Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινή εισβολή

Επιστολή στον Αμερικανό Πρόεδρο έστειλε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, προειδοποιώντας για τις συνέπειες της πολιτικής Σαρόν στην περιοχή

Νεαροί Παλαιστίνιοι ασκούν«τρομοκρατία» στο ισραηλινό τανκ

Associated Press

Νεαροί Παλαιστίνιοι ασκούν«τρομοκρατία» στο ισραηλινό τανκ
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Σκληρότατες μάχες σημειώθηκαν, και χτες, στην Μπέιτ Λαχίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου εισέβαλε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ο ισραηλινός στρατός, με επίσημη αιτιολογία ότι από την περιοχή εκτοξεύτηκαν αυτοσχέδιες ρουκέτες τύπου «Κασάμ». Στους 3 νεκρούς της Τρίτης, προστέθηκαν, χτες, άλλοι 8 νεκροί Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και ένας 15χρονος, ενώ σε περισσότερους από 40 καταμετρούνται οι τραυματίες.

Τα ισραηλινά τανκς εισέβαλαν στην πόλη καλυπτόμενα από ελικόπτερα, τα οποία έβαλλαν με πυραύλους κατά κτιρίων, που εκτιμούσαν ότι είναι «ύποπτα». Για πολλές ώρες, οι περισσότεροι από 4.000 κάτοικοι ενός τεράστιου οικοδομικού τετραγώνου παρέμειναν στα σπίτια τους σχεδόν πεσμένοι στο πάτωμα, καθώς έξω από τα παράθυρά τους μαινόταν σκληρότατη μάχη. Οι συγκρούσεις συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ, ενώ στη γειτονική Γάζα, ένα υπερηχητικό ισραηλινό αεροσκάφος έσπαγε το φράγμα του ήχου, δημιουργώντας την αίσθηση ότι σημειώθηκε έκρηξη μεγάλης ισχύος και οδηγώντας χιλιάδες έντρομου κόσμου στους δρόμους.

Την ίδια ώρα, στο Ισραήλ έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αναμένοντας την «απάντηση» της «Χαμάς» στις διαδοχικές δολοφονίες των ηγετών της, αλλά και στις νέες απειλές που ξεστομίζει, σε κάθε ευκαιρία, ο Αριέλ Σαρόν. Η δολοφονία του Ραντίσι προκάλεσε έντονες λαϊκές αντιδράσεις ακόμη και σε χώρες, παραδοσιακές συμμάχους των ΗΠΑ, όπως το Κουβέιτ, όπου έγινε χτες μεγάλη αντι-ισραηλινή διαδήλωση.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμάντ Κορέι, επιβεβαίωσε, χτες, ότι απέστειλε επιστολή προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, με την οποία τον καλεί να υπαναχωρήσει άμεσα από την, άνευ όρων, υποστήριξη που παρείχε στα σχέδια Σαρόν, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των περισσοτέρων εποικισμών στη Δ. Οχθη ως «ανταλλάγματος» για την ολική αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας. Ο Κορέι προειδοποιεί τον Πρόεδρο Μπους ότι οι συνέπειες της εφαρμογής μιας τέτοιας πολιτικής θα είναι εξαιρετικά αρνητικές και δε θα ωφελήσουν κανέναν.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός φέρεται να κλείνει την επιστολή του, τονίζοντας ότι «υπό τις συνθήκες που αναφέρει το Ισραήλ, δηλαδή με δεδομένο ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο των συνόρων, του εναέριου και του θαλάσσιου χώρου, αλλά και το δικαίωμα πραγματοποίησης στρατιωτικού πλήγματος, η αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι ιστορική ευκαιρία, αλλά η εγκαθίδρυση μιας τεράστιας φυλακής». Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Ιράκ, Λαχντάρ Μπραχίμι, εκτίμησε ότι «η ισραηλινή πολιτική της βαρβαρότητας και της πλήρους καταστολής των Παλαιστινίων, η μανία τους για περισσότερα παλαιστινιακά εδάφη και η άδικη υποστήριξη των ΗΠΑ, δηλητηριάζουν ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ