Τρίτη 23 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Συλλήψεις και συζητήσεις για την «ασφάλεια»

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Τέσσερα ακόμα άτομα συνέλαβε χτες και την Κυριακή η ισπανική αστυνομία στα πλαίσια της έρευνας για τους υπεύθυνους του μακελειού της Μαδρίτης. Τρία άτομα συνελήφθησαν στη συνοικία Λαβαπίες της Μαδρίτης και ο τέταρτος στο Χετάφε (προάστιο της Μαδρίτης). Ο συνολικός αριθμός των συλληφθέντων έφτασε τους 14.

Οι πέντε ύποπτοι που συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη (4 Μαροκινοί και ένας Ισπανός) κατέθεσαν χτες ενώπιον του δικαστή Χουάν ντελ Ολμο. Οι τρεις από τους πέντε έχουν πλέον αναγνωριστεί. Πρόκειται για τους Αμπντελραχίμ Ζμπαχ 33 χρόνων, Μοχάμεντ Ελ Χάντι Σεντάντι 38 χρόνων, και Φαρίντ Ουλάντ Αλι 34 χρόνων. Ο Ισπανός, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελ Παΐς», ονομάζεται Χοσέ Εμίλιο Σουάρες Τρασόρας και είναι ανθρακωρύχος. Η Αστυνομία πιστεύει ότι ο Τρασόρας προμήθευσε εκρηκτικά «Goma 2 Eco» στους δράστες. Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι ένας από τους συλληφθέντες πολέμησε στο πλευρό των Μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης. Επιχειρήσεις που χρηματοδοτούσε και κατεύθυνε σε μεγάλο βαθμό η CIA.

Εκκληση ΕΤΑ για διάλογο

Την Κυριακή η βασκική εφημερίδα «Γκάρα» δημοσίευσε ανακοίνωση της ΕΤΑ, στην οποία η αυτονομιστική οργάνωση δηλώνει έτοιμη για διάλογο με την κυβέρνηση Θαπατέρο. Στο ίδιο ανακοινωθέν, η οργάνωση δεν αποποιείται «την απόφασή της να συνεχίσει να μάχεται», όμως διαβεβαιώνει πως «είναι απολύτως διαθέσιμη για να επιτευχθεί μια λύση μέσω του διαλόγου. Είναι πιθανόν να επιτευχθεί η ειρήνευση με την πρυτάνευση της λογικής και της σωφροσύνης».

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης (που ωστόσο διατήρησε την ανωνυμία του) απέκλεισε κάθε πιθανότητα διαλόγου με την ΕΤΑ, λέγοντας ότι πρόκειται για ανακοίνωση «τρομοκρατικής οργάνωσης». Οι Σοσιαλιστές, εξάλλου, υπέγραψαν το Σύμφωνο κατά της Τρομοκρατίας της κυβέρνησης Αθνάρ, που αποκλείει κάθε διάλογο με την ΕΤΑ.

Δηλώσεις Θαπατέρο

Ο μελλοντικός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελ Παΐς», επανέλαβε ότι θα αποσύρει τους Ισπανούς στρατιώτες από το Ιράκ, αν ο ΟΗΕ δεν αναλάβει τον έλεγχο της χώρας μέχρι τον Ιούνιο. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι πιστεύει πως κάτι τέτοιο είναι πιθανό.

Παράλληλα, ο νικητής των εκλογών κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμβάλουν τα μέγιστα για μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας και για μια στενότερη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών. Ο Θαπατέρο ακόμη χαρακτήρισε τον πόλεμο στο Ιράκ «μεγάλο λάθος» και πρόσθεσε ότι «δε νικάς την τρομοκρατία με πολέμους... ο πόλεμος προκαλεί περισσότερα μίση και φανατισμό».

Σύναξη αρχι-κατασκόπων

Στη Μαδρίτη βρέθηκαν χτες οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των πέντε μεγαλύτερων χωρών μελών της ΕΕ, της Ισπανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, προκειμένου να «συντονίσουν καλύτερα» τις έρευνες για τις βομβιστικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου. Η ισπανική κυβέρνηση δεν έδωσε πληροφορίες για τη συνάντηση.

Παράλληλα, στο Δουβλίνο συναντήθηκαν και οι επικεφαλής των αστυνομικών διευθύνσεων των χωρών - μελών της ΕΕ, προκειμένου να συζητήσουν «τρόπους ενίσχυσης των μέτρων κατά της τρομοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ