερώτημα είναι, στο «νόμο» τίνος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ