Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ
Στο επίκεντρο το Γκουαντανάμο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΒΑΝΑ - ΓΕΝΕΥΗ.--

«Παράνομο θύλακα», όπου κρατούνται περισσότεροι από 660 κρατούμενοι από 44 χώρες του κόσμου, χαρακτήρισε την αμερικανική βάση του Γκουαντανάμο ο Αντονι Γκίμπονς, ένας εκ των συνηγόρων δύο πρώην και δύο νυν κρατουμένων, επιχειρηματολογώντας ότι οι πελάτες του θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο νομικό σύστημα των ΗΠΑ.

Η ακρόαση επί του αιτήματος κρατουμένων στη βάση του Γκουαντανάμο, να δικαστούν από πολιτικό και όχι στρατιωτικό δικαστήριο της Αμερικής, άρχισε χτες και αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εκστρατεία Μπους κατά της τρομοκρατίας. Η ακρόαση και κυρίως η γνωμοδότηση του Ανώτατου Δικαστηρίου υπέρ του σχετικού αιτήματος, εάν δηλαδή θα επιτραπεί στους συγκεκριμένους κρατούμενους, και όχι μόνο, να καταγγείλουν την παράνομη φυλάκιση στην Κούβα.

Προς το παρόν, το Ανώτατο Δικαστήριο επικεντρώνεται αυστηρά στο περιορισμένο ζήτημα της δικαιοδοσίας -εάν κρατούμενος που έχει γεννηθεί στο εξωτερικό και κρατείται εκτός(;) των συνόρων των ΗΠΑ μπορεί να προσέλθει σε δίκη ενώπιον των αμερικανικών πολιτικών δικαστηρίων, όπως σημείωσε ο δικαστής Γουίλιαμ Χ. Ρένκουϊστ... Εντούτοις, οι συνήγοροι σημείωσαν ότι πρόκειται για αμερικανική βάση, όπου οι ΗΠΑ «κυβερνούν απολύτως», συνεπώς θα πρέπει οι Αμερικανοί νόμοι να έχουν ισχύ... «Εάν δεν ισχύει ο αμερικανικός νόμος και ούτε οι Κουβανοί έχουν δικαιοδοσία, τότε τι νόμος επικρατεί;», αναρωτήθηκε ο Γκίμπονς.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC, στο προσκήνιο έρχονται και ευρύτερα ζητήματα, όπως η εκτελεστική εξουσία της εκάστοτε αμερικανικής κυβέρνησης σε περιόδους κρίσεων.

Η κουβανική πρόταση

Την ίδια στιγμή στη Γενεύη αναμένεται η ολοκλήρωση της συζήτησης της πρότασης L88, η οποία παρουσιάστηκε εκ μέρους της κουβανικής αντιπροσωπείας στις 15 Απρίλη, με «το ερώτημα για τις παράνομες κρατήσεις στην περιοχή της αμερικανικής βάσης στο Γκουαντανάμο».

Ουσιαστικά πρόκειται για τη συζήτηση περί των κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων στο Γκουαντανάμο, αλλά και τη διενέργεια έρευνας από τους ειδικούς της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις καταγγελίες περί βασανιστηρίων, νομικής ανεξαρτησίας και αυθαίρετης κράτησης, όπως τόνισε ο Φελίπε Πέρες Ρόκε, υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Αβάνα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Granma».

«Οι χώρες του πλανήτη αντιμετωπίζουν ένα ηθικό δίλημμα έναντι της πρότασης που κατατέθηκε εκ μέρους της Κούβας», τόνισε ο Φ. Ρόκε εν αναμονή της συζήτησης που θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία σήμερα. Ο Φ. Ρόκε μάλιστα προκάλεσε τα 53 μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να στηρίξουν την πρόταση... «Θα στηρίξουν και πάλι τις προνομιακές σχέσεις τους έναντι των ισχυρών;» αναρωτήθηκε, συμπληρώνοντας ότι «αυτό είναι το δίλημμα. Είναι ένα διεθνές ζήτημα και όχι ζήτημα που απασχολεί μία χώρα... Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα χάσει την αξιοπιστία της εάν δε δεχτεί την εξέταση του ζητήματος». Για το λόγο αυτό, όπως τόνισε ο Ρόκε, οι πρεσβείες της Κούβας, σε τουλάχιστον 100 χώρες έχουν παραδώσει το πλήρες κείμενο της πρότασης, των στοιχείων καθώς με το συμπληρωματικό μνημόνιο, ενώ ήδη οι πρέσβεις χωρών της Μέσης Ανατολής, της υποσαχαρικής Αφρικής, της Ασίας, της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής έχουν καλεστεί να συμμετάσχουν στη διεθνή συνάντηση που θα γίνει στην Αβάνα.

Τέλος, αποκάλυψε ότι κατόπιν πιέσεων, και πάλι εκ μέρους των ΗΠΑ, ήδη η Βρετανία, η Κόστα Ρίκα και η Χιλή έχουν ενημερώσει την Κούβα ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ... ενώ σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, κατά το δεύτερο γύρο των διαβουλεύσεων που έλαβε χώρα την Τρίτη 20 Απρίλη με τη συμμετοχή 200 εκπροσώπων από 50 χώρες -όπου η Κούβα παρουσίασε την πρόταση L88/Revision 1, με ενσωματωμένες τις ρωσικές και ελβετικές προτάσεις- αποκαλύφθηκε ότι ο Βρετανός πρέσβης πίεζε τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες - μέλη της ΕΕ, να μη λάβουν μέρος στις διαβουλεύσεις, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των Πορτογαλίας, Φιλανδίας, Βελγίου και Ολλανδίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ