Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Τι ανακοίνωσε η Κομισιόν

Με τους πανηγυρισμούς του Φρ. Φίσλερ, Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ, ψηφίστηκε χτες το πρωί η τελική συμφωνία αναθεώρησης των καθεστώτων στήριξης για καπνό, βαμβάκι, λάδι. «Η σημερινή απόφαση στέλνει ένα ισχυρό σήμα στους γεωργούς, καταναλωτές και φορολογούμενους», δήλωσε στο τέλος της συνεδρίασης ο Αυστριακός Επίτροπος και από δω και στο εξής οι φτωχομεσαίοι αγρότες του ευρωπαϊκού νότου έχουν κάθε δίκιο να ανησυχούν για την ίδια την ύπαρξή τους.

Καπνός

Για τον τομέα του καπνού, το Συμβούλιο αποφάσισε ότι «η αποσύνδεση θα πραγματοποιηθεί βαθμιαία σε μια τετραετή μεταβατική περίοδο, με αφετηρία το 2006. Στη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ετών, τουλάχιστον το 40% των πριμοδοτήσεων καπνού θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην αποσυνδεδεμένη ενιαία ενίσχυση για τους γεωργούς. Τα κράτη - μέλη μπορούν να αποφασίσουν να διατηρήσουν ποσοστό μέχρι 60% ως συνδεδεμένη ενίσχυση. Μετά την τετραετή μεταβατική περίοδο, από το 2010, η ενίσχυση για τον καπνό θα αποσυνδεθεί πλήρως από την παραγωγή. Το 50% θα μεταφερθεί στην ενιαία ενίσχυση ανά εκμετάλλευση και το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για προγράμματα αναδιάρθρωσης στο πλαίσιο της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης».

Ελαιόλαδο

Για το λάδι, η απόφαση του Συμβουλίου προβλέπει ότι «τουλάχιστον το 60% των μέσων σημερινών συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων κατά την περίοδο αναφοράς 2000-2002 θα μετατραπεί σε δικαιώματα στο πλαίσιο του καθεστώτος ενιαίας ενίσχυσης για τις εκμεταλλεύσεις που είναι μεγαλύτερες από 0,3 εκτάρια. Για τον υπολογισμό του ποσού για κάθε ελαιοπαραγωγό, η περίοδος αναφοράς θα περιλαμβάνει την περίοδο 2000-2003. Για τις ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις που είναι μικρότερες από 0,3 εκτάρια από το 2006 θα ισχύσει πλήρης αποσύνδεση των οικείων ενισχύσεων από την παραγωγή.

Η υπόλοιπη καταβαλλόμενη ενίσχυση (40%) μπορεί να παρακρατηθεί από τα κράτη μέλη, ως εθνικά κονδύλια για τη χορήγηση στους παραγωγούς συμπληρωματικής ενίσχυσης ελαιώνων. Για λόγους απλούστευσης, δε θα χορηγείται η ενίσχυση ελαιώνων για ποσά κάτω των 50 ευρώ ανά αίτηση ενίσχυσης. Τα κράτη - μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν ποσοστό μέχρι 10% του οικείου κονδυλίου ελαιολάδου για μέτρα που αφορούν την ποιότητα».

Βαμβάκι

Τέλος, για το βαμβάκι, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου, «το 65% του συνολικού κονδυλίου του προϋπολογισμού θα καταστεί διαθέσιμο για αποσυνδεδεμένη από την παραγωγή εισοδηματική ενίσχυση. Το 35% θα προορίζεται για τους παραγωγούς ως ενίσχυση ανά εκτάριο βαμβακιού. Η νέα στρεμματική ενίσχυση θα χορηγείται για μέγιστη έκταση 455.360 εκταρίων (370.000 εκτάρια στην Ελλάδα, 85.000 εκτάρια στην Ισπανία και 360 εκτάρια στην Πορτογαλία). Εάν η επιλέξιμη έκταση που καλλιεργείται με βαμβάκι υπερβεί τη μέγιστη έκταση, η ενίσχυση ανά εκτάριο θα μειώνεται ανάλογα. Για την Ελλάδα, το Συμβούλιο αποφάσισε να διαιρέσει σε δύο τη βασική έκταση των 370.000 εκταρίων. Για τα πρώτα 300.000 εκτάρια, θα χορηγείται στρεμματική ενίσχυση ύψους 594,1 ανά εκτάριο, ενώ για τα υπόλοιπα 70.000 εκτάρια η ενίσχυση θα ανέρχεται σε 342,85 ανά εκτάριο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ