Πέμπτη 1 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΟΔΩΡΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ
Η απάντηση της εργατικής τάξης

Αποσπάσματα από την ομιλία του Θ. Κούτρα, στελέχους του ΠΑΜΕ, στο Πεδίον του Αρεως

Με την εναλλαγή στην κυβέρνηση, κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να προσδοκά καλύτερες μέρες. Οπως το ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια, έτσι και η ΝΔ τον ίδιο θεό λατρεύει.

Εχουμε την πείρα, που λέει ότι η ΝΔ ευθύνεται για μεγάλες αντεργατικές ανατροπές. Αλλά και σαν αντιπολίτευση στήριξε τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Το πρόγραμμά της είναι αποκαλυπτικό: Νέα προνόμια, νέες φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, ιδιωτικοποιήσεις - επέκταση της μερικής απασχόλησης, λιτότητα, παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, αυτά είναι τα «δώρα» για τους εργαζόμενους.

Αυτές οι αντεργατικές θέσεις συζητήθηκαν και ενισχύθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Σ' αυτό το πλαίσιο, συμφώνησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για δυναμίτη, που θα τινάξει στον αέρα τα εργατικά δικαιώματα και είναι συνυπεύθυνη η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, οι ηγεσίες των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της ΑΠ. Είναι συνυπεύθυνοι, γιατί έχουν υιοθετήσει την πολιτική των ευρωμονοδρόμων, του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας, της στρατηγικής του κεφαλαίου, που ζούμε σήμερα με τις αντεργατικές ανατροπές.

Το κριτήριο του εργάτη και της εργάτριας, του εργαζόμενου πρέπει να βασίζεται στην κοινωνική του θέση, στο ταξικό του συμφέρον. Μ' αυτό το κριτήριο καλείται να κρίνει εξελίξεις, τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις.

Εξάλλου είναι αποκαλυπτική η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας και ο Ν. Γκαργκάνας για τις υποδείξεις που κάνουν. Κατάργηση των ΣΣΕ, άγρια σκληρή λιτότητα, καινούριες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση. Αυτή είναι η πολιτική τους, με αυτόν τον τρόπο θωρακίζουν και μεγαλώνουν τα κέρδη τους.

Εμείς πιο αποφασιστικά! Μαζί με το ΠΑΜΕ να δυναμώσουμε την αντίσταση, στους τόπους δουλιάς, στους κλάδους, στα συνδικάτα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αναμονή. Ο αγώνας θα γίνεται πιο δυνατός, θα διεκδικούμε από καλύτερες θέσεις, όσο περισσότεροι εργαζόμενοι καταδικάζουν την κυρίαρχη πολιτική, την Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτόν τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό, που ταυτίζεται με την επιθετικότητα του κεφαλαίου, την ανεργία, την υποαπασχόληση, τη φτώχεια.

Απειθαρχία, ανυπακοή στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συγκέντρωση δυνάμεων, προετοιμασία για σύγκρουση, για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Ταξική, αγωνιστική ενότητα, πάλη για να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης, να απελευθερωθεί το εργατικό κίνημα από τις δαγκάνες της συναίνεσης, του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Κοινωνική συμμαχία με τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, για να ανοίξουμε δρόμο για ριζικές αλλαγές. Αυτή είναι η δική μας απάντηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοροϊδία και αποπροσανατολισμός (2011-09-03 00:00:00.0)
Αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της λιτότητας, της ακρίβειας, της ανεργίας (2004-11-21 00:00:00.0)
Με όλες τις δυνάμεις στη μάχη της απεργίας (2004-03-17 00:00:00.0)
Επιμένουν στην εφαρμογή των αντιλαϊκών «διαρθρωτικών αλλαγών» (2000-05-04 00:00:00.0)
Συντονισμένος αγώνας (1998-02-12 00:00:00.0)
ΟΧΙ στην πολιτική της φτώχειας και της ανεργίας (1996-10-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ