Τρίτη 27 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Οχι» στο Σχέδιο Ανάν, «Ναι» στη λύση του Κυπριακού

Με απίστευτη ελαφρότητα και προφανή πικρία ορισμένοι υποστηρικτές του «σχεδίου Ανάν» έσπευσαν από το απόγευμα του Σαββάτου να ερμηνεύσουν το καταλυτικό «Οχι» των Ελληνοκυπρίων ως απόρριψη λύσης του Κυπριακού, ως άρνηση της «επανένωσης του λαού». Σε εντυπωσιακό συντονισμό με το «διεθνή παράγοντα» υιοθέτησαν το δίλημμα: «Αυτή η λύση ή καμιά λύση». Δίλημμα με το οποίο οι κ.κ. Ανάν, Πάουελ, Φερχόιγκεν, Σολάνα, Στρο, Φίσερ είχαν απειλήσει το λαό της Κύπρου ότι αν απορρίψει το «σχέδιο», θα το πληρώσει ακριβά!

Οι Ελληνοκύπριοι με την ψήφο τους έστειλαν ένα σαφέστατο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Δύσκολο, όμως, να το «χωνέψουν» όσοι υπολόγιζαν ότι η πρωτοφανής σε διαστάσεις και ένταση διεθνής εκστρατεία για τον εκφοβισμό του λαού, θα οδηγούσε σε ένα πιο «ισορροπημένο» αποτέλεσμα και όχι στο συντριπτικό 76%.

Το 76% των Ελληνοκυπρίων επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού, όχι όμως τη «λύση» του «σχεδίου Ανάν». Απορρίπτουν μια λύση που νομιμοποιεί την εισβολή και την κατοχή, οδηγεί στη διαίρεση και μάλιστα με φυλετικά κριτήρια του κυπριακού λαού, μετατρέπει την Κύπρο σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ακρωτηριάζει την ανεξαρτησία της, με το καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων και διατηρεί το απαράδεκτο, από πάσης απόψεως, καθεστώς των βρετανικών βάσεων.

Με το αποτέλεσμα του περασμένου Σαββάτου, ο λαός διακήρυξε τη θέλησή του να κρατήσει ανοιχτό το δρόμο για μια λύση του Κυπριακού με τη δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής, ομοσπονδίας, χωρίς ξένες βάσεις και ξένα στρατεύματα, ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χωρίς κηδεμόνες και «εγγυητές», όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα χτίζουν μαζί το κοινό τους μέλλον.

Αρνούμενοι να δεχτούν το μήνυμα του 76%, ορισμένοι υποστηρικτές του «σχεδίου Ανάν», επέμεναν και χτες ακόμη ότι με το «Οχι» απορρίπτεται οποιαδήποτε λύση. Διάνθιζαν, μάλιστα, την άποψή τους με διάφορα επιχειρήματα όπως το ότι διαμορφώνεται εντός της ελληνοκυπριακής κοινότητας και κυρίως στη νεολαία ένα ισχυρό ρεύμα απόρριψης της ιδέας για τη συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων.

Μια ματιά μόνο στα ποιοτικά στοιχεία του αποτελέσματος, όπως καταγράφηκαν στα exit polls, αποδεικνύει πόσο «μακριά νυχτωμένοι» είναι οι υποστηρικτές αυτών των απόψεων. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά τα στοιχεία, οι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο και οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να επιθυμούν τη λύση και την επανένωση, ψήφισαν κατά 71% «Οχι» στο «σχέδιο Ανάν». Επίσης, μόνον το 13% δήλωσε ότι «προτιμάει να ζει χωριστά απ' τους Τουρκοκύπριους», ενώ το ποσοστό του «Οχι» της νεολαίας (79%) δε διαφέρει από το γενικό ποσοστό. Αποστομωτικές απαντήσεις στους αυτόκλητους διερμηνείς της θέλησης του κυπριακού λαού.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ