Κυριακή 25 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
«Οχι» στον ιμπεριαλισμό και την «επόμενη μέρα»

Eurokinissi

Ο τρόπος που προπαγανδίστηκε το «ναι» καθ' όλη τη διάρκεια της προδημοψηφισματικής περιόδου από τους «φίλους του Κόλιν Πάουελ» και από τους παρέχοντες «διαβεβαιώσεις» στον Φερχόιγκεν ότι θα ποδηγετούσαν το φρόνημα του λαού, σε Ελλάδα και Κύπρο - ό,τι κι αν επιχειρούσε να επιβάλει σαν «λύση» ο διεθνής παράγοντας (!) - μοιάζει πολύ με την προ δεκαπενταετίας προπαγάνδα για το «Τέλος της Ιστορίας».

Η διάψευσή τους θα είναι το ίδιο εκκωφαντική, όπως και τότε. Το Κυπριακό όχι μόνο δεν «τελειώνει» με την έλευση της «επόμενης» των δημοψηφισμάτων μέρας, αλλά και, πολύ περισσότερο, σήμερα είναι πλέον απαλλαγμένο από το βάρος της κινδυνολογίας και της λάσπης εναντίον του «Οχι», που αρκετές φορές επιστρατεύτηκαν αυτό το διάστημα για να εκβιαστούν οι ψηφοφόροι στη Μεγαλόνησο.

***

Το Κυπριακό δεν πρόκειται να μπει στο ράφι, όπως «απειλούν» οι κοντόθωροι αναλυτές των διεθνών σχέσεων. Τούτο με τη σειρά του σημαίνει ότι η νέα περίοδος που ανοίγεται μετά το χτεσινό κλείσιμο της κάλπης κουβαλάει στις αποσκευές της νέα προβλήματα, αλλά και νέες δυνατότητες, νέες ελπίδες, νέες ευκαιρίες.

Ας δούμε τα δεδομένα του προβλήματος που παραμένουν σταθερά:

Πρώτον, η Κύπρος δεν πρόκειται να μετακινηθεί από το γεωστρατηγικό χάρτη της περιοχής. Με άλλα λόγια, ο ιμπεριαλισμός, που ανέκαθεν την αντιμετώπιζε ως «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» για την «αστυνόμευση ολόκληρης της Ανατολής» (Τόμας Ερλιχ, ειδικός σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ για θέματα Εγγύς Ανατολής), δεν πρόκειται να πάψει να «ενδιαφέρεται» για την Κύπρο. Με ό,τι αυτό σημαίνει για την ίδια την Κύπρο και τα σενάρια των νέων «εγγυήσεων» που φημολογείται ότι θα της παρασχεθούν, τα οποία περιλαμβάνουν μέχρι κάθοδο «ειρηνευτικής δύναμης» του ΝΑΤΟ στο «νησί» (!) ή για την Τουρκία και τις σχέσεις της με την ΕΕ κλπ.


Motion Team

Δεύτερον, η αστική πολιτική τάξη στην Ελλάδα, όπως απέδειξε η στάση της στην υπόθεση του «σχεδίου Ανάν», εισέρχεται και σε αυτή τη νέα φάση του Κυπριακού με τις παλιές «παρακαταθήκες» της, όπως τις είχε διατυπώσει πριν από πέντε δεκαετίες ο Γεώργιος Παπανδρέου: «Η Ελλάς αναπνέει με πνεύμονες, το μεν αγγλικόν, το δε αμερικανικόν και διά αυτό δεν μπορεί λόγω του Κυπριακού να κινδυνεύσει να πεθάνει από ασφυξία»! Ετσι περιέγραφε την υποτέλεια, σε πιο «λόγια» γλώσσα, είναι αλήθεια, από τον εγγονό του, εκείνος ο Παπανδρέου...

***

Αυτά είναι δύο δεδομένα που δεν πρέπει να παραγνωρίζονται ενόψει των εξελίξεων που θα έρθουν. Ομως, από χτες εισήλθαν στο προσκήνιο νέες παράμετροι, που έχουν να κάνουν με το φρόνημα του ίδιου του κυπριακού λαού. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων δεν ήταν γνωστά. Παρ' όλ' αυτά και με δεδομένη τη στάση του όλο το προηγούμενο διάστημα απέναντι στο ιμπεριαλιστικό σχέδιο Ανάν ας αποτολμήσουμε δυο παρατηρήσεις:

Πρώτον, το ρεύμα του «ναι» που καταγράφεται από τους απλούς ανθρώπους του μόχθου στα Κατεχόμενα, ανεξαρτήτως αν υπερισχύει ή όχι, είναι αντικειμενικά η διάθεσή τους να ζήσουν καλύτερες μέρες. Μια διάθεση που δεν μπορεί να αγνοήσει ο διεθνής παράγοντας, χωρίς τον κίνδυνο, αν επιλέξει να «κωφεύει», να ρίξει ο ίδιος περισσότερο λάδι στη φωτιά, με συνέπεια την ενεργότερη στράτευση των Τουρκοκυπρίων στην πάλη τους για ελευθερία, αλλά και την ακόμα βαθύτερη ταξική τους συνειδητοποίηση. Γιατί χτες οι Τουρκοκύπριοι δεν ψήφισαν - στην πραγματικότητα - για το «σχέδιο Ανάν». Ψήφιζαν με δίλημμα το αν θα ζήσουν κάτω από την έσχατη μορφή καταπίεσης, σε μια κατεχόμενη πατρίδα δηλαδή, υπό τη δεσποτεία του Ντενκτάς, ή αν θα ζήσουν σε ένα «άλλο» αύριο, που δεν είναι κατ' ανάγκη το «αύριο» του Ανάν.

Δεύτερον, το «Οχι» των Ελληνοκυπρίων, όπως τουλάχιστον το κατέγραψαν όλες οι προβλέψεις, είναι μια αφετηρία όχι βέβαια για να εισχωρήσει το «ναι» από την πίσω πόρτα, αλλά για να ορθωθεί ένα αταλάντευτο μέτωπο επαναδιεθνοποίησης του Κυπριακού, σε μια βάση που δε θα κάνει «σκόντο», όπως συνέβη με το «σχέδιο Ανάν», στο αδιαπραγμάτευτο και ιστορικά αδικαίωτο αίτημα για πραγματική λύση. Και πραγματική λύση στο Κυπριακό δεν μπορεί να είναι άλλη από μια δίκαιη λύση, για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, δικοινοτική, διζωνική, χωρίς κηδεμόνες και ξένα στρατεύματα.

***

Αυτός ο αγώνας για δίκαιη λύση στο Κυπριακό, που δε θα μετατρέπει την Κύπρο σε «κράτος-μοντέλο» για τα προτεκτοράτα που θέλει να επιβάλει ο ιμπεριαλισμός στην περιοχή και πυξίδα για ανάλογες «διευθετήσεις», π.χ., στο Παλαιστινιακό, δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη του μια σημαντική αποκάλυψη της περιόδου που προηγήθηκε. Και μιλάμε γι' αυτό που αποκλήθηκε και σαν «ξέσπασμα» Φερχόιγκεν. Γιατί, τι είπε ο κ. Φερχόιγκεν; Οτι τον «εξαπάτησαν». Οτι του είχαν υποσχεθεί από το 1999, όπως είπε, ότι Ελλάδα και Κύπρος θα δέχονταν την όποια «λύση» θα αποφάσιζε να σερβίρει στο λαό της Κύπρου ο διεθνής παράγοντας.

Το ερώτημα, τρεις μέρες μετά τα λόγια του επιτρόπου, παραμένει αναπάντητο: Λέει αλήθεια ο Φερχόιγκεν; Υπήρξαν πολιτικοί ταγοί, που άσκησαν τέτοιου είδους μυστική διπλωματία, πίσω από την πλάτη του λαού, ελληνικού και κυπριακού; Υπήρξαν πολιτικοί παράγοντες, που δεσμεύονταν να ποδηγετήσουν το φρόνημα των λαών τους και να «περάσουν» οτιδήποτε θα προωθούσε ο ιμπεριαλισμός σαν «διευθέτηση» του Κυπριακού;

Παρά τις προκλήσεις και τις προσκλήσεις να τοποθετηθούν, δεν αισθάνθηκαν ακόμα την ανάγκη να απαντήσουν οι κ. κ. Σημίτης και Παπανδρέου. Γιατί αυτοί ήταν οι συνομιλητές του Φερχόιγκεν την περίοδο στην οποία αναφέρεται ο επίτροπος. Λέει την αλήθεια, λοιπόν, ο Φερχόιγκεν; Ο κ. Σημίτης σε άρθρο στα «Νέα», την Παρασκευή, προσπέρασε το μέγα πολιτικό και ηθικό ζήτημα που έχει ανακύψει ωσάν να μην υπάρχει! Κι όσο αυτοί (Σημίτης - Παπανδρέου) δεν αισθάνονται την ανάγκη να απαντήσουν και να τον καταγγείλουν τον Φερχόιγκεν ως ιταμό ψεύτη, καθίσταται όλο και πιο έντονη η δική μας ανάγκη να ρωτήσουμε: Αλήθεια, τι άλλο έχουν «συμφωνήσει» και «υποσχεθεί» πίσω από την πλάτη του λαού;...

***

Αν και εδώ υπάρχουν επίσης μερικά πολύ σοβαρά δεδομένα. Οπως η αναγνώριση, από τους Σημίτη - Παπανδρέου (στη σύνοδο της ΕΕ στο Ελσίνκι), «συνοριακών διαφορών» στο Αιγαίο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, που μάλιστα πρέπει να «εξεταστούν» μέχρι τα τέλη του 2004. `Η η αναγνώριση «νόμιμων και ζωτικών συμφερόντων» της Τουρκίας στο Αιγαίο, που αναγνώρισαν οι Σημίτης - Πάγκαλος με τη συμφωνία της Μαδρίτης το 1997... Με άλλα λόγια, και για την Κύπρο και για την Ελλάδα, η «επόμενη μέρα» θα είναι συνυφασμένη με τον αγώνα του ελληνικού και κυπριακού λαού, ενάντια στα σχέδια του ιμπεριαλισμού και στο πολιτικό κατεστημένο των «ΝαίΝαίκων» στη «νέα τάξη».


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ