Τρίτη 27 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα κατάσταση στην Κύπρο

Η Τουρκία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τον τερματισμό της πολιτικής και οικονομικής απομόνωσης της «ΤΔΒΚ», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο.

«Τώρα πια έχει δημιουργηθεί μία νέα κατάσταση στην Κύπρο», είπε ο Α. Γκιουλ, και σημείωσε ως «παράδοξο» «να παραμένει εκτός της Ενωσης η τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση (για λύση του Κυπριακού), ενώ εντάσσεται η ελληνοκυπριακή πλευρά. «Επιβάλλεται ο τερματισμός της απομόνωσης της ΤΔΒΚ», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων δείχνει ότι η εντύπωση, που επί 30 χρόνια θεωρούσε αδιάλλακτη την τουρκική πλευρά, ήταν εσφαλμένη. «Φάνηκε ποιος όρθωνε εμπόδια στη λύση», είπε ο Α. Γκιουλ.

Ο Τ. Ερντογάν

«Πιστεύω ότι από σήμερα έχει λάβει τέλος η πολιτική απομόνωσης που εφαρμόστηκε εναντίον του τουρκοκυπριακού λαού». Με τη δήλωση αυτή αξιολόγησε το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δηλώσεις που έκανε σχετικά με τα αποτελέσματα, ο Ερντογάν είπε: «οι Ελληνοκύπριοι, θυσίασαν το βήμα καλής θέλησης, αρνούμενοι να συμβάλουν για μια δίκαιη και μόνιμη λύση στην Κύπρο».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, «η Τουρκία έχει αποδείξει ότι είναι χώρα που αναζητεί λύση, τηρώντας πάντα θετική στάση στο τραπέζι. Και ο τουρκοκυπριακός λαός έχει υιοθετήσει τη βούληση αυτή της Τουρκίας». Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι «η ΕΕ, οι ΗΠΑ και άλλες φιλικές χώρες και ο ΟΗΕ είναι μάρτυρες των καλών προθέσεων της Τουρκίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ