Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνέχιση των επιθέσεων

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Στη σύλληψη δύο ανθρώπων μετά την «ανακάλυψη εκρηκτικών» προχώρησαν οι κατοχικές δυνάμεις της ISAF στην Καμπούλ χτες, μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από το υπουργείο Οικονομικών της λεγόμενης μεταβατικής κυβέρνησης υπό τον Χάμιντ Καρζάι. Τα εκρηκτικά είχαν τοποθετηθεί «σε κατσαρόλα», δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας των Αφγανών, μια κάπως κωμική μεθοδολογία, που όμως έχει αποδειχθεί εξαιρετικά φονική τους τελευταίους μήνες. Τα εκρηκτικά, μετέδωσε το «Ασοσιέιτεντ Πρες», εξουδετερώθηκαν με ειδικό ρομπότ, το οποίο έκανε ελεγχόμενη έκρηξη με τηλεχειρισμό. Ο στόχος των δύο - η πολιτική «ταυτότητα» των οποίων ήταν ασαφής - δεν έγινε γνωστός.

Επίσης χτες, μια βόμβα κρυμμένη σε μοτοσικλέτα εξερράγη στο ταραγμένο Σπιν Μπολντάκ, μόλις 50 μέτρα από το σημείο όπου ο τοπικός κυβερνήτης είχε μια συνάντηση, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας δύο, περιλαμβανομένου ενός 6χρονου κοριτσιού.

Το συνεχιζόμενο κύμα επιθέσεων και αποπειρών εναντίον κυβερνητικών στελεχών προκαλεί νέους «προβληματισμούς» στις κατοχικές δυνάμεις και στους συνεργάτες τους - προχτές, οι Ταλιμπάν απειλούσαν τους πολίτες να μην ψηφίσουν αν θέλουν να παραμείνουν ζωντανοί.

Κατά τα λοιπά, ο Καρζάι προανήγγειλε «ανασχηματισμό» της κυβέρνησής του, με στόχο, επίσημα, τη «μείωση» του αριθμού των μελών της, ωστόσο με πραγματικό περιεχόμενο πιθανότατα την αποπομπή ανθρώπων οι οποίοι δεν του είναι αρκετά πιστοί: Ενας πιθανός «στόχος», αν και είναι πολύ ισχυρός για να επιλεγεί μια απευθείας μαζί του σύγκρουση, είναι ο υπουργός Αμυνας, Τατζίκος Μοχάμεντ Φαχίμ. Η επιλογή της χρονικής στιγμής δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς η ανακοίνωση του επικείμενου ανασχηματισμού έγινε στο άνοιγμα του Αναπτυξιακού Φόρουμ, για να αναλυθεί ο τρόπος δαπάνησης των 5,4 δισ. δολαρίων που υποσχέθηκαν στην κυβέρνησή του οι «δωρητές» στη Βόννη προ τριών βδομάδων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ