Τρίτη 4 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέο κύμα παραβιάσεων στο Αιγαίο

Παραβάσεις, παραβιάσεις και παρενοχλήσεις ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών από τουρκικά αεροσκάφη, σημειώθηκαν χτες σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα 7 σχηματισμοί από 18 τουρκικά μαχητικά σε 10 περιπτώσεις παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ν. μιλίων, ενώ σε άλλες 7 περιπτώσεις προέβησαν σε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Να σημειωθεί ότι σε 5 περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα και στη διάρκεια των αναχαιτίσεων από τα ελληνικά μαχητικά σημειώθηκαν 7 εμπλοκές (εικονικές αερομαχίες).

Ωστόσο ιδιαίτερα προκλητικό ήταν το επεισόδιο που εκδηλώθηκε στο θαλάσσιο χώρο 15 ν. μίλια δυτικά του Καστελόριζου, όπου 2 τουρκικά «F-16» προσέγγισαν σε επικίνδυνο βαθμό, μέχρι 30 πόδια, δύο ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη τύπου «Α-7» («Κορσέρ»), που την ώρα εκείνη εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση στην περιοχή.

Πάντως, η δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, όπως εκτιμούν κύκλοι του ΓΕΕΘΑ, δε σχετίζεται με την πτήση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλου, που την ώρα εκείνη πετούσε με «F-16» πάνω από τη Λήμνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ