Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
«Σκάνδαλο» στο πρόγραμμα «Πετρέλαιο αντί Τροφίμων»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σκάνδαλο διαφθοράς, με την άμεση εμπλοκή του Σαντάμ Χουσεΐν και αξιωματούχων του ΟΗΕ σχετικά με το πρόγραμμα «Πετρέλαιο αντί Τροφίμων» για το Ιράκ, «αποκάλυψε» το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Σύμφωνα με το ABC, τα ποσά των προμηθειών που προσέφεραν οι εταιρίες που συναλλάσσονταν με το Ιράκ είναι κατατεθειμένα σε τράπεζες στην Ιορδανία, στο Λίβανο, στη Συρία και σε άλλες χώρες, ο Σαντάμ Χουσεΐν φέρεται να είχε καταχραστεί 5 εκατ. δολάρια, ενώ στην υπόθεση εμπλέκονται τουλάχιστον τρεις ανώτατοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ και περίπου 270 πρόσωπα από 22 χώρες. Επίσης, ο επικεφαλής του προγράμματος Μπενόν Σεβάν φέρεται, σύμφωνα πάντα με το αμερικανικό δίκτυο, να ενέχεται κι αυτός στην απάτη, έχοντας επωφεληθεί περίπου 3,5 εκατ. δολάρια, όμως στις επίσημες κατηγορίες που διατυπώθηκαν τον περασμένο Φλεβάρη, ο Σεβάν διέψευσε ότι έχει επωφεληθεί προσωπικά από παράνομα εισοδήματα που αποκόμισε χάρις στο πρόγραμμα.

Η ιρακινή εφημερίδα «Αλ Μάντα», επικαλούμενη τα συμβόλαια του Κρατικού Οργανισμού για την Εμπορική Διακίνηση του Πετρελαίου (SOMO), είχε δημοσιεύσει τον περασμένο Γενάρη έναν κατάλογο με εκατοντάδες προσωπικότητες και εταιρίες, στην πλειονότητά τους από τη Γαλλία, τη Ρωσία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία, που θεωρούνται ύποπτες ότι επωφελήθηκαν εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, υπό τη μορφή δωρεών, τα οποία ήταν εύκολα διαπραγματεύσιμα στην παγκόσμια αγορά του μαύρου χρυσού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ