Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Καταδικάστηκε ναυτεργάτης για την... αλήθεια!

Η εισαγγελέας πρότεινε να αθωωθεί, γιατί η αθωότητά του αποδείχτηκε από τα στοιχεία

Σε 6 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδίκασε χτες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κέρκυρας το ναυτεργάτη Κώστα Κουβαρά αποδεχόμενο, στην ουσία, το κατηγορητήριο που είχε υποβάλλει εναντίον του ο Θεοδόσιος Παπακινός, εκπρόσωπος της εταιρίας «ΧΡΙΣΤΙΝΑ Ι ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», πως οι καταγγελίες που είχε κάνει ο Κ. Κουβαράς για προβλήματα και βλάβες στο εν λόγω πλοίο -όπου εργαζόταν ο Κ. Κουβαράς ως τρίτος μηχανικός- «δεν είχαν πραγματική βάση» και πως έγιναν με σκοπό την «οικονομική ζημία» της εταιρίας.

Η εισαγγελέας πρότεινε να αθωωθεί ο κατηγορούμενος, γιατί η αθωότητά του αποδεικνύεται από τα στοιχεία που καταθέτει, όμως δεν έγινε αποδεκτή από τους δικαστές. Τη διαδικασία και την απόφαση της δίκης καταδικάζει η ΠΕΜΕΝ ως προσπάθεια τρομοκράτησης των ναυτεργατών και ενίσχυσης της ασυδοσίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Την απόφαση καταδίκης καταγγέλλει και η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ διερωτώμενη για το πώς οι συγκεκριμένοι δικαστές εννοούν την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, όταν καταδικάζουν ένα ναυτεργάτη που έκανε καταγγελίες για προβλήματα του πλοίου, που έθεταν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.

Η καταγγελία του Κ. Κουβαρά έγινε ενώ κρατούνταν για ανάκριση από το Λιμεναρχείο (12 - 21/7/1998), όπου τον είχε οδηγήσει ο πλοίαρχος γιατί είχε διαπιστώσει πρόβλημα στις τουαλέτες του πλοίου, κι έτσι δεν μπορούσε να ταξιδέψει το πλοίο. Δεν είχαν προκύψει στοιχεία σε βάρος του από την ανάκριση. Οσο κρατούνταν ο Κ. Κουβαράς το πλοίο ταξίδευε με αντικαταστάτη του, χωρίς να του έχει παραδώσει ο Κ. Κουβαράς.

Τότε ο Κ. Κουβαράς κατήγγειλε ότι το πλοίο που ταξιδεύει έχει βλάβες και προβλήματα. Υστερα από παρέμβαση της ΠΕΜΕΝ προς το ΥΕΝ, το υπουργείο στις 21/7/1998 επικοινώνησε με το Λιμεναρχείο και αυτό δήλωσε ότι ο Κ. Κουβαράς θα απολυθεί δίχως υπαιτιότητα. Την ίδια μέρα (21/7) η πλοιοκτήτρια εταιρία τον απέλυσε με τις κατηγορίες που αναφέρθηκαν παραπάνω. Με παρέμβαση της ΠΕΜΕΝ πήρε την αποζημίωσή του.

Η ΠΕΜΕΝ, εκπρόσωπος της οποίας παραβρέθηκε στη δίκη υπερασπίζοντας το δικαίωμα και την υποχρέωση του ναυτεργάτη να καταγγείλει προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, καταδικάζει την απόφαση υπογραμμίζοντας πως είναι μεθοδευμένη προσπάθεια ποινικοποίησης των ναυτεργατών για να μην αντιδρούν στην ασυδοσία των εφοπλιστών. Οι εργαζόμενοι, τονίζει, θα πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα από τέτοιες ενέργειες και να ατσαλώσουν την πάλη τους για να ανατρέψουν αυτή την πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ