Τρίτη 23 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Περιφερειακές εκλογές

ΠΑΡΙΣΙ.-

«Πλήγμα» για την κυβέρνηση του κόμματος του Ζακ Σιράκ «Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα» και την πολιτική του πρωθυπουργού Ζαν Πιερ Ραφαρέν εκτιμά το σύνολο, σχεδόν, του γαλλικού Τύπου ότι είναι τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των περιφερειακών και τοπικών εκλογών, της Κυριακής. Ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να δηλώσει ότι «έλαβε το μήνυμα».

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, οι υποψήφιοι των δεξιών κυβερνητικών κομμάτων, υπό την ομπρέλα της «Ενωσης», συγκέντρωσαν το 34% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, ενώ η συνεργασία Σοσιαλιστών - Πρασίνων και Κομμουνιστών τους ξεπέρασε, εξασφαλίζοντας το 40%. Τα συνεργαζόμενα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς συγκέντρωσαν το 5%, ενώ εντυπωσιακή άνοδο σημείωσε το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

Το κόμμα του Ζαν Μαρί Λεπέν συγκέντρωσε περισσότερο από το 15% των ψήφων, έναντι λίγο παραπάνω από 11% που είχε συλλέξει στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές, και συνολικά η εκλογική δύναμη των κομμάτων της ακροδεξιάς καταγράφεται στο 16,88%. Μάλιστα, σε 17 από τις 22 μητροπολιτικές περιφέρειες, υποψήφιοι της ακροδεξιάς πέρασαν στο δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 28 Μάρτη. Η συμμετοχή κυμάνθηκε σε καλύτερα επίπεδα από ό,τι συνήθως, φτάνοντας το 62%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ