Τρίτη 4 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Εν Χριστώ αδελφοί...

Στην... ωραία συζήτηση που ανοίξατε, σχετικά με το ποιος πρέπει να έχει το «πάνω χέρι» στις «νέες» μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδος, ο οικουμενικός πατριάρχης ή ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, θα μου επιτρέψετε, θεοφιλέστατοι άγιοι πατέρες της Ορθοδοξίας μας, να κάνω και εγώ ο ταπεινός και άσημος, μια μικρή παρέμβαση.

Είναι απαράδεκτα πράγματα αυτά που συμβαίνουν εσχάτως, στους κόλπους της αγίας μας Εκκλησίας. Επιτρέπεται εσείς, οι κολόνες της Ορθοδοξίας μας, οι μελίρρυτοι ποταμοί της σοφίας και της γνώσεως, που από του ιερού άμβωνος διδάσκετε το «Επί Γης Ειρήνη» και προτρέπετε το «ποίμνιον», «εν μία καρδία» να δοξάζει και να ανυμνεί το πάνδημον και μεγαλοπρεπές όνομα του Κυρίου, να τσακώνεστε μεταξύ σας, σαν τις «κακές αδερφές», ο ένας να λέει «δικό μου είναι αυτό το σπίτι και σου το παραχώρησα, απλώς, για να το διαχειρίζεσαι», και ο άλλος να επιμένει «όχι, δικό μου είναι το σπίτι» και να θέλει να το κάνει καταδικό του; Είναι σωστό να αντιδικείτε για πράγματα επίγεια και φθαρτά, να εξαπολύετε επιτίμια και αφορισμούς, ο ένας εναντίον του άλλου, και να κάνετε την Εκκλησία μας ρεντίκολο και βούκινο σε ολόκληρη την Οικουμένη;

Τα καμώματά σας μου έφεραν στο νου μια πολύ παλιά εποχή, τότε που, μαθητής του Δημοτικού σχολείου, διάβαζα στο βιβλίο μου, των «Θρησκευτικών», ότι ο πάπας Νικόλαος, της Ρώμης, (εκεί γύρω στα 860 με 870 μετά Χριστόν), αφόρισε τον οικουμενικό πατριάρχη Φώτιο, αλλά και ο Φώτιος δεν έχασε καιρό, και αφόρισε κι αυτός με τη σειρά του τον πάπα...

Ειρήνη, υμίν, λοιπόν, άγιοι Πατέρες. Μην τσακώνεστε και μη χαλάτε τις καρδιές σας. Στο κάτω κάτω, «περαστικοί» είμαστε όλοι από ετούτον το φθαρτό και μάταιο κόσμο, και όλα εδώ θα μείνουν. Και οι κακίες και τα μίση και οι αντεγκλήσεις, αλλά και... τα παγκάρια των εκκλησιών, παλαιών και νέων μητροπόλεων.

Τώρα, αγαπητέ Συνέλληνα, εν Χριστώ αδελφέ (θρησκευόμενε ή μη), τι να πούμε κι εμείς οι «αφώτιστοι» λαϊκοί άνθρωποι, μπροστά στους «φωτισμένους» (και φανατισμένους) πατέρες της Ορθοδοξίας μας και για τους «ιερούς» καυγάδες τους... Να πούμε μόνο, για άλλη μια φορά, αυτό που πολύς κόσμος το έχει στη γλώσσα του, αλλά μόνο το «δογματικό» και «αντίχριστο» ΚουΚουΕ έχει το σθένος να το λέει και να το φωνάζει «μετά παρρησίας»: Χωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος, και άσε τους θεοφώτιστους πατέρες να τρώγονται με την ησυχία τους και να «ρίχνουν», ο ένας στον άλλο, τα επιτίμια και τους αφορισμούς τους. Οι πολιτικοί μας «ταγοί», αντί να παριστάνουν τον Πόντιο Πιλάτο, λέγοντας ότι, η πολιτεία δεν ανακατεύεται στα εκκλησιαστικά πράγματα, ενώ, με νόμους και σφραγίδες, το κράτος έχει αναγορεύσει την Εκκλησία σε «κράτος εν κράτει», να επεμβαίνει ακόμα και στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, ας προχωρήσουν, το ταχύτερο, στην έκδοση του «διαζυγίου», για να απαλλαγούμε κάποτε από τον ασφυκτικό και επιζήμιο από κάθε άποψη εναγκαλισμό των ρασοφόρων πατέρων.


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ