Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες αποχωρήσεις, νέα κλιμάκωση
  • Μετά από Ισπανία και Ονδούρα, και η Δομινικανή Δημοκρατία αποσύρει τις δυνάμεις της από το Ιράκ, ενώ αμφιταλαντεύεται η Πολωνία
  • Αιματηρές επιθέσεις αυτοκτονίας στη Βασόρα, αναζωπύρωση των συγκρούσεων στη Φαλούτζα

Ξεσπιτωμένοι από τη Φαλούτζα σε συγκέντρωση ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις στη Βαγδάτη

Associated Press

Ξεσπιτωμένοι από τη Φαλούτζα σε συγκέντρωση ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΑΣΟΡΑ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ.--

«Δεν κλυδωνίζεται η συμμαχία» επέμενε, χτες, ο Λευκός Οίκος, μετά την ανακοίνωση και της Δομινικανής Δημοκρατίας ότι αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ, αλλά και τις δηλώσεις της πολωνικής ηγεσίας που έθετε υπό αμφισβήτηση τη συνέχιση της στρατιωτικής της παρουσίας στους κόλπους των κατοχικών δυνάμεων. Ενώ η Ουάσιγκτον προσπαθεί να κρατήσει υπό έλεγχο τους «συμμάχους» της, εκτός ελέγχου βρίσκεται και πάλι η κατάσταση στη Φαλούτζα, όπου χτες επαναλήφθηκαν οι σκληρές συγκρούσεις, ενώ η Βασόρα πνιγόταν στο αίμα από ταυτόχρονες επιθέσεις αυτοκτονίας.

Περισσότεροι από 65 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 200 τραυματίστηκαν από τις τρεις ταυτόχρονες επιθέσεις, πιθανότατα, καμικάζι με παγιδευμένα αυτοκίνητα που πραγματοποιήθηκαν, νωρίς χτες το πρωί, εναντίον αστυνομικών τμημάτων στη Βασόρα. Ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται, εκτός από αμάχους και αστυνομικούς, και δεκάδες μαθητές που πήγαιναν εκείνη τη στιγμή στο σχολείο. Από τους τραυματίες, οι 168 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Λίγη ώρα αργότερα, άλλη μια επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο έγινε κατά της Αστυνομικής Ακαδημίας στη γειτονική πόλη Τζουμπέιρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 Ιρακινοί και να τραυματιστούν 5 Βρετανοί στρατιώτες, εκ των οποίων οι 2 πολύ σοβαρά. Στις δύο πόλεις επικράτησε πανικός και χάος. Οταν Βρετανοί στρατιώτες προσπάθησαν να βοηθήσουν στη μεταφορά των νεκρών, δέχτηκαν τις επιθέσεις με πέτρες των κατοίκων που τους κατηγόρησαν ότι «δεν κάνουν τίποτε για να τους προστατεύσουν».

Από τη στιγμή μιας από τις εκρήξεις στη Βασόρα

Associated Press

Από τη στιγμή μιας από τις εκρήξεις στη Βασόρα
Σχολιάζοντας τις επιθέσεις, ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ υποστήριξε ότι «οι δράστες σκοτώνουν αδιακρίτως» και επανέλαβε, αυτό που υποστήριξαν και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, ότι, δηλαδή, οι επιθέσεις «φέρουν τα δακτυλικά αποτυπώματα της αλ Κάιντα». Μάλιστα, ο Λευκός Οίκος κάλεσε για άλλη μια φορά τη Συρία να «ελέγξει τα σύνορά της». Ο Βρετανός πρωθυπουργός εκτιμούσε ότι οι «βάρβαρες αυτές επιθέσεις κατά αθώων» αποδεικνύουν ότι «οι δράστες βρίσκονται σε αδιέξοδο».

Αναζωπύρωση στη Φαλούτζα

Σκληρές πολύωρες συγκρούσεις σημειώθηκαν, χτες, στη Φαλούτζα, όπου, όπως φαίνεται, η εκεχειρία βαίνει προς κατάρρευση, αν δεν έχει, ήδη, καταρρεύσει. Οι κατοχικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι ένοπλοι εξεγερμένοι μέσα από την πόλη άρχισαν την επίθεση, στη συνοικία Γκολάν, με αποτέλεσμα μετά το πέρας των μαχών να έχουν σκοτωθεί «9 ένοπλοι και να έχουν τραυματιστεί 3 πεζοναύτες». Αντίθετη εκτίμηση δίνουν ορισμένοι κάτοικοι, οι οποίοι αναφέρουν 6 αμάχους νεκρούς και μεγάλο αριθμό τραυματιών.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι αντάρτες και οι κάτοικοι της πόλης δε φαίνονται διατεθειμένοι να παραδώσουν τα όπλα τους, όπως προβλέπει η εκεχειρία που συμφώνησαν κατοχικές δυνάμεις και διαμεσολαβητές. Εκτιμώντας ότι η αντίστροφη μέτρηση για το ξέσπασμα νέων σκληρών μαχών έχει αρχίσει, οι κατοχικές δυνάμεις που παραμένουν πέριξ της πόλης δεν επέτρεψαν σε κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Υπενθυμίζεται ότι τη Φαλούτζα εγκατέλειψαν την περασμένη εβδομάδα, περίπου 70.000 κάτοικοι. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι λίγο πριν τις νέες συγκρούσεις, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας δήλωνε ότι «δεν πρόκειται η εκεχειρία να κρατήσει επ' αόριστον».

Συγκρούσεις και αλλού

Αντίθετα, σχετική ηρεμία επικρατούσε χτες στη Νατζάφ, όπου 25 τοπικοί φύλαρχοι φέρονται να υπογράφουν ένα κείμενο που καλεί «τους ενόπλους Ιρακινούς που βρίσκονται μέσα στην πόλη να μη βάψουν με αίμα τους Ιερούς Τόπους». Βορειότερα, στη Βαγδάτη, ρουκέτες έπλητταν ένα αυτοκίνητο και ένα σπίτι, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Ιρακινός και να τραυματιστούν 4. Στο Κιρκούκ, μάχες σημειώθηκαν ανάμεσα σε Αμερικανούς στρατιώτες και αντάρτες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 Ιρακινοί και να τραυματιστεί 1 Αμερικανός. Στη Μοσούλη, από έκρηξη βόμβας, σκοτώθηκε 1 Αμερικανός, τραυματίστηκαν άλλοι 4 και 3 Ιρακινοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ