Σάββατο 24 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προσπάθεια συγκάλυψης της αντιναυτεργατικής πολιτικής

Παρέμβαση του Στρατή Κόρακα στη συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την ασφάλεια στη θάλασσα

Ο Στρ. Κόρακας ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του πλοιάρχου του δεξαμενόπλοιου «Πρεστίζ» που βυθίστηκε στην Ισπανία το Νοέμβρη του 2003

Associated Press

Ο Στρ. Κόρακας ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του πλοιάρχου του δεξαμενόπλοιου «Πρεστίζ» που βυθίστηκε στην Ισπανία το Νοέμβρη του 2003
Την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών των μεγάλων ναυτιλιακών και χερσαίων μονοπωλιακών επιχειρήσεων και εκτόνωσης των αντιδράσεων του εργατικού λαϊκού κινήματος για τα ναυτικά εγκλήματα, κατήγγειλε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε χαρακτηριστικά: «Η έκθεση της προσωρινής επιτροπής για την ασφάλεια στη θάλασσα είναι μια ακόμη προσπάθεια συγκάλυψης της αντεργατικής πολιτικής στον τομέα της ναυτιλίας και εκτόνωσης των αντιδράσεων του εργατικού λαϊκού κινήματος για τα ναυτικά εγκλήματα στα οποία χάνουν τη ζωή τους δεκάδες ναυτεργάτες κάθε χρόνο και έχουν οδυνηρές συνέπειες για το περιβάλλον».

Συνέχισε υπογραμμίζοντας: «Θεωρούμε τους ισχυρισμούς της έκθεσης, ότι το 80% των ατυχημάτων οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα, λανθασμένους, αντιεπιστημονικούς αλλά και ύποπτους, αφού προσπαθούν να συγκαλύψουν τις ευθύνες των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και των κρατικών αρχών, αποκρύπτοντας την υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, εξωραΐζοντας τις αρνητικές συνέπειες του παρήλικου στόλου, των πλημμελών επιθεωρήσεων, των ανεπαρκών οργανικών συνθέσεων των πληρωμάτων, της εντατικοποίησης της δουλιάς των ναυτεργατών».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατέληξε: «Τα ναυτικά ατυχήματα συνδέονται άμεσα με την ασυδοσία που επικρατεί ιδιαίτερα στα δεύτερα νηολόγια των κρατών - μελών της ΕΕ όσο και στα υπό σημαία ευκαιρίας πλοία. Εχει αποδειχθεί ότι οι νηογνώμονες λειτουργούν ως μηχανισμός κάλυψης παραβιάσεων της νομοθεσίας και διαιώνισης της εφοπλιστικής ασυδοσίας, εκδίδοντας πιστοποιητικά που, τις περισσότερες φορές, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση των πλοίων.

Οι προτάσεις τόσο της Επιτροπής όσο και του Ευρωκοινοβουλίου συγκαλύπτουν τις ευθύνες και προωθούν τα συμφέροντα των μεγάλων ναυτιλιακών και χερσαίων μονοπωλιακών επιχειρήσεων και, επιπλέον, με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας, προωθούν μέτρα που πλήττουν θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα των ναυτεργατών.

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του πλοιάρχου του δεξαμενόπλοιου "PRESTIGE" και την επιστροφή του στην Ελλάδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ