Τρίτη 27 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΠΑΣΟΚ
Κινδυνολογίας συνέχεια...

Την τακτική της κινδυνολογίας συνεχίζει να ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και μετά το βροντερό «όχι» του ελληνοκυπριακού λαού στο σχέδιο Ανάν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Παπανδρέου αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην Κύπρο, έσπευσε να εκφράσει τις «ανησυχίες» του για τις... αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας μετά τις εξελίξεις στο Νησί.

«Θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε νέα δεδομένα και δυσκολίες στο διεθνές περιβάλλον», δήλωσε συγκεκριμένα ο Γ. Παπανδρέου, πριν ακόμα η διεθνής κοινότητα πάρει θέση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά την... προσφιλή τακτική του επιχείρησε να αμαυρώσει την άποψη του κυπριακού λαού. «Καλούμε τη διεθνή κοινότητα, όπως και τους εταίρους μας στην ΕΕ, να μη σπεύσουν να υιοθετήσουν σαν προφανή την ερμηνεία ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτελεί απόρριψη ενός οράματος μιας επανενωμένης Κύπρου».

Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου στην προσπάθειά του να «χρυσώσει» το χάπι, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος «νέο ιστορικό δεδομένο στην πολύχρονη προσπάθεια για επανένωση του Νησιού και τη δημιουργία μιας δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας».

Συγχρόνως, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Γ. Παπανδρέου... ανακάλυψε ότι η άρνηση του κυπριακού λαού να δεχτεί το διχαστικό σχέδιο Ανάν, δεν αποτελεί το τέλος των προσπαθειών της επίλυσης. «Κανένας Ελληνας δεν μπορεί να δεχτεί ότι το Κυπριακό κλείνει σήμερα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί. Να μπει τέλος στην κατοχή. Να επανενωθεί η Κύπρος σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ΕΕ, όπως έχουμε διακηρύξει στην Ελλάδα και την Κύπρο τις τρεις τελευταίες δεκαετίες».

Εξάλλου, για πολλοστή φορά ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «το Κυπριακό εκ των πραγμάτων θα επηρεάσει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Θα συνεχίσει το... έργο του

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προανήγγειλε την ανάληψη... πρωτοβουλιών από το κόμμα του. «Πέρα από τις άμεσες επαφές που θα έχουμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου, θα συγκροτήσω κλιμάκιο για επαφές δικές μας με εταίρους της ΕΕ, αλλά και με τον ΟΗΕ και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου. Ισχυρίστηκε ότι οι κινήσεις του ΠΑΣΟΚ θα γίνουν με γνώμονα το «εθνικό συμφέρον» (!!) και θα συμβάλουν «ενεργά στην καλλιέργεια ενός νέου πολιτισμού ειρήνης»... «Η παράταξή μας έχει ταυτιστεί ιστορικά, πολιτικά και ηθικά με το "Δεν Ξεχνώ". Και σήμερα δεν ξεχνούμε. Θα είμαστε συνεπείς στους αγώνες που έρχονται για τη λύση του Κυπριακού», ισχυρίστηκε με περίσσιο θράσος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια στιγμή ο νούμερο «2» του ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Βενιζέλος, με άρθρο του στα «ΝΕΑ» κυνικά τόνιζε: «Το Κυπριακό ως διεθνές πρόβλημα, είναι ένα πρόβλημα που θα λυθεί βάσει των συσχετισμών δυνάμεων, άρα το συσχετισμό των διεθνών εντυπώσεων και το συσχετισμό των διεθνών πιέσεων. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ούτε να υποτιμήσουμε»... Μια θέση που συμπλήρωσε στο ίδιο άρθρο προβάλλοντας το «ψευτοδίλλημα»: «Εξακολουθούμε πράγματι να θέλουμε μια δικοινοτική, διζωνική λύση, ομοσπονδιακή, όπως είπαμε το 1977 ή θέλουμε κάτι άλλο;».

Ο ίδιος εξάλλου πρότεινε την πραγματοποίηση κοινής συνάντησης των πολιτικών αρχηγών της Ελλάδας και της Κύπρου, υπό την προεδρία των δύο Προέδρων της Δημοκρατίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκίνησαν οι ολοήμερες συναντήσεις (2011-07-26 00:00:00.0)
Μόνη λύση η διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία (2010-01-12 00:00:00.0)
Συνάντηση Χριστόφια - Μπράουν (2008-06-06 00:00:00.0)
Σε συγκέντρωση καλεί σήμερα η ΕΔΥΕΘ (2006-07-20 00:00:00.0)
Αγώνας για επανένωση (2004-07-21 00:00:00.0)
Καταδικάζει λύση συνομοσπονδίας η ΕΕ (1998-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ