Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Παραμένουν στη φυλακή οι Κούρδοι βουλευτές

ΑΓΚΥΡΑ.- Η πολύκροτη επανεκδίκαση της υπόθεσης των τεσσάρων Κούρδων πρώην βουλευτών, η οποία είχε επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί για την προβολή του «εκδημοκρατισμού» της Τουρκίας, κατέληξε χθες σε φιάσκο ως προς αυτή τη διάστασή της, όταν Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας αποφάσισε ότι οι Κούρδοι πολιτικοί, γνωστότερη εκ των οποίων είναι η - τιμημένη από το Ευρωκοινοβούλιο με το βραβείο Ζαχάροφ - Λεϊλά Ζανά, πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή και να εκτίσουν την εναπομείνασα ποινή τους. Είχαν καταδικαστεί το 1994 για «υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης», μια δίκη που ξανάνοιξε πέρυσι μετά από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο την έκρινε άδικη.

Ο Ιταλός ευρωβουλευτής Λουίτζι Βίντσι, ο οποίος παρέστη στη δίκη, δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή θα «βλάψει» την απόπειρα της Τουρκίας να αποσπάσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων: Η απόφαση, δήλωσε, «αποτελεί ντροπή - είναι μια προσβολή στην ΕΕ, που ζητά από την Τουρκία να γίνει πιο δημοκρατική». Ο Ζαν - Κριστόφ Φιλορί, εκπρόσωπος της Κομισιόν, εξέφρασε την «απογοήτευση και τη λύπη» των Βρυξελλών όσον αφορά στην απόφαση σε βάρος της Ζανά και των Ορχάν Ντογάν, Χατίπ Ντιτσλέ και Σελίμ Σαντάκ. Ο δικηγόρος τους, Γιουσούφ Αλατάς, δεν εμφανίστηκε να εκπλήσσεται. «Ξέραμε ότι οι προσπάθειές μας θα αποδεικνύονταν μάταιες... αλλά προσπαθήσαμε για 13 μήνες».

(Μόλις) ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Φαρούκ Ουνσάλ, εξέφρασε «τη λύπη του» για την κατάληξη της δίκης, λέγοντας πως «είχε την ελπίδα» πως το δικαστήριο θα ερμήνευε την υπόθεση στο πνεύμα των «μεταρρυθμίσεων» που προωθούνται.

Αλλά το νομικό κατεστημένο, που για δεκαετίες ακολουθεί τη λογική της καταστολής - η υπόθεση της Ζανά και των τριών ακόμη Κούρδων βουλευτών είναι η κορυφή του παγόβουνου: Χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι παραμένουν στα κολαστήρια της τουρκικής «δικαιοσύνης» και 110 έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία 4 χρόνια στη διαμαρτυρία εναντίον των φυλακών απομόνωσης... - είχε διαφορετική άποψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ