Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Ελεύθερος, με περιορισμούς, ο Βανούνου

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Κάνοντας το σήμα της νίκης εγκατέλειψε χτες τις φυλακές Σίκμα, της πόλης Ασκελόν, ο 49χρονος Ισραηλινός πυρηνικός επιστήμονας, Μορντεχάι Βανούνου, ο οποίος εξέτισε 18 χρόνια φυλάκισης (τα 12 σε απόλυτη απομόνωση), ως ένοχος για εθνική προδοσία. Το 1986, ο Βανούνου έδωσε στην εφημερίδα «Sunday Times», στοιχεία και φωτογραφίες για το πυρηνικό οπλικό πρόγραμμα του Ισραήλ. Με βάση εκείνα τα στοιχεία, το Ισραήλ, σήμερα, διαθέτει το 6ο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, αν και επισήμως οι ισραηλινές ηγεσίες αρνούνται να τοποθετηθούν γι' αυτό.

Τον Βανούνου υποδέχτηκε πλήθος συγγενών, φίλων αλλά και πολέμιων των πυρηνικών όπλων, από όλο τον κόσμο, ενώ δεν έλειψαν και οι αντεγκλήσεις με άλλους συγκεντρωμένους, που τον γιουχάριζαν αποκαλώντας τον «προδότη». Κάνοντας μια σύντομη δήλωση, ο Βανούνου τόνισε ότι δε μετάνιωσε για όσα έκανε και είπε ότι θεωρεί πως έπραξε το σωστό. Υπογράμμισε ότι δεν έχει άλλα μυστικά να αποκαλύψει και εκτίμησε ότι το Ισραήλ δε χρειάζεται πυρηνικά όπλα, καλώντας την ισραηλινή ηγεσία να επιτρέψει στους διεθνείς επιθεωρητές να επισκεφθούν τον πυρηνικό αντιδραστήρια Ντιμόνα.

Ο 49χρονος Βανούνου κατηγόρησε τους δεσμώτες του ότι του φέρθηκαν με «απίστευτη βαρβαρότητα και σκληρότητα», δηλώνοντας ότι ίσως η συμπεριφορά αυτή οφείλεται και στο γεγονός ότι εγκατέλειψε τον εβραϊσμό και έγινε χριστιανός, στα μέσα του '80. Με βάση την απόφαση αποφυλάκισής του, δεν του επιτρέπεται, τα πρώτα χρόνια τουλάχιστον, να φύγει από τη χώρα, να μιλά σε ξένους και να πλησιάζει τα σύνορα ή τα λιμάνια του Ισραήλ. Μάλιστα του δόθηκε και σχετικός «ενημερωτικός χάρτης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ