Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η εργατική νεολαία με το ΠΑΜΕ

Αγγλία 1829: Διατυπώθηκε για πρώτη φορά το αίτημα για το 8ωρο.

Αμερική 1η Μάη 1886: Μέρα εκτεταμένου απεργιακού αγώνα των εργατών, με σκοπό την καθιέρωση του 8ωρου. Το αποτέλεσμα ήταν 185.000 εργάτες να κερδίσουν το 8ωρο και τουλάχιστον 200.000 εργάτες να μειώσουν το χρόνο εργασίας τους από 12 στις 10 και 9 ώρες. Σε πολλές περιοχές κερδήθηκε η ημιαργία του Σαββάτου, ενώ σε αρκετές βιομηχανίες καθιερώθηκε η κυριακάτικη αργία.

Ελλάδα 2004: Χώροι δουλιάς στους οποίους δεν τηρούνται οι ελάχιστοι κανόνες ασφάλειας για τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα τα εργατικά ατυχήματα να αποτελούν πλέον τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Εντατικοποίηση της εργασίας, με αμοιβές πενιχρές, που δε φτάνουν να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες. Συμβασιούχοι μιας μέρας, όμηροι των δουλεμπορικών γραφείων. Περιθωριοποίηση των νέων, ναρκωτικά, φτώχεια, ανεργία. Συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Ακούγονται υπερβολικά; Κι όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα που έχει επιβάλει η μπότα της εργοδοσίας. Αυτά είναι, που έχουν «καταφέρει» οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες μέσα από τους «κοινωνικούς διαλόγους». Ακολουθώντας κατά γράμμα τις εντολές των αφεντικών τους - της εγχώριας πλουτοκρατίας - της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και της ΕΕ, ισοπεδώνουν τις δημοκρατικές, συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα δικαιώματά μας. Ετσι τιμάνε αυτοί τους νεκρούς της εργατικής τάξης, αυτήν την κληρονομιά αφήνουν στους νέους εργαζόμενους.

Είναι αυτοί οι ίδιοι, που, την 1η του Μάη, θα φορέσουν τη μάσκα των αγωνιστών και θα χύσουν κροκοδείλια δάκρυα για την κατάσταση των εργαζομένων που γίνεται όλο και χειρότερη.

Θα είναι μια καταπληκτική παράσταση, μόνο που δε θα έχει θεατές. Γιατί η καρδιά της εργατικής νεολαίας θα χτυπάει στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης! Για να διεκδικήσει αυτά που της ανήκουν. Γιατί σήμερα δεν αρκεί κάποιος νέος εργάτης να διαπιστώνει την εκμετάλλευση που υφίσταται.

Τώρα, είναι η ώρα. Οι νέοι εργάτες να πορευτούν μαζί με το ΠΑΜΕ. Να παλέψουν μαζί με τα ταξικά συνδικάτα και να διεκδικήσουν:

  • 1.100 ευρώ κατώτερο μισθό.
  • Σταθερή και πλήρη εργασία, 7ωρο - 5ήμερο -35ωρο.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία.

Να αντιπαλέψουν:

  • Την πολιτική του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών.
  • Τους πολέμους και τις επεμβάσεις.
  • Την κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία.

Να παλέψουν για την ενότητα της τάξης μας, ενισχύοντας τη δύναμη των ταξικών σωματείων και του ΠΑΜΕ. Η εργατική νεολαία, λοιπόν, δίνει αγωνιστικό ραντεβού το Σάββατο, 1η Μάη, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.


Αντιγόνη ΜΑΛΛΑΚΟΥ
Μέλος της Επιτροπής Νέων Ξενοδοχοϋπαλλήλων


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ