Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Το δημόσιο δεν έχει δουλιά στα ΕΛ.ΠΕ!

Δηλώσεις προάγγελος για παράδοση του πλήρους ελέγχου των ΕΛ.ΠΕ σε ξένη πολυεθνική. «Δεν είδα δεν ξέρω» για την κερδοσκοπία με τα υγρά καύσιμα

Την πλήρη παραχώρηση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ), είτε στο Λάτση, είτε σε ξένη πολυεθνική εταιρία προανήγγειλε χτες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Τίμος Χριστοδούλου, εκ των ανωτάτων στελεχών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Μητσοτάκη (διετέλεσε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και στη συνέχεια υπουργός Εθνικής Οικονομίας). «Θα έβλεπα με ευχαρίστηση, μια μεγάλη διεθνής εταιρία να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛ.ΠΕ» σημείωσε χαρακτηριστικά. Εσπευσε, δε, να διευκρινίσει πως, αν δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τον Ομιλο Λάτση (σ.σ. κατέχει ήδη το 25% των ΕΛ.ΠΕ και είναι προτιμητέος αγοραστής σε περίπτωση που το δημόσιο πουλήσει και άλλο ποσοστό), τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να στραφεί στην κατεύθυνση αναζήτησης ενός στρατηγικού εταίρου, ισχυρού στον τομέα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Ο νεοδιορισθείς πρόεδρος, αναπτύσσοντας την άποψή του, που είναι και η πολιτική της ΝΔ, σημείωσε ότι σε επιχειρήσεις όπως τα ΕΛ.ΠΕ, το δημόσιο δεν πρέπει να εμπλέκεται αλλά θα πρέπει να πωλούνται και το κέρδος (σ.σ. το τίμημα) να αποδίδεται στο κράτος! Βέβαια, με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων ή αποκρατικοποιήσεων, ο στόχος της κυβέρνησης - όπως και του ΠΑΣΟΚ - δεν είναι η απόδοση κερδών στο κράτος, αλλά στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Ο Τ. Χριστοδούλου, άφησε αιχμές για κακοδιαχείριση και κακοδιοίκηση του Ομίλου από την προηγούμενη διοίκηση, δηλώνοντας: «Δεν προτίθεμαι να ηγούμαι μιας επιχείρησης που να έχει κακή φήμη και η διαφάνεια είναι ένα σημείο στο οποίο θα επικεντρωθώ». Επίσης προανήγγειλε την αύξηση των κονδυλίων για την έρευνα και την εξόρυξη πετρελαίου οπουδήποτε αλλού, όχι όμως στην Ελλάδα, διότι όπως είπε, δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Αναφορικά με την επέκταση των ΕΛ.ΠΕ στο εξωτερικό και ειδικότερα στα Βαλκάνια, ο Τ. Χριστοδούλου ανέφερε πως θα γίνονται με λογικό τρόπο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της αποχώρησης από εξαγορές που δεν κρίνονται συμφέρουσες για τα ΕΛ.ΠΕ.

Νίπτει τας χείρας για την κερδοσκοπία

Στην κερδοσκοπία του κυκλώματος διακίνησης των πετρελαιοειδών απέδωσε τις υψηλές τιμές των υγρών καυσίμων ο Τ. Χριστοδούλου, φροντίζοντας όμως να βγάλει τον εαυτό του, δηλαδή τα διυλιστήρια, απ' έξω, μετακυλώντας τις ευθύνες στους άλλους παράγοντες της αγοράς! Στις χτεσινές του δηλώσεις, ανέφερε ότι οι υψηλές διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου, δεν έχουν μεγάλες επιπτώσεις στη λιανική τιμή, τονίζοντας ότι υπάρχει μια σειρά άλλων παραγόντων, φωτογραφίζοντας τις εταιρίες εμπορίας και τους βενζινοπώλες. Στο ίδιο πλαίσιο, ισχυρίστηκε ότι το περιθώριο κέρδους του κλάδου διύλισης, είναι δεδομένο και διεθνώς παραδεκτό, δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ... χαμηλά.

Κάνοντας γενική αναφορά στην εμπορική πολιτική της ΕΚΟ (θυγατρική των ΕΛ.ΠΕ) σημείωσε ότι έχει τις χαμηλότερες τιμές αυτή την περίοδο, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά των άλλων εταιριών που επιζητούν το γρήγορο κέρδος. Ιδιαίτερα ειλικρινής ήταν για τους σκοπούς που η ΕΚΟ είναι η φθηνότερη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ακολουθούμε επιθετική πολιτική για να αποκτήσουμε μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Αν αυτό συνδέεται και με τα... κοινωφελή χαρακτηριστικά της εταιρίας, ακόμα καλύτερα»!

Για το αν τα πρατήρια που φέρουν το σήμα της ΕΚΟ, είναι τα φθηνότερα, είναι ένα θέμα που δύσκολα μπορεί να αποδειχθεί στην πράξη. Παίρνοντας ως βάση τα εβδομαδιαία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης που καταγράφει τα «φθηνότερα» πρατήρια, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ