Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Αλχημείες και «μαγειρέματα»

Τα στοιχεία της ανεργίας για το Δ΄ τρίμηνο του 2003 δημοσιοποίησε χτες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που δείχνουν ότι τα ποσοστά ανεργίας για εκείνη την περίοδο ανέρχονται σε 9,5%. Δηλαδή παρουσιάζουν μια απειροελάχιστη μείωση κατά 0,3% συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002 (9,8%). Στοιχεία όμως που - όπως και παλαιότερα έχει επισημανθεί - ελέγχονται για την εγκυρότητά τους ιδιαίτερα ύστερα από την πρόσφατη αποκάλυψη (Γενάρης 2004) ότι ο ΟΑΕΔ καταγράφει πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανέργων. Ενώ αξίζει να υπογραμμιστεί η χτεσινή δήλωση του υπουργού Απασχόλησης ότι η ανεργία θα αυξηθεί ιδιαίτερα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω της μείωσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας που τα τελευταία χρόνια ήταν έντονη.

Για το Δ΄ τρίμηνο, η ΕΣΥΕ εμφανίζει 427.007 ανέργους ενώ ο μέσος όρος από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ είναι περίπου 519.102 άνεργοι. Διαφορά 92.000 ανέργων! Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ οι άνεργοι ήταν: 489.378 τον Οκτώβρη 2003, 528.794 το Νοέμβρη 2003 και 539.135 το Δεκέμβρη 2003. Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ είναι σαφώς πιο αξιόπιστα από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, καθώς αποτυπώνουν την ανεργία σε απόλυτους αριθμούς, σύμφωνα με την προσέλευση των ανέργων στα γραφεία του ΟΑΕΔ και την εγγραφή τους στις καταστάσεις ανεργίας και όχι σε δειγματοληπτικές μετρήσεις. Ενώ η ΕΣΥΕ χρησιμοποιεί κανόνες σύμφωνα με τους οποίους δε θεωρείται άνεργος ακόμα και αυτός που δουλεύει έστω μια ώρα τη βδομάδα. Επίσης, δε θεωρούνται άνεργοι όσοι συμμετέχουν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ή σε βραχυπρόθεσμα προγράμματα επιδότησης θέσεων εργασίας. Μαγειρέματα που οφείλονται στο ότι η κάθε κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ΕΣΥΕ ως εργαλείο προπαγάνδας και συσκότισης της πραγματικότητας σχετικά με το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας.

Ακόμα αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια η ΕΣΥΕ στην έρευνά της για το Δ΄ τρίμηνο, σημειώνει ότι ο αριθμός του εργατικού δυναμικού αυξήθηκε αλλά ακόμα περισσότερο αυξήθηκε ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η όποια, έστω και μικρή μείωση της ανεργίας, δεν οφείλεται τόσο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά στην απόσυρση πολλών ατόμων από το εργατικό δυναμικό (ένας από τους λόγους αυτής της συμπεριφοράς είναι η απογοήτευση από τη χρόνια αναποτελεσματική προσπάθεια εξεύρεσης εργασίας). Κατά τ' άλλα, μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζονται στη Δυτική Μακεδονία (15,7%), τις Ιονίους νήσους (13,5%) και την Ηπειρο (11,8%), σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που δίνει η ΕΣΥΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ