Τρίτη 23 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ
Η ιστορία επαναλαμβάνεται..;

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.-

Ολοι οι οιωνοί, οι δημοσκοπήσεις, ακόμη και τα Exit Polls διαψεύστηκαν παταγωδώς. Τελικά, ο Ελίας Αντόνιο Σάκα, επιχειρηματίας των ΜΜΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής, κέρδισε τις εκλογές και μάλιστα από τον πρώτο γύρο και με το συντριπτικό ποσοστό του 57% έναντι του 36% περίπου που κατόρθωσε να αποσπάσει ο Σαφίκ Χάνταλ, υποψήφιος του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί - (FMLN).

Μπορεί η εκλογική μάχη όσον αφορά την προεδρία φαίνεται να κρίθηκε, τελικά όμως τόσο τα αποτελέσματα όσο και το κλίμα που επικράτησε κατά την προεκλογική εκστρατεία όσο και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μάλλον επαναφέρει στη μνήμη σκηνές πριν από το 1992, οπότε και υπογράφτηκε η ειρηνευτική συμφωνία και έληξε «επισήμως» ο εμφύλιος πόλεμος. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι σύμφωνα με τα Exit Polls, o υποψήφιος του FMLN προηγούνταν και ότι θα πήγαιναν σε δεύτερο γύρο. Το ανεξάρτητο «Κανάλι 12», έδινε στον Χάνταλ 49,6 έναντι 43,1 που συγκέντρωνε ο Σάκα. Αργότερα και σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου η διαφορά είχε ψαλιδιστεί - 47% έναντι 45% - αλλά και πάλι με τον Χάνταλ να προηγείται. Αντιθέτως, τα ιδιωτικά κανάλια που ελέγχονται από το ARENA επέμεναν από την πρώτη στιγμή ότι ο Σάκα είναι ο νικητής και μάλιστα με περισσότερο από 20%!

Την ίδια στιγμή η καταμέτρηση των ψήφων έγινε υπό πρωτόγνωρη σε μέγεθος επίβλεψη των ειδικών μονάδων της αστυνομίας, μέσα στο ξενοδοχείο που χρησιμοποιείται από το ανώτατο εκλογοδικείο ως κέντρο πληροφόρησης. Περίπου 75 αστυνομικοί των κατασταλτικών μονάδων, εξοπλισμένοι με αλεξίσφαιρα γιλέκα και εκτοξευτήρες δακρυγόνων, είχαν δημιουργήσει μία προστατευτική ασπίδα γύρω από το μεγάλο ξενοδοχείο της πρωτεύουσας. Μάλιστα, είχαν στήσει πρόχειρα οδοφράγματα με συρματοπλέγματα και πραγματοποιούσαν ελέγχους, ακόμη και για εκρηκτικά, στα αυτοκίνητα που εισέρχονται στην περίμετρο του ξενοδοχείου. Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές, ποτέ άλλοτε σε μία προεδρική εκλογή δεν είχαν ληφθεί τόσα και τέτοια προστατευτικά μέτρα για την καταμέτρηση των ψήφων από το εκλογοδικείο.

Λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο επικεφαλής της εκστρατείας του ARENA, Ρενέ Φιγκερόα, δήλωσε πως στις εκλογές νίκησε ο υποψήφιός του, ενώ από την πλευρά το FMLN διέψευσε κατηγορηματικά τη δήλωση αυτή.

Τελικά, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και ενδείξεις ο Σάκα νίκησε. Ομως οι δηλώσεις του Σαφίκ Χάνταλ μπορεί να καταμαρτυρούν ότι δεν υπάρχει τρόπος να αμφισβητηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, όμως τόσο ο Χάνταλ όσο και το FMLN έκαναν λόγο για «αντιδημοκρατική διαδικασία», μία εκστρατεία «τρόμου» και «βρώμικη εκστρατεία», για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν ήταν άλλο από τη νίκη του υποψηφίου του ARENA και υποσχέθηκαν στην κυβέρνηση καμία ανακωχή και αντίσταση μέσα στο Κοινοβούλιο και στο λαϊκό κίνημα, «ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης, τη CAFTA, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την ανεξαρτησία της χώρας, την επιστροφή του εθνικού νομίσματος κολόν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ