Κυριακή 25 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Μορντεχάι Βανούνου

Γρηγοριάδης Κώστας

Ελεύθερος αφέθηκε μετά από δεκαοχτώ χρόνια κάθειρξης, εκ των οποίων τα περισσότερα σε απομόνωση, ο Μορντεχάι Βανούνου. Ο 49χρονος Ισραηλινός πυρηνικός επιστήμονας δήλωσε περήφανος για όσα αποκάλυψε. Επέμεινε ότι το Ισραήλ οφείλει να επιτρέψει επιθεωρήσεις στο πυρηνικό του πρόγραμμα. Κατηγόρησε, επίσης, την ισραηλινή ηγεσία ότι λειτουργεί δικτατορικά και αυταρχικά.

Σύμφωνα με τους περιορισμούς απελευθέρωσής του, ο Βανούνου δεν έχει διαβατήριο, δεν επιτρέπεται να πλησιάσει σε αεροδρόμια, λιμάνια ή μεθοριακούς σταθμούς ή να μιλά σε ξένους υπηκόους. Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν έχει τίποτε να αποκαλύψει αλλά το ισραηλινό ΥΠΕΞ εκτιμά ότι γνωρίζει πολλά στοιχεία, «που αν αποκαλυφθούν μπορεί να βλάψουν την ισραηλινή ασφάλεια».

Ο Βανούνου εργαζόταν, στις αρχές της δεκαετίας του '80, στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ντιμόνα, από όπου έφυγε για την Ευρώπη με πολλά αποδεικτικά και φωτογραφικά στοιχεία. Συνελήφθη από πράκτορες της Μοσάντ με τη βοήθεια μιας γυναίκας. Εντούτοις, είχε, ήδη, προλάβει να δώσει στη βρετανική εφημερίδα «Sunday Times» αποδείξεις για την ύπαρξη ισραηλινού πυρηνικού οπλοστασίου, οι οποίες δημοσιεύτηκαν τον Οκτώβρη του 1986.

Το Ισραήλ, παρά τα στοιχεία που έχουν έκτοτε δει το φως της δημοσιότητας, αρνείται να επιβεβαιώσει ότι διαθέτει πυρηνικό πρόγραμμα και, κατά συνέπεια, να υπογράψει τη συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών, παρά τις αλλεπάλληλες παραινέσεις της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Εννοείται, ότι στην περίπτωση αυτή, η Ουάσιγκτον ούτε καν έχει θίξει το ζήτημα, παρά την «εκπληκτική εγρήγορση» που επιδεικνύει για πολύ πιο αμφισβητήσιμα ζητήματα που αφορούν σε άλλες χώρες...


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ