Κυριακή 25 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2004
Πολύμορφες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Στην εβδομάδα που ξεκινάει και μέχρι το Σάββατο 1η Μάη, που θα γίνει η μεγάλη εργατική συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), στις 10.30 π.μ. και η πορεία στην αμερικανική πρεσβεία, οι ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σε όλη την Ελλάδα, εντείνουν τη δράση τους για έναν ταξικό, αγωνιστικό και μαζικό γιορτασμό. Ταυτόχρονα αυτές τις ημέρες διοργανώνονται πλήθος πολύμορφων εκδηλώσεων από σωματεία, συνδικάτα, Συντονιστικές Επιτροπές, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, αλλά και μαζικούς φορείς. Μέσα στους χώρους δουλιάς, στα εργοστάσια, τα γιαπιά, τα εργοτάξια, ακόμα και με στάσεις εργασίας, τα ταξικά συνδικάτα γιορτάζουν αυτή την ημέρα όπως της αξίζει. Λίγες μέρες μένουν ακόμη για την απεργία της Πρωτομαγιάς. Και μπορούμε και πρέπει να κάνουμε τη «νύχτα μέρα», να μη χαθεί ούτε λεπτό, ώστε ο ταξικός ενωτικός γιορτασμός να δώσει μαζική μαχητική απάντηση στην επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, αλλά και στις δυνάμεις της ταξικής συνεργασίας και υποταγής, που προωθούν τα συμφέροντά τους στο εργατικό κίνημα. Εχει πολύ μεγάλη σημασία η κορυφαία αυτή ημέρα να γιορταστεί εκεί που ζει και μοχθεί η εργατιά με ταξικό, διεθνιστικό και αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο, να αγκαλιάσει όλους τους τόπους όπου δουλεύουν και κατοικούν οι εργαζόμενοι. Να φτάσει το μήνυμα της ταξικής συγκέντρωσης παντού, για να ακουστεί βροντερή η φωνή της εργατικής τάξης, να νιώσει ο αντίπαλος τη δύναμή της.

Για ταξική Πρωτομαγιά

Με ταξικό, διεθνιστικό και αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο θα γιορταστεί στις εκδηλώσεις που θα κάνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας στις 30 Απρίλη, σε μια σειρά εργοτάξια, αλλά και στην κεντρική εκδήλωση που θα γίνει στα γραφεία του την ίδια ημέρα στις 6.30 μ.μ. Σ' αυτά τα πλαίσια η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος κήρυξε σε όλα τα εργοστάσια στάσεις εργασίας. Κατά τη διάρκειά τους, το κλαδικό Συνδικάτο της Αθήνας έχει προγραμματίσει να κάνει ειδικές εκδηλώσεις στο εργοστάσιο της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», στα τσαγκαράδικα της Καλλιθέας κ.α. Ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν σε τέσσερα ξενοδοχεία της Αθήνας από το Συντονιστικό Σωματείων Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Για να τιμηθεί μέσα στους χώρους δουλιάς η Πρωτομαγιά ως ημέρα μνήμης στα εκατομμύρια των ηρώων της εργατικής τάξης. Για να ενσταλαχτεί βαθιά μέσα στη συνείδηση το ιστορικό αξίωμα ότι η ταξική πάλη ήταν και παραμένει ο μοναδικός και αναντικατάστατος δρόμος για την ικανοποίηση των αναγκών και των στόχων της εργατικής τάξης. Για να γίνει όμως και ο απαιτούμενος απολογισμός δράσης, η επιθεώρηση και η ανασύνταξη δυνάμεων, να χαραχτεί η προοπτική και οι νέοι αγώνες.

Η μέρα της Πρωτομαγιάς φέρνει στο προσκήνιο ακόμα πιο έντονα τον ιστορικό ρόλο της εργατικής τάξης. Την αναγκαιότητα να παλέψει μέχρι την κατάκτηση της εξουσίας, για να χτίσει μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση. Γιατί αυτή παράγει τον πλούτο. Και αυτόν τον πλούτο πρέπει να τον πάρει στα χέρια της από τους κεφαλαιοκράτες εκμεταλλευτές της. Αυτά θα αναδειχτούν στην ειδική εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου Αμφισσας στις 29 Απρίλη με προβολή ταινίας για την Εργατική Πρωτομαγιά και την ιστορία του εργατικού κινήματος. Ανάλογη εκδήλωση διοργανώνει και η ΕΣΑΚ Τραπεζών στις 28 Απρίλη για το χτες και το αύριο των αγώνων, μέσα από το έργο Ελλήνων και ξένων ποιητών, ενώ ειδικό αφιέρωμα για το εργατικό τραγούδι διοργανώνει η Γραμματεία Νέων Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Αλληλεγγύη και ιμπεριαλισμός

Η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού γιγαντώνεται ολοένα και περισσότερο, κάνοντας πιο επιτακτική την ανάγκη για αλληλεγγύη στους λαούς που σφαγιάζονται από τις επεμβάσεις του. Οι πόλεμοι που έχουν εξαπολυθεί σε Ιράκ, Αφγανιστάν συνεχίζονται, αφού πρώτα ξεμπέρδεψαν με τη Γιουγκοσλαβία. Το ξεκλήρισμα του παλαιστινιακού λαού που δεν έχει σταματημό και οι δεκάδες ακόμα μικρές ή μεγάλες επεμβάσεις αποτυπώνουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους λαούς όλου του κόσμου. Το παζλ συμπληρώνεται τώρα με την προσπάθεια των ιμπεριαλιστών να διχοτομήσουν το μαρτυρικό νησί της Κύπρου. Ακόμα και η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων μετατράπηκε σε πρόφαση, ώστε το ΝΑΤΟ να βάλει για τα καλά το πόδι στη Μεσόγειο. Να ενισχύσει το ρόλο του ως παγκόσμιου χωροφύλακα. Οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών έχουν έναν και μόνο λόγο. Να εξασφαλίζουν στο μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές νέες πλουτοπαραγωγικές πηγές για να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Γι' αυτό ο ιμπεριαλισμός ήταν και παραμένει ο μεγαλύτερος εχθρός της εργατικής τάξης. Γι' αυτό και η αλληλεγγύη των εργαζομένων όλου του κόσμου στους λαούς που μπαίνουν στο στόχαστρό του ήταν πάντα σε πρώτη προτεραιότητα. Οχι τυχαία λοιπόν οι ταξικές δυνάμεις αναδεικνύουν την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τη διεθνιστική αλληλεγγύη σαν ένα από τα κεντρικά συνθήματα του φετινού γιορτασμού. Αυτό θα είναι άλλωστε και το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει η τοπική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ στις 30 Απρίλη, αλλά και το περιεχόμενο συναυλίας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας την ίδια μέρα.

Εργατικό Δίκαιο

Η αντίληψη για την απονομή του εργατικού δικαίου θα συζητηθεί στην ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στις 29 Απρίλη (στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ). Μια τέτοια συζήτηση κρίνεται επίκαιρη και αναγκαία, καθώς σήμερα ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις όπου στα δικαστήρια δικαιώνονται εργάτες και υπάλληλοι. Το νομικό θεσμικό πλαίσιο αντιδραστικοποιείται και το δικαίωμα στην απεργία σχεδόν ευνουχίζεται. Είναι χαρακτηριστική, άλλωστε, η περίπτωση δικαστηρίου που πέρσι έκρινε παράνομη ακόμα και την πρωτομαγιάτικη απεργία. Αυτές οι εξελίξεις, λοιπόν, βάζουν τα Συνδικάτα, αλλά και τον νομικό κόσμο, που δεν μπορεί να μένει ουδέτερος, μπροστά στην ανάγκη να αποκρούσουν αυτή τη συντηρητική και αντιδραστική κατεύθυνση.

Κέρδη ποτισμένα με αίμα

Τα αναρίθμητα εγκλήματα στους χώρους δουλιάς δεν έχουν σταματημό. Εργάτες δολοφονούνται στους χώρους δουλιάς. Τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου είναι βουτηγμένα στο αίμα.

Η πάλη για τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής είναι για τις ταξικές δυνάμεις στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Η πολιτική που κάνει σημαία την αύξηση των κερδών και την ανταγωνιστικότητα και επιβάλλει εντατικοποίηση, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ανεργία, αυτή είναι που τροφοδοτεί, αλλά και συγκαλύπτει τις καθημερινές δολοφονίες στους χώρους δουλιάς.

Αυτή η πολιτική τα τελευταία χρόνια έχει ως συνέπεια να θρηνούμε στη χώρα μας πάνω από 630 νεκρούς από το 2000, με την πρωτιά να κατέχει ο κατασκευαστικός κλάδος. Γι' αυτό και η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, στην εκδήλωση που διοργανώνει στις 28 Απρίλη, δηλώνει ότι η εργατική τάξη δεν παζαρεύει τις συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλιάς. Δύο ημέρες μετά, στις 30 Απρίλη ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Τριάδας Νίκαιας θα τιμήσει σε ειδική εκδήλωση τη μνήμη των εργατών που με τη ζωή τους «θεμελίωσαν» τα περίφημα Ολυμπιακά έργα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η διπλή απεργιακή μάχη βήμα στην αντεπίθεση της εργατικής τάξης (2011-04-21 00:00:00.0)
Πολύμορφες εκδηλώσεις για την 1η του Μάη (2007-04-13 00:00:00.0)
Σε συναγερμό οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ (2005-04-03 00:00:00.0)
«Γροθιά» στο κεφάλαιο οι κοινοί ταξικοί αγώνες (2005-03-27 00:00:00.0)
Προσκλητήριο μνήμης και αγώνα για το νεκρό εργάτη - μαθητή (2005-01-26 00:00:00.0)
Να φτάσει παντού το ταξικό της μήνυμα (2004-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ